ÖZTÜRK VAKIFLARIN KİRACILARINA SAHİP ÇIKTI

Vakıflar Genel Müdürlüğü kiracılarının Covid 19 salgını nedeniyle yaşadıkları kira sorunu İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk tarafından önceki gün TBMM Genel Kurulunda dile getirildi. Öztürk’ün konuyu hatırlatması üzerine, AK Partisi tarafından verilen bir önerge ile Vakıf kiracılarının kira borçları 31 Aralık 2020 tarihine kadar ertelendi.

  • 16 Ekim 2020 - 15:35
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk önceki gün TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Vakıflar Genel Müdürlüğü kiracılarının sıkıntılarını dile getirdi. Yasin Öztürk yaptığı konuşmada, Bursa Bölge Adliye Mahkemesinin kararını da hatırlatarak, vakıf kiracılarının kira borçlarının pandemi sürecinde gözden geçirilmesini istedi.

Öztürk, iktidarın 24 Haziran seçimleri öncesinde aynı esnafın kira borçlarına yüzde 30 indirim yapıldığını vurgulayarak şöyle konuştu: “Vakıflar Genel Müdürlüğünün, özellikle İstanbul, Antalya, Bursa, Aydın, Edirne ve İzmir'de yoğun olan çeşitli kentlerdeki otel, hamam, bedesten, kervansaray, çarşı gibi tarihî ve turistik yapılarının kira bedelleriyle ilgili, Covid-19 pandemi sürecinde, sadece üç ay erteleme, bunu da aylık yüzde 2,5 faizini işleterek yaptı.  Hâlbuki 24 Haziran seçimleri öncesi, aynı esnafa yüzde 30'lara varan kira indirimi yapmıştı.

29 Eylül 2020 tarihinde Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi, Vakıflar Genel Müdürlüğünün yapamadığını yaptı. Kiracı pozisyonundaki birçok esnafın ticari faaliyetlerinin bitme noktasına geldiğini, birçok iş yerinin kapandığını... İş hacminde meydana gelen ciddi düşüş nedeniyle 1 Mayıs 2020 tarihinden geçerli olmak üzere, Covid-19 salgınının etkili olduğu dönem boyunca kiracının kira bedelini yüzde 50 düşürdü.

Pandemiden dolayı turizmin bittiğinin farkına varıp Vakıflar Genel Müdürlüğüne bu mahkeme kararını da dikkate alarak bütün vakıf kiracısı, ticari faaliyette bulunan esnafların kiralarının pandemi sürecinde tekrar gözden geçirmesini İYİ Parti olarak öneriyoruz.”

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk’ün bu hatırlatmasının artından AK Partisi verdiği bir önerge ile, vakıf kiracılarının borçlarını 31 Aralık 2020 tarihine kadar, ertelenen süre sonunda gecikme zammı ve faiz uygulamadan tahsil etmek kaydıyla erteledi.