SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ORTAK ÇAĞRI

Denizli Tabip Odası, Hekim Birliği Sendikası Denizli Şubesi, Denizli Eczacı Odası, Genel Sağlık İş Sendikası, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği Denizli Şubesi, HEP-SEN, Denizli Dişhekimleri Odası, SES-Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Denizli Şubesi, AHESEN- Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası ve DAHED- Denizli Aile Hekimleri Derneği olarak bir araya gelerek sağlıkta şiddete karşı ortak çağrıda bulundular.

  • 22 Aralık 2023 - 12:05
  • Son Güncelleme : 22 Aralık 2023 - 12:11

Grup adına açıklama yapan Denizli Tabip Odası Başkanı Fazıl Necdet Ardıç şunları söyledi:

Denizli Babadağ ilçesi Yeniköy Mahallesinde gerçekleşen ve gezici sağlık hizmeti veren çalışma arkadaşlarımıza yönelik menfur saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet, sağlık sektörünün en büyük sorunlarından biri haline gelmiş ve bu konudaki yetersiz yasal düzenlemelerin etkisiyle artarak devam etmektedir.


Türkiye genelinde yaşanan sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının 2022 yılında 249 olduğu kayıtlara geçmiştir, ancak gerçek sayının Sağlık Bakanlığı tarafından gizlendiği düşünülmektedir. Bu tür saldırılar, sağlık çalışanlarının meslek hayatları boyunca %60'ının en az bir kez şiddete maruz kaldığını gösteren üzücü bir gerçeği yansıtmaktadır.

Bu olayın ardından, sadece anlık tepki göstermek ve kınama mesajları yayınlamak yeterli değildir. Türk Tabipler Birliği, çeşitli dernek ve sendikaların ortaya koyduğu önerilerin hayata geçirilmesi için sürekli çaba harcanmalıdır. Kamuoyunu oluşturmak adına yapılan çalışmalara, sağlık çalışanlarına şiddet konusuna ciddiyetle yaklaşan kamu görevlilerine teşekkür ediyoruz.


Ancak, bu tür saldırılara karşı alınan önlemlerin ve yasa değişikliklerinin yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Şüphelinin aleni tehditkar davranışlarına rağmen kişinin tutuklanmaması, adalet kavramı içinde kabul edilemez. Sağlık çalışanına yönelik şiddet, sadece bireysel bir suç değil, aynı zamanda tüm topluma karşı işlenmiş ciddi bir suçtur ve toplum vicdanı açısından ciddiyetle ele alınmalıdır.

Bu bağlamda aşağıdaki önlemlerin bir an önce hayata geçirilmesini talep ediyoruz:

    Şiddet uygulayanlara karşı sağlık hizmetlerinden tam çekilme hakkı talep ediyoruz.

    Sağlık hizmeti sırasında şiddet uygulayanlara verilen cezaların paraya çevrilmemesini ve tazminata hükmedilmesini istiyoruz.

    Sağlık hizmeti ortamlarında sağlık personelinin şiddetten korunması için standartların belirlenmesini ve uygulanmasını talep ediyoruz.

    Her şiddet olayının İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında bildiriminin yapılmasını istiyoruz.

    Kamuoyunda farkındalık yaratmak için "Sağlık Hizmetlerinde Şiddete Sıfır Tolerans" kampanyasını destekliyoruz.

    Televizyon dizilerinde sağlıkta şiddeti ima eden konuşmalara RTÜK tarafından ciddi cezalar verilmesini talep ediyoruz.

    Sağlık Bakanlığı’nın sağlık platformu temsilcileri ile birlikte sağlık sistemini baştan aşağı ele alacak çalıştay yapmasını talep ediyoruz.

Denizli Tabip Odası, Hekim Birliği Sendikası Denizli Şubesi, Denizli Eczacı Odası, Genel Sağlık İş Sendikası, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği Denizli Şubesi, HEP-SEN, Denizli Dişhekimleri Odası, SES-Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Denizli Şubesi, AHESEN- Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası ve DAHED- Denizli Aile Hekimleri Derneği olarak bir araya gelerek bu ortak çağrıyı yapmaktayız. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti durdurmak ve soruna köklü çözümler bulmak adına tüm paydaşları sorumluluk almaya davet ediyoruz.