ÜN, VATANDAŞA YAPILAN TASARRUF EKONOMİSİ ÇAĞRISINI ELEŞTİRDİ

Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, Buluşma Noktası isimli katıldığı televizyon programında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın millete yaptığı ‘Tasarruf’ çağrısına yanıt olarak, “İsrafı kim yaptıysa, tasarrufu da israfa sebep olanlar yapmak zorunda, hazırlığını yapacak olanlar, tedbirini alacak olanlar da tamamen kendileridir.” Hükümet bir tasarrufa gitmezken vatandaştan bu fedakarlığı beklemek olgun hükümete yakışmaz” diye konuştu.

  • 30 Temmuz 2023 - 14:59
  • Son Güncelleme : 30 Temmuz 2023 - 15:02

Gelecek Partisi Kurucusu ve Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, Buluşma Noktası isimli katıldığı televizyon programında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın millete yaptığı ‘Tasarruf’ çağrısının yanlış olduğunu ve uzun zamandır sürekli kamunun farklı şekillerde gereksiz harcamalar yaptığını belirtti. Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, “Şimdi bir tasarruf ekomisinden bahsediliyor. Hükümetin devir alındığı günden beri eğer bir yerde tasarruf ekonomisinden bahsediliyorsa orada bir israf ekonomisi var demektir bu bir itiraftır. Bu israf ekonomisinde vatandaşın oluşturmadığı çok açık, burada demek ki kamu tarafından oluşturulan bir israf var. Dolayısıyla israfı kim yaptıysa, tasarrufu da düz mantıkla baktığımızda israfa sebep olanların yapması gerekir, hazırlığını yapacak olanlar, tedbirini alacak olanlarda tamamen kendileridir. Dolayısıyla burada tasarruf öncelikle hatta daha çok devletten beklenir. Bugüne kadar biz bir tasarruf, daha önce çağrılar yapıldı ama biz bu anlamda bir karşılığı açıkçası görmedik.” dedi. 

“Vatandaştan bu fedakarlığı beklemek olgun bir hükümete yakışmaz”

İktidarın belediyeleri tasarruf yapmadığını anlatan Milletvekili Ün, “Her yıl bir takım veriler açıklanıyor. İşte kamuda araç alımları deniliyor ve biz bunların katlana katlana devam ettiğini görüyoruz. Bunlara ayrılan ödeneklerin her yıl yüzde 100, yüzde 200 oranında, kara taşıtlarında, hava taşıtlarında yüzde 300’lere varan ödeme artışları olduğunu görüyoruz. Demek ki burada bir tasarruf yapılmıyor. Bir taraftan bakıyorsunuz sürekli yeni hizmet binaları açılışları yapılıyor. Yani mevcut binalar yetersiz kaldı mı ki illerde, yerel idarelerde bu binalar açılıyor. Yeni tasarruf tedbirinden sonra bile şehirlerden duyduğumuz birçok ihale haberi var. Yeni hizmet binaları açılış ihaleleri duyuyoruz. Demek ki bu çağrıyı bir defa iktidarın kendi belediyeleri bile dinlemiyorlar. Daha öncekilerde nasıl bir karşılık bulmadıysa şuanda da karşılık bulacağını inanmak mümkün olmayacak. Ayrıca yastık altı dediğimiz altının dövizin bu çağrılara uyup bozdurulmasının bedelini samimiyetle inanan insanlar ağır şekilde ödedi. Siyasi partilerin döviz hesapları dururken vatandaş elindeki paranın pul oluşunu yaşadı. Artık kimse bu çağrılara kulak asmıyor ki kur korumalı mevduat garabetini çıkardılar. Vatandaşı katmerli faize bulaştırdılar. Onunda milletin hazinesine bedeli 500 milyar oldu. Şimdi o bedeli hep birlikte ödüyoruz artan vergilerle.”şeklinde ifade etti.

Cumhurbaşkanı’nın açıklaması:

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunmuştu. Bu açıklamalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnsanımızın tasarruf alışkanlığında döviz ve altın ağırlıklı yer tutuyor. Önemli bir kısmı da yastık altında duran bu varlıkların iktisadi işleyişe, dolayısıyla istihdama ve üretime katkısı olmuyor. Onun için gelin, milletime sesleniyorum; biz verim ekonomisinden yana olalım, tasarruf ekonomisinden yana olalım, israf ekonomisini bir kenara koyalım. Bunun ne benim milletimin kendisine, ne de devletime hiçbir faydası yoktur.” dedi.