YILLAR SONRA TEKRAR BULUŞTULAR

90'lı yıllarda kapanışını veren Uygar Motor çalışanları Denizli'de tekrar bir araya geldi.

  • 24 Ekim 2019 - 14:47
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Geçtiğimiz hafta sonu Trio Kafe'de bir araya gelen Uygar Motor çalışanları yıllar sonra tekrar beraber olmanın mutluluğunu yaşadılar.

1974 yılında çoğunluğu Almanya’da işçi olan gurbetçiler, Honaz’ın Kocabaş Beldesinde Uygar Motor’u kurdu. Türkiye’ye uygulanan ambargolara karşı yerli kalkınmanın öncülerinden olan Uygar Motor, motor üretimini başaramasa da traktör ve çekici motorunun döküm parçalarını üretmekte hayli başarılı oldu.

Uygar Motor’un üretimi motor parçaları kısa sürede ihraç edilir hale geldi. Motor parçaları ayrıca iç pazarın da ihtiyaçlarına ilaç oldu. Uygar Motor, iflas ettiğinde 9 bin 670 ortağı bulunuyordu.

Uygar Motor 1995’te mahkeme kararıyla iflas etti ve malları icra yoluyla 93 milyar liraya satıldı, para bankaya yatırıldı. 2002 yılına kadar faizlerle 2,3 trilyon liraya yükselen varlık nedeniyle iflas etmiş şirket dünya vergi tarihine geçti ve vergi rekortmeni oldu.

Bankadaki paranın yaklaşım 308 bin lirası vergi olarak devlete ödendikten sonra kalanlar, ulaşılabilen ortaklar arasında pay edildi, ulaşamayanların paraları ise devlete iade edildi.

O günlerden bugüne eğer devam edebilseydi dünya devlerine kafa tutabilecek bir konuma gelecek Uygar Motor çalışanı 80 kişi Denizli'de tekrar bir araya geldi. Bir çoğu Almanya'dan gelen çalışanlar eski günleri anıp uzun sohbetler ettiler.