TATİL Mİ ? - MALİ TATİL Mİ?

  • 15 Temmuz 2020 - 06:19
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

28.03.2007  TARİH VE 26476 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak  aynı gün yürürlüğe girmiş bulunan 5604 sayılı Mali Tatil İhdas edilmesi hk. kanuna göre;

“Her yıl Temmuz ayının birinden  yirmisine kadar (yirmisi dahil) mali tatil uygulanır.” Diye başlamaktadır.Daha sonra, 14/01/2016 tarihinde 6661 sayılı kanunla 5604 sayılı kanunun 1.madde 7. Fıkrasında yer alan bölümler değiştirilerek birçok vergi uygulamaları kapsam dışında bırakılarak “Mali Tatil” kapsamından çıkarılmış ve o günden itibaren adı olan ama uygulaması olmayan bir kanun mali tatil  olmuştur.

Mali tatilin gerçek anlamda bir tatil olabilmesi için Temmuz ayına ilişkin tüm beyannamelerin bir sonraki ayla birleştirilerek verilmesi, ayrıca denetim ve incelemelerinde bu dönemde durdurulması gerekmektedir.

Meslek mensuplarının en çok iş yükünü oluşturan Kdv, Muhtasar , Prim Hizmet , Damga ve Ötv beyanların hazırlanması ve verilmesine ilişkin süreler mali tatil kapsamının dışında bırakıldığından özellikle bu dönemde Pandemiden dolayı tüm beyanlar 27.07.2020 tarihine sarkmışken Mali Müşavirlerin 4 aylık tüm beyanlarını yetiştirmeleri ve sonrada tatil  yapmasının beklenmesi çok  doğru olmayacağını herkes bilmektedir.

Mali tatille ilgili meslektaşlarımızın beklentisi gerçekleşen adı değil de uygulanabilir bir mali tatilin olmasıdır.Burada meslektaşlarımızın yoğun geçen bir yılın yükünü yorgunluğunun ailesiyle birlikte geçirebileceği, dinlenebileceği mali disiplin açısından daha verimli olabilmek , daha iyi işler yapabilmeleri için moral motivasyon olarak , tüm çalışanlarımızla beraber gerçekten yapılabilir bir mali tatilin olmasını kamu menfaati ,mükellef ve çalışanlarımız içinde uygun olacaktır.

Ayrıca buna ilişkin uygulama örnekleri diğer alanlarda“Adli Tatil”  gibi mevcuttur  bu uygulamaya benzer bir uygulama düzenlemesi yapılabilir.Böylece: Meslektaşlarımızda hak ettikleri Mali Tatil’e kavuşmuş olabilir.