BOZKURT'TA KADINLAR İÇİN ACİL YARDIM HATTI

Denizli’nin Bozkurt Belediyesi ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Acil Yardım Hattı protokolü imzaladı. Protokole göre Bozkurt’ta şiddet gören ya da istismara uğrayan kadınların ihtiyaç duyduğu hukuki, psikolojik ve sosyal destekler sağlanacak.

  • 03 Şubat 2022 - 16:31
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

20 Mart 2021’de Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden imzasını çekmesiyle CHP’li belediyeler kendi bünyelerinde kadına şiddete karşı çalışmalar başlattı. Denizli’de ise Bozkurt Belediyesi 2 Kasım 2021 tarihinde Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ile Acil Yardım Hattı protokolünü imzaladı. İmzalanan protokolün tanıtımı için yarın Bozkurt’ta ‘kadın hakları’ gündemli bir buluşma gerçekleştirilecek.


4 KADIN SİYASETÇİ DUYURDU

Buluşmaya çağrı yapan Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde basın açıklaması düzenledi. Başkan Çelik’in açıklamasına CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan eşlik etti.

“ELİMİZİN HAMURUYLA HER İŞE KARIŞMAYI KONUŞACAĞIZ”

Başkan Çelik açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

“2 Kasım 2021’de bizler Bozkurt Belediyesi olarak oy birliğiyle meclisimizden Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ile karşılıklı AYH Protokolünü yürürlüğe koyduk. bu protokol Bozkurt ilçesinde yaşayan vatandaşların şiddet ve istismar vakalarında ihtiyaç duydukları, hukuki, psikolojik ve sosyal destek mekanizmalarına erişimi kolaylaştırmak için imzalanmıştır.

2 Kasım 2021 tarihinde meclis toplantımızda imzalanmasına rağmen, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Canan Güllü ile karşılıklı protokol imzalamak için Mustafa Kemal Atatürk’ün Denizli’ye geliş tarihi olan 4 Şubatı belirledik.

4 Şubat'taki bu karşılıklı imza törenini biz, Cumhuriyet Kadınları buluşmasına döndürdük.  Genel Başkan Yardımcımız Gülizar Biçer Karaca’nın da emekleriyle, Kadın Milletvekilleri, Kadın Parti Meclisi Üyeleri, Kadın Belediye Başkanları, Denizli Kadın İl Başkanı, İlçe Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri, Kadın Muhtarlar, Başkanı Kadın olan STK’lar, Meslek Odaları ve Bozkurt Kadınları olarak Cuma günü saat 13:00’da Bozkurt’ta olacağız.  Nemi yapacağız? Kadını konuşacağız... Ülke nüfusunun yarısını oluşturan kadınlar adına, her gün hor görülen, aşağılanan, dövülen, katledilen kadınlar adına konuşacağız. Siyasette kadını konuşacağız… Kadının temsiliyetini konuşacağız. Temsiliyet makamlarında nasıl çoğalabileceğimizi konuşacağız. Elimizin hamuruyla her işe karışmayı konuşacağız.


“HERKES BİLSİN Kİ, KADINLAR GELİYOR KADINLAR KAZANACAK…”

Hem evimizin kadını, hem çocuklarımın anası olup, yönettiğimiz mahalleleri, ilçeleri ve meslek örgütlerini konuşacağız. Sadece konuşmayacağız size kesin bir bilgi vereyim, Kazanacağız, mutlaka kazanacağız. Kadın ve erkek fıtratı gereği eşit değildir diyenlere karşı, mahkemede kravat taktı diye salıverenlere karşı, İstanbul sözleşmesini kaldırıp, kadınları canilerin önüne atanlara karşı, kendimiz için, çocuklarımız için en çok Cumhuriyet için herkes bilsin ki, kadınlar geliyor kadınlar kazanacak…”

KADIN ERKEK TEMSİLİYETİNİN EŞİTLİĞİ İÇİN CHP’DEN KANUN TEKLİFİ

Basın açıklamasın konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ise şunları söyledi;

“Cumhuriyet Halk Partisi olarak geçtiğimiz yıl bir kanun teklifi hazırladık. Kanun teklifinin öncelikle ilk imzacısının Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu, buradan gururla ve onurla ifade etmek istiyorum. Bu kanun teklifi ne içeriyordu; siyasi partiler kanununda bir değişiklik öngörüyordu. Siyasi partiler kanununa diyordu ki; kadın erkek değil cinsiyet kotasının siyasi partiler kanununda düzenlenerek, %50 olarak uygulanması. Bu ne demektir? Her siyasi parti yüksek seçim kuruluna adaylarını teslim ettiğinde, yüksek seçim kurulu listeleri inceleyecek, lisede gösterilen kadın adayların, aday sayısının yarısı kadar ya da yarısından fazla olup olmadığına bakacak. Eğer o listelerde %50 cinsiyeti kotasına uyulmamışsa ve uygulanmamışsa listesini iade edecek demektir. Bu da yetmez? Neden? Biliyoruz ki; sırf kota yerine gelsin diyerek kadınları seçilemeyecek sıralara koyabilirler. ‘Bu riski de göze alamayız’ dedi sayın genel başkanımız.

Bunu tek başımıza değil, aslında 306 kadın örgütünün talebi ve önerisi ile birlikte hazırladığımız bir kanun teklifiydi. Fermuar sistemi dedik. Yani 1-3-5-7 bir cinsiyet 2-4-6. sıra diğer cinsiyet olmak üzere, bir kanun teklifiydi.


EŞİT TEMSİLEYETE EN BÜYÜK TEPKİ CUMHUR İTTİFAKINDAN GELDİ

Bu kanun teklifini 5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin yıl dönümü olduğu hafta TBMM'ye indirdik. Üzülerek ifade etmek isterim ki bu kanun teklifine en büyük tepkiyi cumhur ittifakının kadınları gösterdi. O nedenle kanun teklifimizin sonuna kadar arkasındaydık. Adalet ve Kalkınma Partisi Ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin oyları ile bu kanun teklifimiz maalesef parlamentoda gündeme alınması dahi kabul edilmedi. Ama biz kararlıyız. Biliyorsunuz tüzüğünde cinsiyet kotası olan ve bu kotayı tüzüğüne koyarak hayata geçiren tek siyasi parti neredeyse Cumhuriyet Halk Partisi.

“TEMSİLİYETDEKİ EŞİTLİĞİ, BİZ SAĞLAYACAĞIZ”

Biz inanıyoruz ki Cumhuriyet Halk Partisi’nin ve Millet İttifakı'nın önderliğindeki iktidarlarda, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Mustafa Kemal Atatürk'ün hedeflediği kadın erkek temsiliyetindeki eşitliği, biz sağlayacağız. Bununla da kalmayacağız, kamuda en az %35'in altında olmamak kaydıyla, istihdamda cinsiyet kotasını mutlaka uygulayacağız. Sadece siyasette değil, yönetim kadrolarında, karar mekanizmalarında da kadınlar olacak ve olmaya da devam edecek.

KABAŞ'TAN GAZETECİLERE VE KADINLARA SELAM

Arkadaşlarımıza bütün basın mensubu arkadaşlarımız da ve bizi izleyen tüm kadınlara Sayın Sedef Kabaş’ın selam ve sevgilerini iletmeyi de borç bilirim.