BURHAN HİMMETLİ'NİN KALEMİNDEN: İYİ PARTİ VE CHP'NİN ZORLU GÖREVİ

Burhan Himmetli'nin Kaleminden: İyi Parti ve CHP'nin Zorlu Görevi

  • 20 Eylül 2023 - 14:16
  • Son Güncelleme : 20 Eylül 2023 - 21:45

Merhaba...

Yaklaşmakta olan 31 Mart 2024 yerel seçimleri öncesi, siyasi partilerde aday belirleme ve belediye meclislerinin dizaynı hız kesmeden devam ederken, vatandaş cephesinde hayat pahalılığı ve düzensiz göçmenlerin verdiği endişe hat safhaya ulaşmış durumda. Emeklileri hiç sormayın, onlar zaten perişan durumda.

Seçmenin seçime odaklanma şansı bu aşamada zor gibi görünüyor, zira seçmen bunalmış durumda. Seçmen kendisini anlayacak, hayat mücadelesinde yanında olacak, kısacası kendisine uzanacak bir el beklemekte. Siyasi cenah ise seçmenin bu beklentisini dikkate almamakta kararlı gibi görünüyor. Dedik ya, seçmen karamsar. Adaylardan ziyade partilerin hamleleri, varsa ittifakların şekilleri ve kapsamları daha çok ilgi çekmekte. İttifaklı ya da ittifaksız seçim sonuçları merak edilmekte.

Sonuç ne olur? Son yerel seçimlere CHP ve İyi Parti birlikte girerek yıllardır iktidarın elinde olan belediyeleri almış, seçmeni bir nebze memnun etmişlerdi. Aradan geçen 5 yılın ardından yine böyle bir ittifak olur mu bilinmez, ancak ittifaksız seçim kazanmak imkansız gibi görünüyor.

Peki, ne yapmalı? Son genel seçimler sonrası İyi Parti ve CHP'nin Sinan Oğan ve Ümit Özdağ vesilesiyle kaybettiği oylar belirlenmeli ve acilen seçmenin gönlü alınmalıdır. Bu giden oylar küçümsenmemeli, aksine dikkate alınmalıdır. CHP, İyi Parti'yi tam anlamıyla topa sokmalıdır.

İttifaklı ya da ittifaksız söylemi yanlıştır. İttifaksız seçim alma hayali boş bir hayaldir. Derhal muhalefet partileri ılımlı bir şekilde bir araya gelmeli ve makulde anlaşmalıdır. Kazanılmış belediyeler tekrar kazanılmalı, iktidarın belediyeleri nasıl alınır hesapları konuşulmalıdır. Elimdekilere sahip çıkayım mantığı siyasette hezeyana giden en kısa yoldur.

Sevgili dostlar, bir nebze itidal ve bir nebze cesaretle bu yollar aşılır. Yerel seçimler, genel seçimlerin aynasıdır. Vatandaşa verilen mesajın en net halidir. CHP ve İyi Parti'nin temsil ettikleri seçmene olan sorumluluğunu yerine getirmesi gerekmektedir.

Hoşça kalın.