TAŞER'DEN 2. EL ARABADA YIL SONU DEĞERLENDİRMESİ

Otonomi yönetim kurulu başkanı Berzan Taşer 2020 ve 2021 yılı 2. el otomobil sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

  • 15 Aralık 2020 - 14:27
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

2020 yılının sonlarına doğru otomotiv sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Berzan Taşer; "Sektörlerin tamamının etkilendiği 2020 yılında 2. el piyasası bu süreci hafif sıyrıklarla atlattı" dedi.

Başkan Taşer; "Bu sene başlangıcından Aralık ayına kadar 2. el piyasasında ciddi bir yükseliş gözlendi. Bu yükseliş sadece alıcıyı değil esnafıda çok etkiledi. Sirkülasyon devam etti ama kazanç anlamında ve araç tedariği anlamında da çok ciddi sıkıntılar yaşadık. Buna rağmen Ekim ayında satışlar tüm zamanların en yüksek noktasına ulaştı diyebiliriz. Örneğin Eylül ayı tüm Türkiye'de satışların en yüksek olduğu ay olarak kayıtlara geçti. Fakat herkesin ÖTV indirimi beklentisi içerisinde olduğu bir zamanda, zamansız olarak bir ÖTV zammıyla karşı karşıya kaldık" dedi.

Otonomi Yönetim Kurulu Başkanı Berzan Taşer bayilerde stok olmamasından kaynaklı sıkıntıları dile getirerek; "Zamansız olarak nitelendirdiğimiz bu ÖTV zammının 2. ele yansıması neredeyse aynı gün olmuştur. Normal şartlarda bir ÖTV zammı olduğu zaman 2. El piyasasına yansıması 5-6 ay alırdı. Bugün ise mevcut sıkıntılar nedeniyle sektörümüz bu zammı aynı zaman diliminde yaşadı. Bu yükselişin kazananı biz esnaflar değil kayıt dışı satış yapanlar olmuştur. Bu çerçevede 2020 yılına baktığımızda 2. el piyasası bu süreci yaralı olarak atlatmıştır" dedi.

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ACİLEN UYGULANMALIDIR

2. el araç piyasasında fiyatların yükselişine dikkat çeken Otonomi Denizli Yönetim Kurulu Başkanı Berzan Taşer, piyasadaki mevcut fiyat artışının önüne geçilmesi için acilen yerel yönetimlerin Ağustos ayı itibariyle zorunlu hale gelen Yetki Belgesi'ni işleme almaları gerektiğini kaydetti.

Başkan Taşer;" Biz sektör temsilcilerinin uzun yıllardır beklediği bir yönetmelik nihayetinde yürürlüğe girdi. Kişisel olarak da markalaşmaya önem verdiğimizi her platformda dile getiriyoruz. Bizim sektörle alakası olmayan bazı firmalar bizim sektörümüz üzerinden ciddi kazançlar sağlıyordu. Ülke genelinde Otonomi çatısı altında sektörel kurumsallık oluştu. Şehir içlerinde oluşan kargaşanın önüne geçmek, şehre rahat bir nefes aldırmak, kaldırım ve yol işgallerine son vermek sadece Denizli için değil tüm şehirlerimiz için çok önemli. Ama asıl önemli olan kayıt dışının önüne geçmek. Vatandaşın iş yeri açmadan, herhangi bir vergi mükellefliği olmadan sadece 273 TL'lik bir noter ücretiyle satışlarını gerçekleştirmesi ülke ekonomisine çok ciddi yaralar açıyordu. Bu yönetmelikle birlikte vekalette dahil olmak üzere 3'ten fazla satış yapılamayacak. Yaptığı taktirde o 3 araçta dahil olmak üzere 5 bin TL ile başlayan ve katlayarak devam eden cezalarla karşı karşıya kalacaklar. Bu şartlar altında sektörümüz rahat bir nefes alacak ve 2. el piyasasında bir düşüş yaşanacaktır.

ENTEGRASYON SÜRECİ UZAMAMALI

Entegrasyon süreci devam ettiği için bu cezaların uygulama süresi 31 Temmuz 2021 sürecine kadar uzatıldı diyen Otonomi Başkanı Berzan Taşer; "Entegrasyon süreci bittiğinde geçmişe yönelik cezalandırmalarda olacaktır. Yani süreç tamamlandığında 1 Eylül 2020 tarihi baz alınacak ve o tarihten bu yana yapılan işlemler cezai işleme tabi tutulacaktır. Bu sürece dikkat edilmesi gerektiğini dile getiriyor ve şehir içinde kalan arkadaşlarımızın yerel yönetimler tarafından ikazen uyarılması gerekmektiğini düşünüyoruz" dedi.