HAYRİ ÜN'ÜN KALEMİNDEN - GÜNÜN SONUNDA HAMAS!

Hayri Ün'ün Kaleminden - Günün Sonunda Hamas!

  • 25 Ekim 2023 - 11:48
  • Son Güncelleme : 30 Ekim 2023 - 23:45

Yine bir savaş var ve biz ne olup bittiğini anlamaya çalışıyoruz. Elimizde telefon, karşımızda televizyon, alabildiğimiz kadar bilgi almaya çalışıyoruz. Bu bilgilerinde ne kadarı yalan, ne kadarı doğru, ne kadarı manipülasyon (hileli yönlendirme) olduğunu belirlememiz de mümkün değil. Kendimizi ne kadar zorlarsak zorlayalım, ne kadar empati yapmaya çalışırsak çalışalım, Gazze’de yaşananları tam anlamıyla hissedebilmemiz de bence imkansız. 

Hamas ne yapmaya çalışıyor? 

Ortada bir sürü komplo teorileri dolaşıyor. Bazılarımıza göre İsrail’in ekmeğine yağ sürdü. Kazanamayacağı bir savaşın içine Filistinlileri sürdü. Hatta İsrail de bunu istiyordu. Bu bahane ile 75 yıllık hedeflerine ulaşacak ve Filistinlileri o topraklardan çıkaracak.  Bazılarımıza ise göre Hamas 75 yıldır süren işgale karşı özgürlükleri için bir kurtuluş savaşı veriyor. Özellikle son 16 yıldır daracık bir alanda yaşamaya zorlanan, her türlü ablukaya zorlanan, günlük hayatını özgürce yaşayamayan, zaman zaman şiddete, ölüme maruz kalan, sürgüne zorlanan Filistinlileri bu durumdan kurtarmak için mücadele ediyor.

Hamas başarılı olabilir mi? Bazılarımıza göre mümkün değil. Bu kadar güçlü istihbarat ağına, güçlü basına, güçlü silah ve teknolojiye sahipken ve Amerika, Avrupa gibi destekçileri varken mümkün değil. 

Günün sonunda hamas ya kahraman olur ya da masumların ölümünden suçlu olur. 

Eğer Hamas bu savaşın sonunda İsrail’i pes ettirebilirse ve en azından 1947 yılındaki sınırlarına çekilmeyi kabul ettirebilir ve Kudüs merkezli bir Filistin devletini kabul ettirebilirse kahraman olur. Ancak İsrail, Gazze’yi yerle bir edip, tüm Filistinlileri Gazze’den sürüp çıkarırsa  o zaman Hamas bugün yaşanan çocuk ölümleri dahil tüm vahşetin başlatıcısı olduğu için, tüm bunların suçlusu olur.

Hamas kahraman olabilir mi? İsterseniz şöyle tarihimize bakalım.

Yakın tarihteki Bosna’yı bir hatırlayalım. Sırplar aynı İsrail gibi Bosnalıları yurtlarından etmek istiyorlardı. Eğer Bosnalılar itiraz etmese hiç savaş olmazdı. O kadar yaşanan ölümler, tecavüzler, vahşet olmazdı. Ya da o kadar fazla yaşanmazdı. Ancak Aliya İzzet Begoviç ve arkadaşları buna karşı çıktılar ve savaştılar. Sonunda başarılı oldular ve bizim için artık bir kahraman. Sırplar da savaş suçlusu.

Yunanlılar İzmir’i işgal ettiklerinde Hasan Tahsin ilk kurşunu attı. Hasan Tahsin, Yunanlılar’ın İzmir’e işgaline engel olabildi mi? O gün için hayır. O gün o ilk kurşundan sonra Yunanlılar, o ilk kurşunu da bahane edip İzmir’i yakıp, yıktılar ve bir çok insanımızı öldürdüler. Kahramanmaraş’ta Sütçü İmam insanımızı ayaklandırdı. Onun sonunda da bir çok insanımız öldü. Denizli’de müftü Ahmet Hulusi "Her ne pahasına olursa olsun Yunanlılara karşı koymak gerekir. Ben fetva veriyorum. Hiçbir müdafaa vasıtası olmayan bir Müslüman dahi yerden üç taş alarak düşmana atmaya mecburdur." dedi. Denizli’ye işgal orduları girmedi. Girseydi mutlaka Denizlililer bu fetvaya itibar edip bir taşla bile olsa savaşacaklardı ve yine birçok insanımız ölecekti. 

Hasan Tahsin, Sütçü İmam, Müftü Ahmet Hulusi işgale karşı özgürlük meşalesini ateşledikleri için artık bizim için birer kahramanlar… Niye çünkü biz yedi düvele karşı kurtuluş savaşımızı kazandık. 

Aynı şekilde Gazi Mustafa Kemal Atatürk de her türlü engellemelere rağmen elinde kurulu bir ordu, silah, cephane olmamasına rağmen Anadolu’nun işgaline karşı çıktı. O günkü duruma bakarsanız Payitaht işgali kabullenmiş, hatta işgale karşı çıkmayın mesajları veriliyor. O günkü “egemen, güçlü” devletlere karşı çıkmanın anlamsız bir maceradan öteye gidemeyeceğine inananlar var. O gün de bugünkü gibi sosyal medya, televizyonlar olsaydı. Eminim Mustafa Kemal’e insanların ölümüne sebep olacaksın diyenler çıkacaktı. Herşeye rağmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk mücadelesine devam etti ve kazandı. Bu savaşlarda ölen insanımız olmadı mı? Evet oldu. İşgal güçleri kaçarken bile yaktılar,yıktılar, çoluk çocuk demeden masum insanımızı öldürdüler. Eğer kazanamasaydık bugün Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları belki de o kadar ölüm, zulüm ve vahşetin sorumlusu olarak suçlanacaklardı. Ancak sonuçta biz kazandık ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk bir kahraman…

Tarihi kazananların yazdığı söylenir ve tarih ne yazıkki kazananları yazıyor…

Hamas başarılı olabilir mi?

Devamı bir sonraki yazımda.

Dostlukla

22 Ekim 2023

hayri.un@gmail.com


Yorumlar (2)

  1. Osman Çambunar
    • 28 Ekim 2023 - 09:34

    Değerli Hocam ! Makaleni okudum kalemine sağlık. Olaylardan hepimiz üzgünüz. Sadece medyadan seyrediyoruz.Tarih tekerrürden ibarettir..Ben bu sene Nurettin Zengiyi, Selahattin Eyyubiyi ve Baybars o okudum.saygılarımla.

  2. Lütfü yıldızkol
    • 27 Ekim 2023 - 19:33

    Yüreğine sağlık hocam