DENİZLİ'DE BELEDİYELERDEN USULSÜZLÜK RAPORLARI

Sayıştay raporlarında Denizli Belediyelerinde fazla mesai, yıllık izinlerin kullandırılmaması gibi belediye işçilerinin çalışma hayatına yönelik usulsüzlükler sıralandı.

  • 24 Kasım 2023 - 12:42
  • Son Güncelleme : 24 Kasım 2023 - 12:46

AKP’li Denizli Büyükşehir Belediyesi, Pamukkale Belediyesi, CHP’li Merkezefendi Belediyesi ve Denizli Büyükşehir Belediyesine bağlı Ulaşım AŞ ve Denizli Su ve Kanalizasyon İdaresi (DESKİ) hakkında yapılan Sayıştay denetimlerinde ortaya çıkan usulsüzlükler Sayıştay’ın sitesinde yayımlandı. Fazla mesai, yıllık izinlerin kullandırılmaması gibi belediye işçilerinin çalışma hayatına yönelik usulsüzlüklerin yanı sıra birçok usule aykırı bulgular listelendi.

HAFRİYAT VE İNŞAAT ATIKLARI SORUNU

Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne ait 7 bulgu arasında yer alan “Hafriyat ve inşaat atıkları sahasının belirlenmemesi” başlığı detaylarında, 2014 yılından bu yana henüz bir hafriyat sahası belirlenemediği ve bu nedenle kurumun ciddi miktarda gelir kaybına maruz kaldığı görüldüğü belirtildi.

İdare tarafından kurulan veya işletilen bir hafriyat toprağı ve inşaat atığı döküm ve bertaraf sahasının bulunmadığı belirtilen raporda, “Ülkemizde kentleşmenin ve buna bağlı olarak da inşaat faaliyetlerinin hızla arttığı göz önüne alındığında, hafriyat toprakları ve inşaat atıklarının takip ve kontrolünün çevresel etkilerinin de oldukça önemli seviyede olduğu düşünülmektedir. Hafriyat atıklarını bertaraf, takip ve kontrolü ile ilgili tedbirlerin alınmaması hem çevre kirliliğine sebep oluşturabilecek risk barındırmakta hem de kurum için önemli bir gelir kaynağından yararlanılamamasına neden olmaktadır” denildi.

DENİZLİ OSB, GEREKEN ÖDEMEYİ BELEDİYEYE YAPMADI

Denizli Organize Sanayi Bölgesi (OSB) tarafından tahsil edilen iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin harçlardan Büyükşehir Belediyesine gönderilmeyen tutarlara ilişkin takibin yapılmadığı görüldü. Yapılan incelemede Denizli Organize Sanayi Bölgesi tarafından verilen iş yeri açma ve çalışma ruhsatları ile ilgili olarak 2014-2022 yılları arasında yapılan harç tahsilatlarından Denizli Büyükşehir Belediyesine herhangi bir gönderme yapılmadığı anlaşıldı.

İŞÇİLERE YILLIK SINIRIN ÜZERİNDE ÇALIŞMA YAPTIRILDI

Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı DESKİ çalışanı 38 işçinin yıllık 270 saat yasal sınırının üzerinde çalışma yaptırıldığı tespit edildi. Sayıştay raporunda, “Çalışanlar için çalışmak olduğu kadar dinlenmek de yasal ve Anayasal bir haktır ve işçinin fazla çalışmaya rızası dahi olsa çalışanların dinlenme hakkı bizzat işveren tarafından korunmalıdır. Bu nedenle Kurum, çalıştırdığı işçilerinin dinlenme hakkını da gözeterek yasal sınırın üzerinde fazla çalışma yaptırılmasının önüne geçmelidir” görüşüne yer verdi.

Ulaşım AŞ bünyesinde çalışan şoförler de yıllık sınırın üzerinde çalıştırıldı. Sayıştay ilgili bölümde, “Rastgele seçilen ve çalışan sayısının yüzde 10’u (55 kişi) üzerinden yapılan örneklem çalışmasında 55 kişiden 30’unun yıllık 270 saatin üzerinde fazla çalışma yaptıkları bazı kişilerin günlük çalışma sürelerinin ise günlük 12 saatin üzerine çıktığı görülmüştür” ifadelerini kullandı.

Pamukkale Belediyesi’nin borçlanma sınırını 124 milyon 877 bin 690 lira aştığı tespit edildi. 2022 yılı borçlanma sınırı yaklaşık 347 milyon lira iken kurumun 2022 yılındaki borç stok miktarı 472 milyon 805 bin 128 lira olarak kayda geçti. Pamukkale Belediyesi’ne ilişkin raporda denetim görüşü dayanağı 7 bulgunun yanı sıra 16 diğer bulgu raporda yer buldu.

MERKEZEFENDİ BELEDİYESİ’NDE FAZLA MESAİ, KULLANDIRILMAYAN İZİNLER

CHP’li Merkezefendi Belediyesi’ndeki usulsüzlükler arasında doğrudan alıma ilişkin bulguların yanı sıra işçilerin yıllık izinlerinin kullandırılmaması ve işçilere yasal sınırın üzerinde mesai yaptırılması yer aldı. Kamu idaresi tarafından sürekli işçi kadrosunda istihdam edilen personele, mevzuatla belirlenen süreyi aşacak şekilde fazla mesai yaptırıldığı görüldü. Haftalık 45, yıllık 270 saat sınırı olmasına rağmen 14 işçi için bu yasal sınıra uyulmadığı tespit edildi.

Belediye cevabında 2023 yılı için bu yasal sınıra uyacağını taahhüt etti. Ayrıca çalışan işçilerin sosyal hakları olan yıllık ücretli izinlerinin zamanında düzenli olarak kullandırılmadığı ve bu nedenle birikmiş yıllık izin sürelerinin bulunduğu görüldü. Yapılan incelemede; Kamu idaresinde görev alan kadrolu 43 işçiden 12’sinin 100 ile 200 gün arasında, 7’sinin 200 ile 300 gün arasında, 5’inin 300 ile 400 gün arasında ve 4’ünün de 400 günden fazla kullanmadığı izinlerinin olduğu tespit edildi. İdare yine cevabında 2023 yılında mevzuat hükümlerine riayet edeceğini belirtti. Ekmek büfelerinde 30 günü aşan süreyle çalıştırılan işçilerin sigortasız çalıştırılması da bulgular arasında yer aldı. 2022 yılına ilişkin incelemede 14 işçinin sigortasız çalıştırıldığı kayda geçti.

KAMU İHALE KANUNUNA AYKIRI ALIM

Ayrıca bütçe içi işletmenin üretim faaliyetlerinde kullanılan toplam 1 milyon 734 bin 546 TL tutarındaki bazı malların Kamu İhale Kanunu’na aykırı olarak açık ihale yapılmaksızın satın alındığı görüldü. Yapılan incelemede; toplam tutarı 495 bin 600 TL olan hırdavat malzemesi alımlarının aynı firmadan iki eşit parçaya bölünmek suretiyle doğrudan temin yöntemiyle alındığı, toplam tutarı 733 bin 370 TL olan elektrik panosu ve kontrol yazılımı alımlarının aynı firmadan üç parçaya bölünmek suretiyle doğrudan temin yöntemiyle alındığı, toplam tutarı 505 bin 576 TL olan karkas şase ve kaide alımlarının aynı firmadan iki parçaya bölünmek suretiyle doğrudan temin yöntemiyle alındığı, tespit edildi. Ek olarak fatura detaylarında gerekli detayların yer almadığı tespit edildi.

Haber: Hilmi Mİnyat / Evrensel