ÇAMELİ'NİN SARI MADENİ ÇINTAR İÇİN VATANDAŞ DAĞLARDA

Sonbahar ile birlikte Çameli İlçesi’ndeki vatandaşlar çıntar mantarı için ormanlara akın ediyor. Kırmızı et yerine çıntar mantarı tüketmeyi tercih eden Çamelililer, ormanda tek tek mantar toplayarak hem satışını gerçekleştiriyor hemde mutfakta harikalar yaratıyor.

  • 22 Aralık 2020 - 05:17
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Denizli’nin Çameli ilçesinde çıntar mevsimi açıldı. Bölge halkının Sarı Maden diye adlandırdığı çıntar vatandaş için hem gelir kaynağı hemde mutfakların vazgeçilmezi.

Dağların yamaçlarında, çam pürçükleri arasında doğal olarak yetişen demir vitamini bakımından eşsiz bir zenginliğe sahip olan çıntar mantarı Çamelili vatandaşların vazgeçilmezi.

Sabah erken saatlerde başlayan çıntar toplama hava kararana kadar devam ediyor. Ortalama olarak kişi başı 30 ile 40 kilogram toplanan çıntar mantarları kilogramı 35-40 TL'ye kadar varıyor. Bölgede yaşayan vatandaşlar için eşsiz bir lezzet olan çıntar mantarına çevre ilçelerde bulunan vatandaşlardan da yoğun ilgi ve talep var. Fırına girdiğinde lezzetinin etle yarıştığını dile getiren Çamelililer, çıntar mantarından özellikle pide yapmayı da çok seviyor.

Çameli'de özellikle 7 mahallede sıkça toplanan çıntar mantarı, Karabayır, Emecik, Ericek, Kalınkoz, Kınıkyeri, Belevi ve İmamlar mahallesi sakinleri içinde ciddi bir gelir kaynağı.

Böreğiyle, tavada yapılan lezzetli yemekleriyle, kuzinedeki tarifleriyle ve pidesiyle damaklarda harika bir tat bırakan çıntar sezonunda Abdulmelik Akkan isimli vatandaş; "Ben bunu doğaya çıkıp dağlarda toplamayı seviyorum. Benim için bunu parayla almak önemli değil. Gidip bu eşsiz lezzeti aramak, onu bulmak ve evime getirip kendi ellerimle yapmak önemli" dedi. Rekorunun bir günde 90 kilo çıntar toplamak olduğunu dile getiren Akkan, İstanbul'dan sipariş aldığını ve oraya bile bu mantarı kargolayarak gönderdiğini kaydetti.