ZAMANSIZ ÖTV ZAMMI SEKTÖRÜ ZORA SOKUYOR

Denizli Otonomi Yönetim Kurulu Başkanı Berzan Taşer, 1600 motora kadar olan araçlarda ÖTV oranının aynı kaldığını ancak matrahın değiştiğini dile getirerek ÖTV zammının zamansız olduğu konusunda eleştirilerde bulundu.

  • 03 Eylül 2020 - 14:40
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

1600 CC'de ÖTV matrahı 70 bin liraya kadar olan araçlarda matrah 85 bin liraya çıktı, ÖTV yüzde 45 olarak korundu. ÖTV matrahı 70-120 bin olan araçlarda matrah 85-130 bin arasına çıktı ÖTV yüzde 50 olarak korundu. 2000 motor üstü araçlarda yüzde 100 ile yüzde 160 arasında olan ÖTV oranı yüzde 130 ile yüzde 220'ye çıkarıldı.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklamada bulunan Otonomi Denizli Yönetim Kurulu Başkanı Berzan Taşer; "Özel tüketim vergisi matrahı 70 bin liraya kadar olan araçlarda matrah 85 bin liraya çıktı. ÖTV oranı yüzde 45 olarak korundu. ÖTV matrahı 70 bin TL ile 120 bin TL olan araçlarda matrah 85 bin ile 130 bin TL arasında çıktı. ÖTV oranı yüzde 50 olarak korundu" dedi.

İNDİRİM BEKLERKEN ZAM İLE KARŞILAŞTIK

Yapılan zammın zaman olarak yanlış olduğunu kaydeden Taşer; "Ötv zammı zamanlama olarak çok kötü, bütün beklentiler ötv indirimini beklerken yapılan zam ile bizlerde şaşkınlık yaşıyoruz. Bayilerde yeterli stok yokken yapılan bu zam 2. el piyasına direk yansıyacaktır" dedi.

BAYİLERDE YETERLİ STOK YOK

Sıfır araç üretiminin yapılmadığını dile getiren Otonomi Denizli Yönetim Kurulu Başkanı Berzan Taşer; "Zamansız gelen ÖTV zammı sıfır araç üretiminin olmaması nedeniyle direk ikinci el piyasasının üzerine yük olacaktır. Normal şartlarda üretim olsa ve bayilerde sıfır araç olsa bizim piyasamıza yansıması 5-6 ayı bulacakken şu an direk fiyatlarımıza yansıyacaktır. Bu hem alıcı için hemde satıcı için zor bir durum olacak.

2. EL PİYASASI YÜKSELİŞE MECBUR KALIYOR

Bu şartlar altında fiyatların yükselişe devam edeceğini dile getiren Taşer; "Bizler ikinci el piyasasını stabil tutmak için elimizden gelen tüm çabayı göstermekteyiz. 1 Eylül tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen yeni yönetmelik ile mesken altı işletmelerinde kapatılması söz konusuyken, bu işlemlerde de gecikmeler olduğunu gözlüyoruz. Kayıt dışı satışların önüne geçildiğinde ekonomik rahatlamalar gerçekleşecektir" dedi.

YETKİ BELGESİ ZORUNLULUĞU İLE YÜKÜMÜZ HAFİFLEDİ

Kayıt dışının önüne geçmek için Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildiğinin altını çizem Başkan Taşer; "Yetki belgesi olmayanlar 31 Ağustos 2020 tarihine kadar belgelerini almak zorunda kaldılar. 1 Eylül 2020 itibariyle zorunlu kılınan Yetki Belgesi ile araç alım satım işiyle uğraşan kişiler belgesi olmadan araç alış satışı yapamayacak. Bu işle uğraşanlar, MASFED MYM tarafından verilen Mesleki Yeterlilik Belgesi ile Gümrük ve Ticaret İl Müdürlüklerine başvurulacak ve Yetki Belgesini alacak. Kişiye özel olarak düzenlenecek Yetki Belgesinin geçerlilik süresi ise 5 yıl olacak" dedi.

İkinci elden para kazanan ama asıl gelirleri bu iş üzerinden olmayanlar var diyen Otonomi Başkanı Berzan Taşer; "Emlak, inşaat vb. işleri olan insanlar pazardan çekilecekler. Tek bir araç, sayısız mükerrer satışla el değiştirip nihai kullanıcıya ulaşıyordu ve arada belki de 5-6 farklı kişi kazanç elde ediyordu. Fiyatların dengeye oturmasıyla birlikte kâr marjları azalacağından, bu mükerrer satışlarda düşüş gerçekleşecektir" dedi.

MAĞDURİYETİN FARKINDAYIZ!

Satıcı kadar alıcının da yaşadığı mağduriyetin farkında olduklarını dile getiren Denizli Otonomi Yönetim Kurulu Başkanı Berzan Taşer; "Bizler sadece esnaf arkadaşlarımızın derdiyle dertlenmiyor alıcıların derdiyle de büyük bir üzüntü yaşıyoruz. Gerekli düzenlemelerin yapılmasıyla beklediğimiz fiyat düşüşleri henüz gerçekleşmese de yakın bir tarihte herşeyin rayına oturacağını düşünüyoruz. Bu yıl sonunda bayilerin sıfır araçları tekrar stoklara çekmesini beklemedeyiz. Fiyatlarda ki düşüş ilk olarak yıl başı itibariyle başlar daha sonrasında ise gerekli denetimler ve kontroller yapılır kayıt dışının önüne geçilebilirse düşüş hızla devam edecektir" dedi.

ENTEGRASYON ÇALIŞMALARI HIZLANDIRILMALIDIR

Ticaret bakanlığı noter ve maliyenin entegrasyon işleyişinin bir an önce hayata geçmesini bekliyoruz diyen Başkan Taşer; "2020 yılının Eylül ayındayız. Federasyonumuzun fedakar çalışmaları 2020 yılının öncesine dayanmakta ve gerekli bakanlıklarla sürekli iletişime geçilmekte. Bizler esnaf arkadaşlarımız ile birlikte bugün geldiğimiz durumdan gayet memnunuz. Artık iş kamu görevlilerine düşmekte ve gerekli işlemler, hassasiyet gösterilerek hızlandırılmalıdır" dedi.