TÜRK KIZILAYI KAN AĞLIYOR

Pandemi döneminde Kızılay’a kan verenlerin sayısı oldukça azaldı. Kan stok seviyeleri kritik seviye olan yüzde 30’un da altına indi. Daha vahim olanı ise bazı kan grupları hiç yok.

  • 18 Eylül 2020 - 10:44
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Tüm Dünyayı etkisi altına alan pandemi, Denizli’de kan bağışını da etkiledi. Kan stoklarının azaldığı hatta bazı kan gruplarından hiç kalmayan sürece dair değerlendirmelerde bulunan Kızılay Denizli Şube Başkanı Adem Salih Deniz, kan bağışçılarına seslendi ve “kan bağışlamaya” davet etti. Deniz, açıklamasında, “Bu tehdit öncesinde gerçekleştirilen verimli kan bağış ekiplerimiz sayesinde yüksek olan kan ve kan ürünü stoklarımızda, ilerleyen süreç itibariyle ciddi oranda azalmalar hissedilmeye başlandı. Ülke olarak bir pandemi tehdidi altında olsak dahi, bu viral bulaş sebebiyle tedavi gören hastalarımız haricinde, sürekli olarak kan ve kan ürünü alması gereken kronik hastalarımız ile acil ihtiyaç duyulan hastalarımız için kan ve kan ürününe ihtiyaç duyuluyor. Kan stok seviyelerimiz kritik seviyelere indi. Daha önce yüzde 50’nin altında olan kan bağışlarımız şimdilerde yüzde 30’lara kadar indi. Bazı kan grupları ise hiç yok. Sadece taze kanları alıp veriyoruz” dedi.

BAZI GRUPLAR HİÇ YOK

Kan bağışı yapmak isteyenler gönüllülere seslenen Deniz, “Türk Kızılay Kan Alım Merkezlerimizde ekiplerimiz tüm tedbirleri almış, gerekli hijyen ve koruyucu donanımları eksiksizce sağlamıştır. Bölgemizdeki tüm vatandaşlarımızın, maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymalarını bizde tekraren hatırlatıyoruz; ancak yine tüm hemşerilerimizi 18 – 65 yaş arası tüm vatandaşlarımızı iyilik için, tedavi bekleyen hastalarımız için Türk Kızılay’ının açık tuttuğu kan bağış noktalarımıza kan bağışı yapmaya davet ediyoruz. Unutmayalım ki o verdiğimiz kanlara bir gün bizim de ihtiyacımız olabilir. Bazı gruplar hiç yok” dedi.