ÖZTÜRK'TEN KARAİSMAİLOĞLU'NA SORU ÖNERGESİ

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil KARAİSMAİLOĞLU'na yazılı soru önergesinde bulundu.

  • 16 Aralık 2020 - 11:15
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil KARAİSMAİLOĞLU'na yazılı soru önergesi verdi. Öztürk soru önergesiyle ilgili “HGS - OGS sistemi Yap İşlet Devret (YİD ) modeli ile yapılarak özel şirketler tarafından işletilen köprü ve otoyollarda kullanılmaktadır. HGS ve OGS gişelerinden geçiş ücretlerini ödemeden geçiş yaptığı tespit edilen araç sahiplerine  Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından geçiş ücreti ödemeden giriş çıkış yaptığı mesafeye ait geçiş ücretinin dört katı tutarında idari para cezası kesilmektedir. YİD modeli ile işletilen köprü ve otoyollarda vatandaşların yapmış olduğu sistem ve kendi hatalarından kaynaklı kaçak geçişler nedeniyle astronomik cezalar uygulanmaktadır. Kaçak geçişin bakiye yetersizliği nedeniyle kesilmesi gibi durumlar bile, ihlalli geçiş olarak değerlendirilmekte, vatandaşa süresi içinde gönderilmesi gereken tebligatın uzun sürmesi nedeniyle de vatandaş hem ceza, hem faiz, hem icra, hem de avukat vekalet ücreti karşı karşıya kalmakta, sadece 1 TL’lik yetersiz bakiye vatandaşa 1000 TL’nin üzerinde bir ceza olarak yansımaktadır” dedi.

Öztürk'ün soru önergesindeki sorular şu şekilde;

1-    Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile özel şirketler tarafından işletilen köprü ve otoyollar hangileridir?

2-    Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından işletilen köprü ve otoyollar hangileridir?

3-    YİD modeli ile işletilen köprü ve otoyollardan, HGS ve OGS kayıtlarına göre günlük, aylık, yıllık olarak kaç araç geçmektedir?

4-    YİD modeli ile işletilen köprü ve otoyollardan son 1 yılda ne kadar kaçak geçiş yapılmıştır?

5-    Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından işletilen köprü ve otoyollardan günlük, aylık, yıllık olarak kaç araç geçmektedir? Son 1 yılda Devlet tarafından işletilen köprü ve otoyollardan ne kadar kaçak geçiş yapılmıştır?

6-    Son 5 yıllık dönemde; özel şirketler tarafından işletilen köprü ve otoyollardaki kaçak geçişler nedeniyle kaç araç sahibine icra emri gönderilmiştir? İcra tebligatı gönderilen kaç araç sahibinden, ne kadar tahsilat yapılabilmiştir?

7-    YİD modeli ile işletilen köprü ve otoyollardan yapılan kaçak geçişler, “garantili araç geçiş ödemesi” kapsamında mıdır? Kaçak geçen araçların cezasının tahsil edilmemesi durumunda, işletici şirkete “garantili araç geçiş ödemesi” dışında ödeme yapılmakta mıdır?

8-    YİD Modeli ile işletilen yollardan kaçak geçen araçlardan cezaların geç tahsili durumunda, Devlet tarafından işletici firmaya ödenen kaçak geçiş yapan araçla ilgili ödeme bedeli, Hazineye iade edilmekte midir? Yoksa özel şirketler, hem kaçak geçişlerden kaynaklı vatandaşlar, hem de “garanti araç geçiş ödemesi” kapsamında Devletten tek geçişten dolayı ikiz ödeme mi almaktadır?