BAŞKAN AKÇAY: KAŞIĞINI ALDA GEL!

Beyağaç Belediye Başkanı Mustafa Akçay, 19-20 Mart’ta düzenlenecek olan Beyağaç Kültür ve Tarhana festivaline davette bulundu.

  • 21 Şubat 2022 - 12:55
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Denizli Gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen basın toplantısıyla Denizli halkını düzenleyecekleri festivale davet eden Başkan Akçay, “Bu yıl ilkini düzenleyecek olduğumuz  “Beyağaç Kültür ve Tarhana Festival”imiz  ile yöremizin bilinmeyen veya az  bilinen  kültürel değerlerini, örf, adet ve geleneklerini, doğal güzelliklerini ve yemek kültürünü tanıtmak istiyoruz” dedi.

Beyağaç Belediye Başkanı Mustafa Akçay açıklamasına şu şekilde devam etti:

Bilindiği gibi yöremiz coğrafi konum olarak dezavantajlı durumdadır. Şehir merkezine uzak, ticaret ve sanayi alanlarıyla bağı olmayan bir noktadadır. Yöremizde tarımsal faaliyetler ve hayvancılık dışında gelir getiren pek fazla alan bulunmamaktadır. Bu nedenle göç veren ilçeler içinde yer almaktayız.

İşte bu noktadan hareketle coğrafi dezavantajımızı avantaja çevirmek için bozulmamış doğal güzelliklerimizin, su kaynaklarımızın ve havamızın yöre insanımıza gelir kaynağı olması için çaba zarf ediyoruz.  Günümüzün yükselen değeri olan  doğal varlıklar, yöresel  doğal ürünler ve otantik yaşam kültürü bizim yarınlara açılan kapımız olsun diyoruz. Bu değerlerle bacasız sanayi olarak tanımlanan  turizmden yararlanmak istiyoruz. 

Gerçekleştirmek istediğimiz festivalin bir amacı da; yaşam kültürümüz ile doğal değerlerimizi yöre insanımızın kazanç kapısı haline getirmek, tarımsal üretimin alternatifi olarak bu alana dikkat çekmektir.

Festivalimiz kapsamında;  yöremiz ile ilgili başta Pamukkale Üniversitesi Turizm Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesinin  ilgili bölümlerince gerçekleştirilen çalışmaları değerlendirip kamuoyu ile paylaşacağız. Bu kapsamda gastronomi, doğa turizmi, kültür turizmi ve doğa sporları konularında bölgenin avantajlarını ilgililerin bilgisine sunmak istiyoruz. Bunun için hemşehrilerimizi  işin içine almak amaçlı bu festivali planlayıp hayata geçireceğiz. Diliyor ve bekliyoruz ki bu çalışmalarımızla kısa süre sonra ilçemiz ve çevresi turizmden hak ettiği payı alsın. 

Festivalimizin öznesi olan “Kadım Emeği Kooperatifleri” bu organizasyonumuzda ayrı bir yer tutmaktadır. Onlar üretmezse eksik kalacağımızın bilincindeyiz. O sebeple ilçemizde bulunan “Beyağaç Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi” önderliğinde ilimiz genelinde bulunan kadın emeği ve üretim kooperatiflerini, bu alanda faaliyet gösteren başta kadın dernekleri, vakıf ve diğer sivil toplum kuruluşlarını festivalimize bekliyoruz.  

Bunun yanında doğa ve çevre ile ilgili faaliyette bulunan kurum, kuruluş ve teşekküller ile turizm alanında faaliyet gösteren tüm kişi kurum ve kuruluşları da festival vesilesi ile Beyağaç’a bekliyoruz. 

Festivalimiz 19 mart 2022 Cumartesi saat 10.00 da Beyağaç çarşı meydanında festival yürüyüşü ile  başlayacak, sonrasında toplantı salonunda fotoğraf sergisi, sunumlar ve söyleşilerle devam edecektir. Diğer yandan kurulacak standlarda kooperatif ve derneklerin yöresel el emeği ürünleri satışa sunulacaktır.

Gün boyunca tarhana yapımı ve ikramı,   kilim-kolan dokuma atölyeleri yapılacak olup, UNESCO yaşayan insan kültür hazinesi listesinde bulunan hemşehrimiz Halime Özke tarafından sipsi yapımı ve çalması konulu atölye gerçekleştirecektir. Yine aynı gün içerisinde yöresel yemek ve tatlı yarışması yapılacak ve kazananlara törenle ödülleriverilecektir.

İlçe merkezinde bu faaliyetler sürerken isteklilerin katılımıyla dağlarımıza, yaylalarımıza,  göllerimize  ve akarsularımızın olduğu yörelere doğa gezileri yapılacaktır.  

Anıt ormanlar, Kartal Gölü, Karagöl ile  Yumaklı, Topuklu  gibi yaylalarımız, Boyalı dere, Gökçay, Doğançay gibi doğası bozulmamış akarsularımız, Eşenler, Sarp deresi, Bövet gibi göletlerimiz, Akçay ve ona bağlı derelerimiz doğaseverlerin gezip göreceği güzellikler olacakatır.

Bu festival planlamasında beraber hareket ettiğimiz, SS Beyağaç Kadın Girişimi üretim ve işletme  Kooperatifine, Denizli İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneğine, Kalebey Yerel Eylem Grubu Derneğine, Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğüne, Denizli Valiliğine, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza teşekkürü de borç biliyoruz.

Doğa, tarih ve kültür ile hemhel olan turizmin farklı dalları ile ilgilenen herkesi festivalimize bekliyor ; Kaşığını alda gel! tarhana bizden  diyoruz!