EĞİTİM İŞ'TEN OKULLARA DİN GÖREVLİSİ ATANMASINA TEPKİ

Denizli’de Eğitim İş üyesi öğretmenler MİLLİ eğitim Bakanlığının ÇEDES protokolü kapsamında okullara imam, din görevlisi gibi kişilerin atanmasına tepki gösterdi. Delikliçınar Meydanında eylem yapan grup adına konuşan Eğitim İş Denizli Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan, "Eğitimde yaratılan karşı sessiz kalmayacağız. Eğitim İş olarak protokolün iptali için dava açtık" dedi.

  • 16 Haziran 2023 - 16:26
  • Son Güncelleme : 16 Haziran 2023 - 16:29

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES)” projesi kapsamında “manevi danışman” olarak imam, din görevlisi, vaiz ve müezzin gibi kişilerin atanmasına tepkiler sürüyor. Denizli’de Eğitim İş üyesi öğretmenler eylem düzenledi. 

Delikliçınar Meydanında düzenlenen eylemde öğretmenler slogan ve pankartlarla okullara din görevlisi atanmasına tepki gösterdi. Eylemde basın açıklaması yapan Eğitim İş Denizli Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan, protokole sert tepki gösterdi. Aydoğan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Bugün çocuklarımız okullarda musluklardan temiz su içemezken, kantinden bir tost dahi alamazken; kalabalık sınıflara mahkum edilmişken, geleceğimiz olan çocuklarımız mesleki eğitim adı altında sermayeye çocuk işçi olarak sunulurken, ailesi varsıl öğrenci ile yoksul öğrenci arasındaki makas daha da açılmışken, eğitim emekçileri açlık sınırında ücretlere mahkum edilmişken, 1 milyona yaklaşan atanmayan öğretmen varken, şimdi bir de çocuklarımız eğitim dışı kurumların kucağına itilmeye çalışılmaktadır. Onca skandala rağmen dernek/vakıf maskesi takmış tarikatlar MEB protokolleri aracılığıyla eğitimde cirit atmaya devam etmektedir. Bu sorumsuz yapılanma yeni paralel yapılanmalara davetiye çıkarmaktadır. ÇEDES ve benzeri protokolle okullara “manevi danışman” adı altında imam, müezzin, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve kuran kursu öğreticisi görevlendirilmesi eğitimde çok başlılığın artacağının da net sinyallerini vermiştir. Alanında uzman eğitimciler varken konuyla ilgisi olmayan kişileri ve yapıları eğitim sistemimize sokmak bu uzman eğitimcilerimize de hakarettir. Eğitim-İş olarak, Anayasamıza, yasalara ve yönetmeliklere açıkça aykırı; laik ve bilimsel eğitimle taban tabana zıt ÇEDES protokolünü yargıya taşıdık. Bugün de burada ve tüm Türkiye’de eğitim dışı kurumlarla, gerici dernek ve vakıflarla imzalanan protokollere ve projelere karşı “Çocukları korumak, vatanı korumaktır” anlayışıyla alanlardayız. Ücretli ve sözleşmeli öğretmenlik ayıbı sürdürülmüş, ekonomik kriz nedeniyle ücretli öğretmenlerin büyük bir çoğunluğunun aldığı ücretler açlık sınırının çok altında kalmıştır. Eğitim emekçilerinin aldığı ücretler, giderek artan hayat pahalılığı nedeniyle ay sonunu getirmeyi dahi mümkün kılmayan bir orana düşmüştür. Eğitim emekçileri geçinemez, nefes alamaz, kendilerini işlerine adayamaz hale gelmiştir.   Dünyada Başöğretmen unvanlı bir liderin kurduğu tek ülke olan Türkiye Cumhuriyeti’nde eğitimci ve eğitim emekçisi hiç bu kadar değersizleştirilmedi. Yoksulluk sınırının altında olan maaşlarımızın enflasyon karşısında sürekli erimesini protesto etmek için, mesleki itibarımıza yapılan saldırılara ve haklarımızı gasp etme girişimlerine karşı çıkmak için, Eğitim sistemimizin üzerine çöken gerici ve piyasacı karanlığa dikkat çekmek için, çocuklarımızın eşit ve nitelikli eğitim hakkının gasp edilmesine karşı durmak için, eğitim dışı kurumların, dernek maskesi takmış tarikatların sistematik olarak eğitime dahil edilme girişimlerine boyun eğmeyeceğimizi göstermek için, yeni 15 Temmuzların olmaması için tüm Türkiye’de alanlardayız! Eğitime ve çocuklarımıza sahip çıkıyoruz! UYARIYORUZ! Bu mücadele aydınlanma mücadelesidir! Bu mücadele gelecek mücadelesidir! Bu mücadele hepimizin mücadelesidir!"