YENİ ORTAOKUL VE ANADOLU LİSESİ DERSLİKLERİNE İHTİYAÇ VAR!

Eğitim iş Denizli Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan yazılı bir açıklama yaparak, "Acilen yeni Ortaokul ve Anadolu Lisesi dersliklerine gereksinim duyulmaktadır. Öğrencilerimiz kalabalık sınıflarda eğitim görmektedir. Burada adaletsiz ve eşitlikten uzak bir planlama vardır" uyarısında bulundu.

  • 15 Temmuz 2020 - 06:13
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Şube başkanı Aydoğan açıklamasını şu şekilde sürdürdü;

Pamukkale ilçesinde 39 tane ortaokul vardır. Bu okullar Temel Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlıdır. Bu okulların yanında Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı 5 tane İmam Hatip Ortaokulu vardır.

Temel Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı okullar ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalmaktadır,  bu nedenle bir çoğu ikili eğitim yapmaktadır. Pamukkale ilçesinde İmam hatip ortaokulu ihtiyacı yoktur. Bu okulların imdadına Suriye’li öğrenciler yetişmiştir. Kontenjanını doldurmak için Suriyeli öğrencilerin kayıtları büyük çoğunlukla İmam Hatip Ortaokullarına yapılmaktadır.

Acilen yeni Ortaokul ve Anadolu Lisesi dersliklerine gereksinim duyulmaktadır. Öğrencilerimiz kalabalık sınıflarda eğitim görmektedir. Burada adaletsiz ve eşitlikten uzak bir planlama vardır.

Tadilat inşaatı devam eden okullar, başka okula taşınan okulların binası hazır değilken İmam Hatip Ortaokulu bilimsel ve eğitim sistemi açısından bir ihtiyaç olmayıp siyasi bir karar olacaktır.

Adil Demireren İlkokulu inşaatı henüz bitmemiştir. Bu okulun taşındığı Ahmet Nuri Erikoğlu Ortaokulu ikili eğitime devam etmektedir. Halen Esat Sivri Ortaokulu, Atatürk İlkokulu, Atatürk Ortaokulu ikili eğitim yapmaktadır. Hürriyet Ortaokulu. Hacı Serpil Kabaklıoğlu, Ressam İbrahim Çallı İlkokulu ve Ortaokulu çok kalabalık sınıflarda eğitim vermektedir.

Adı geçen bu okullarda, toplam 6714 öğrenci okumakta olup bu okulların derslik sayısı 190 ‘dır. Derslik başına 35 öğrenci düşmektedir. Bu sayı fazladır. İdeal eğitim ortamı için bu sayının en çok 20 olması gerekir. Bunun için de İlkokul ve ortaokul düzeyinde acilen yeni okul binalarına gereksinim duyulmaktadır. COVİD-19 pandemi sürecini de düşünürsek acilen bu okulların yükünü azaltacak yeni ortaokul ve ilkokul okul binaları gereklidir.

Oysa İmam Hatip Ortaokullarında sınıf mevcutları oldukça düşük durumdadır. Çünkü öğrencilerin kendi isteğiyle tercih ettiği okullar değildir bu okullar. Daha çok ailelerin ve çevrenin yönlendirmesi ile İmam Hatip ortaokullarını seçmektedir bu okullara giden öğrenciler.

Bunun en somut örneği liselerdir. Ortaokulu imam hatipte okuyan her 3 öğrenciden 2’sinin liseyi daha başka bir okulda okumak istemesidir. Çünkü öğrenci lise çağına gelince daha özgür davranmakta ve kendi kararını kendisi vermektedir. İmam Hatipte ortaokulu okuyan öğrencilerin büyük çoğunluğu lise eğitimlerindeki hedefleri farklı olmaktadır.

Okul idarelerinin yönlendirmesi, hatta camilerin bile bu konuda duyuru, propaganda yapmasına rağmen İmam Hatip Ortaokulları tam kapasitesini dolduramamaktadır. Hele ki İmam Hatip Liseleri yarıdan az kapasiteyle eğitim öğretim vermektedir.

Durum bu iken öğrencilerin ihtiyaç duyduğu okulların yerine ısrarla İmam Hatip okullarının açılmak istenmesi, Pensilvanya’da tasarlanmış bir projeye hizmet etmektedir. Pamukkale Belediyesinin meclis kararı bu noktada düşündürücüdür!

Eğitim-iş olarak bir kez daha vurguluyoruz. Bu ülkede Anadolu Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi, Fen Lisesi ve Meslek Lisesi de ihtiyaçtır. İmam Hatipler de bir meslek okuludur. İlahiyatçı ve din adamı yetiştirmek için bunu seçen öğrencilere bu alanda ön eğitim verirler. Her okul türü eğitim ihtiyaçları oranında açılmalıdır. Bu konuda devlet planlı ve adaletli olmak zorundadır. Aklın ve bilimin gereği budur.