CUMHURİYETİN 100. YILINA ÖZEL ABALIOĞLU'NDAN ATATÜRK SERGİSİ

Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı etkinlikleri kapsamında araştırmacı-yazar Hanri Benazus'un özel koleksiyonundaki 900 fotoğraftan oluşan 'Devrimleri ile Sonsuza Kadar Atatürk ve Cumhuriyet Sergisi’ açtı. Eylül ayında açılan sergi Denizli'de yoğun ilgi görüyor.

  • 24 Kasım 2023 - 12:34
  • Son Güncelleme : 24 Kasım 2023 - 12:37

2023 yılının başlangıcından itibaren Cumhuriyetin 100. yılı nedeniyle birçok etkinliğe imza atan Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı (CSA), araştırmacı–yazar Hanri Benazus’un özel koleksiyonundaki 900 fotoğrafla oluşturduğu sergi, Zaferiye Abalıoğlu Bilim ve Sanat Merkezi’nde ziyaretçilerini bekliyor. 


Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Abalıoğlu sergi ve düzenledikleri etkinlik hakkında “Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı, Zaferiye Abalıoğlu Bilim ve Sanat Merkezi’ndeyiz. Hanri Benazus’un katkıları ve özel koleksiyonuyla oluşturduğumuz ‘Sonsuza Kadar Atatürk ve Cumhuriyet’ sergimize gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ederim. Böyle bir sergiye burada ev sahipliği yapmaktan çok memnunuz. Denizli’ye güzel bir kazanım sağladığımızı düşünüyoruz” dedi.


TÜRKİYE’NİN BM’YE DAVET EDİLİŞİNİN HİKAYESİ SERGİLENDİ

Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı Danışma Kurulu Üyesi Ercüment Erdem ise serginin özel bir bölümüyle ilgili “Sergimizde göreceğiniz üzere ziyaretçilere özel 900'e yakın fotoğraf bulunmaktadır. Bu fotoğraflardan ikisi büyük önem taşıyor. Biri Birleşmiş Milletler’in, Türkiye’yi Birleşmiş Milletler’e daveti. Burada hatırlanacağı üzere BM yasasında ülkeler Birleşmiş Milletler’e başvurur ve üye olurlardı. Ama Türkiye için bir istisna yaptılar ve Türkiye’yi kendileri davet ettiler. BM’ye biz o şekilde katılmış olduk. Bu, Atatürk’ün büyüklüğünü ve devletimizin gücünü göstermektedir” ifadelerine yer verdi.

DÜNYA LİDERLERİ ATATÜRK İÇİN NE DEDİ?

Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı Yöneticisi Sema Yılmaztürk, serginin içeriğiyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Sergimizin adı: ‘Devrimleri ile Sonsuza Kadar Atatürk ve Cumhuriyet’ sergisi. Sergimiz belli bir akışla başlıyor. 1923 Lozan ile başlıyoruz. Lozan’ın ardından Ankara’nın başkent oluşu ve sonrasında 29 Ekim 1923 fotoğrafları ve Cumhuriyet Bayramı kutlamaları. 1937’ye kadar devam ediyor bu fotoğraflar. Sonrasında sergimizin içeriğinde bir devrimler duvarımız var. Atatürk’ün yapmış olduğu tüm devrimleri topluca orada görebileceğimiz bir yer. Ortada bulunan panellerde ‘Dünya’da Atatürk Etkisi’ bölümümüz var. Dünyada büyük liderler, bildiğimiz gazeteler, Atatürk hakkında neler yazmış? Neler söylemiş? Dünyada Atatürk adına yapılan heykeller, meydanlar ve caddelere verilmiş isimleri görebileceğimiz bölümlerimiz var.”