USULSÜZLÜK İDDİALARINA DEGİAD'DAN KINAMA

Türkiye Genç İş İnsanları Konfederasyonu (TÜGİK) 4. Olağan Genel Kurul Toplantısı Ankara’da gerçekleşti. Toplantıda Erkan Güral yeniden başkan seçilirken bazı usulsüzlük iddiaları ortaya atıldı. Denizli Genç İş İnsanları Derneği’nden genel kurulda yaşanan usulsüzlüklerle ilgili kınama açıklaması geldi.

  • 03 Şubat 2022 - 17:18
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Türkiye Genç İş İnsanları Konfederasyonu (TÜGİK) 4. Olağan Genel Kurul Toplantısı Ankara’da yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay,  Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati gibi isimlerin katıldığı genel kurulda Erkan Güral yeniden başkan seçilirken usulsüzlük iddiaları ortaya atıldı.

Denizli’de ise Denizli Genç İş İnsanları Derneği konuyla ilgili açıklama yaptı. TÜGİK Genel Kurulu’nda yaşanan usulsüzlüklerin kınandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“2 Şubat 2022 tarihinde Ankara’da gerçekleşen TÜGİK Genel Kurulu’nda Divan Başkanlığı tarafından yapılan usulsüzlükleri, demokrasi ve hukukun ayaklar altında çiğnenmesini, yaşanan zorbalığı ve buna müsamaha gösteren mevcut TÜGİK yönetim kurulunu ve başkanını kınıyoruz.

Tek adam keyfiyetinin hakim olduğu, bir kişinin ikbali adına koca bir kurumun ismindeki “genç” ibaresinin “girişim”e çevrildiği bu utanç tablosunu ve sonuçlarını tanımadığımızı bildiririz.

Genel Kurul sürecinde pek çok usulsüzlük yaşanmış, güven sarsıcı, adaleti derinden etkileyen adımlar atılmıştır.

Öncelikle belirtmeliyiz ki seçimli bir genel kurulda genel kurul sürecinin mutabakat ve istişare ile yürütülmemesi bu ortamı yaratmıştır.

Bir çatı kuruluş olan konfederasyonun diğer STK’lara örnek olması gereken bir yapının, şeffaflıktan, adil olmaktan, kucaklayıcılıktan uzak, “ben yaptım, oldu” anlayışıyla ilerlemesi bizi derinden üzmüştür. Günümüzde STK’lar başta olmak üzere tüm kurumların kurumsal yönetişimin temel ilkeleri (adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk) ile yönetilmesi konuşulurken, bu kapsamda konfederasyonumuz tüm üyelerine tüm delegelerine örnek olması gerekirken, tam tersi yaşanmış, tüm genel kurul sürecinde bir utanç tablosu yaşanmıştır.

Genel kurul çağrısı usulüne uygun yapılmamış, tüzük değişiklikleri gündem ile birlikte delegelere duyurulmamıştır. Talep edilmesine rağmen tüzük tadil tasarılarının toplantı öncesinde paylaşılmaması, konfederasyon için önemli bir karar olan isim değişikliğinin son dakika toplantı esnasında haziruna duyurulması kabul edilemez. Kurum isminde yapılan değişiklik sadece başkanı ve çevresini değil, tüm üye federasyonları ve onları oluşturan dernekleri ilgilendirmektedir. Genel Kurul öncesinde üyelerin görüşleri alınmamıştır.

Kuruluş amacını inkar edecek şekilde konfederasyon isminden genç isminin kaldırılmasını kabul etmemiz mümkün değildir.

Diğer taraftan yine tüzük tadili ile son dakika gündeme getirilen yönetim kurulu sayısına ilişkin değişikliğin önceden bildirilmemesinin nedeni açıkça diğer aday yönetimin hazırlıksız yakalanmasına çalışılmasıdır. Her iki aday için şartların eşit olması, bilgilendirmenin şeffaf yapılması adil bir seçim için olmazsa olmazdır. Ancak adalet kavramı tüm genel kurul süreci boyunca işletilmemiştir.

Delege listelerinin talep edilmesine rağmen paylaşılmaması şeffaflık ilkesine aykırıdır. Ayrıca delege listelerinde yedek sıralamasına riayet edilmemiştir.

Divan heyetinin mevcut yönetim kurulu ve aday listelerde yer alan üyelerden oluşması ve bir adaya açık destek veren bir başkandan teşekkül ettirilmesi adil değildir.

En önemlisi, oylamaların sayı ve nisap netleştirilmeden oldubittiye getirilmek sureti ile gerçekleştirilmesi usulsüz bir yaklaşımdır. Demokratik haklar ihlal edilmiştir.

Geleceğimizi şekillendirecek unsurların en önemlilerinden biri olan genç sivil insiyatiflerin; hukuktan demokrasiden, özgürlüklerden ve temel haklarından koparılmaya çalışıldığı her türlü davranış ve çalışmanın daima karşısında olduğumuzu ve olacağımızı bu vesileyle bir kez daha kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Unutulmamalıdır ki hak, hukuk, adalet bir gün bugünün muktedirleri için de ihtiyaç olacaktır.”