DR. GÜNEY'DEN KENE UYARISI

CHP Denizli İl Başkan Yardımcısı Dr. Muharrem Güney, Koronavirüs salgını sonrası yeni normalleşme dönemine geçilmesinin ardından vatandaşları kene ısırmalarına karşı uyardı. Özellikle kırsal alanda yaşayanların çok dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Güney "Kene genelde kırsal bölgelerde, özellikle vücudumuzun açık alanlarına yapışır. Keneler taşıdıkları virüs sebebiyle ciddi ölümcül hastalıklara sebep olur” dedi.

  • 14 Haziran 2020 - 14:16
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

CHP Denizli İl Başkan Yardımcısı Muharrem Güney, Bu yıl normalden fazla görülmeye başlayan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında büyük artış yaşandığını belirterek, kenenin öldürücülük özelliğinin Kovid-19'a göre üç kat daha fazla olduğunu vurgularken önemli uyarılar yaptı.

Güney, “Covid 19 pandemisinin yarattığı pskilojik çöküntüden kurtulmak için kendimizi ilkbaharın sonsuz  güzellikleri ile donanmış doğaya bıraktığımızda, karşımıza başka bir virus kökenli hastalık çıkmaktadır. Nitekim basında son günlerde Kırım Kango Kanamalı ateş dediğimiz bir viral hastalığın görülmesinin arttığı haberlerini görmeye başladık. Sıcak havaların gelmesiyle, kenelerin de en aktif olduğu zamanlar başlar. Piknik alanlarında, çayırlarda ve hatta bahçemizde bile gönül rahatlığıyla oturmak zorlaşır. Bunun sebebi kene ısırmasıdır ve kene ısırmasının belirtilerini ve nasıl tedavi olmamız gerektiğini anlamak, bizi olası hastalık risklerinden koruyacak, acil bir müdahale ihtiyacında nasıl davranmamız gerektiği konusunda yol gösterecektir” diye konuştu.

KKKA olarak kısaltılan Kırım KAngo Kanamalı Ateş dediğimiz bu hastalık nedir ?

Güney, Bu hastalık da hayvanlardan insanlara geçen bir virusun oluşturduğu hastalık türü olduğunu belirterek, keneler tarafından taşındığını söyledi. Güney, hayvanlarda hastalık yapmadığını ancak insanlarda, ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve bazı ağır olgularda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olduğunun altını çizdi. .

Güney, “Kenenin insanları ısırması sonrasında, 1 ile 3 gün veya 9 güne kadar süren inkubasyon süresi yaşanır. Bu süreçte bulaştırıcılık vardır. Hastalık hastalığa yakalanmış kişilerin kan, idrar ve dışkılarının teması sonucu bulaşabilmektedir. Covid -19 da olduğu gibi bu hastalıkta da virusa karşı direk bir tedavi ve aşı yoktur. Hastalanan kişide ortaya çıkan bulgulara göre tedavi planlanmaktadır. Bu nedenle en iyi tedavi yöntemi hastalığa yakalanmamaktır”dedi.

Güney, korunma yollarını şöyle açıkladı.

1.Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.2.Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dâhil) kene olup olmadığını kontrol etmeli, kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır.

3.Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Unutmayalım ki kenenin erken çıkarılması hastalığın bulaşma riskini de azaltacaktır.

4.Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyretmektedir. Sıklıkla hastalığın görüldüğü bölgelerde yaşayanların veya özellikle bu bölgelere ziyarete gidenlerin bu konuda çok duyarlı olması gerekmektedir. Bu bölgelerde hayvanların sağlıklı görünmesine aldanmayarak hayvanların kanlarına ve vücut sıvılarına çıplak el ile dokunmamalıdırlar.

5.Hastalığa yakalanmış kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske v.b.) almalıdır.

6.Kene tutunan kişiler, kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidirler.

7.Unutulmalıdır ki hastalığa sebep olan virusuntaşıyıcısı, saklayıcısı ve bulaştırıcısı olan keneler uçmayan, zıplamayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklem bacaklı hayvanlardır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır.

8.Yine en çok yapılan yanlılardan birisi olan keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır