ŞAHİN TİN: FIRSATÇILARA VE STOKÇULARA KARŞI SERT TEDBİRLER ALIYORUZ

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, Meclis Kürsüsünden düzenlemenin ayrıntılarını paylaştı

  • 18 Mayıs 2024 - 18:42
  • Son Güncelleme : 18 Mayıs 2024 - 18:46

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, TBMM kürsüsünden yaptığı konuşmasında hükümetin fahiş fiyat artışı ve stokçulukla ilgili aldığı tedbirlere ilişkin detayları paylaştı. Şahin Tin; “Fırsatçılara ve stokçulara geçit vermiyoruz. Bu düzenlemeyle yaptırımları ağırlaştırıyor, cezaları artırıyoruz. Milletimizin hak ve hukukunu korumak asli vazifemiz” dedi.

AK Parti Denizli Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu Başkanvekili Şahin Tin, imza sahibi olduğu Türk Ticaret Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin birinci bölümü üzerine TBMM Genel Kurulu’nda konuşma yaptı. Konuşmasında dünya ekonomisinin zorlu bir evreden geçtiğini belirten Milletvekili Şahin Tin, küresel alanda yaşanan olumsuz gelişmelerin Türkiye’nin ticaretini de yakından ilgilendirdiğini söyledi.

“TİCARİ YAŞAMA REHBERLİK EDİYORUZ”

Günün koşullarına göre adımlar attıklarını belirten Milletvekili Şahin Tin; “Türkiye, aktif bir ticaret merkezidir. Küresel ekonomide ülkemizin varlığını korumak ve gücüne güç katmak için çok yönlü kendimizi güncellemek mecburiyetindeyiz. Salgın ve ardından gelen deprem afeti ticari yaşamımızı yeni bir düzleme sürüklemiştir. Ticari hayatı korumak için sert tedbirlere ihtiyaç var. Gayemiz milletimizin refahına katkı sunmak ve ticari yaşamımıza rehberlik etmektir. Ahilik geleneğine uygun ticari yaklaşımların varlığını yaşatmak şüphesiz son derece önemlidir. Bizi ticari alanda güçlü kılan temel bakış dürüst ticaret anlayışımızdır. Hem işletmelerimizi, hem de halkımızı korumak için hassasiyet gösteriyoruz. Gazi Meclisimizin çatısı altında çok sayıda konuyu çözdük. Bu düzenlemeyle fırsatçılara, açgözlülere kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Rekabetçi, adil, güvenli, sürdürülebilir ve istikrarlı piyasa yapısını korumak için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

“REKABETİ KORUMAK İÇİN TEDBİRLER ALIYORUZ”

“Milletimizin hak ve hukukunu korumak asli vazifemizdir” diye konuşan Milletvekili Şahin Tin; “Fiyat dalgalanmalarının önüne geçmek ve fahiş fiyat artışlarını durdurmak için bu düzenlemeyi güçlü bir adım olarak görüyoruz. Perakende ticaretin düzenlenmesi, tüketicinin korunması, ürün güvenliği, tarım ürünleri, lisanslı depoculuk gibi daha birçok alanda rekabeti korumak için tedbirler alıyoruz. Bu düzenleme ile ticareti daha da kolaylaştırıyor, şirketlerimizin kurumsallaşma süreçlerine de büyük kolaylıklar getiriyoruz. Uygulamada var olan sıkıntıların çözüme kavuşmasını ve süreçlerinin hızlanmasını sağlıyoruz. Milletimizin güvenine layık olabilmek için canla başla çalışmaya, sorunları çözmeye, sıkıntıları aşmaya, mücadele etmeye kararlılıkla devam ediyoruz. Biz vatandaşlarımızın taleplerine kulak tıkayan değil, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde çözüm sunan bir iktidarız. Hangi sektörde olursa olsun üreticilerimizi, kooperatiflerimizi, çiftçilerimizi, KOBİ’lerimizi, esnaf ve ticaret erbabımızı hiç yalnız bırakmadık, bırakmayacağız” dedi.

 “TÜM PAYDAŞLARIN GÖRÜŞLERİNİ ALIYORUZ”

Ticaretin aktörlerini her fırsatta dinlediklerini, onların önerilerini dikkate aldıklarını ve bu doğrultuda düzenlemeler yaptıklarını belirten Milletvekili Şahin Tin; “ Milletvekili olarak her hafta seçim bölgem, memleketim Denizli’de oluyorum. Şahsım da ticaret erbabıyım. Sanayiciyim, üretim, ihracat ve istihdam konusunda faaliyet gösteriyor, bu alanda yaşanan sorunları ve alınması gereken öncelikli tedbirleri yakından biliyorum. Ticari yaşamda aktif yer alan sivil toplum kuruluşlarımız, iş dünyamızın temsilcileri, esnafımız ve toplumun tüm kesimleri ile Denizli’mizde her fırsatta bir araya gelmeye gayret ediyorum. Yaptığımız görüşmelerde vatandaşımızı yoğunlukla nelerin etkilediğini daha net gözlem ve tespit fırsatı buluyorum. İstişare, tespit, öneri ve değerlendirme sürecimiz bize her zaman yol gösteriyor. Hangi düzenlemeleri yaparak konulara çözüm sunabileceğimizi daha net görme fırsatımız oluyor. Müzakerelerini sürdürdüğümüz bu düzenlemede ticari paydaşların görüşlerinin bize rehberlik ettiğinin altını çizmek isterim” dedi.

“İSTİKRARI SAĞLAYACAĞIZ”

Yeni yaptırım kararları ve zorlayıcı tedbirler alarak tüketicileri koruduklarını ifade eden Milletvekili Şahin Tin; “Herkes üzerine düşen sorumluluğu hakkıyla yerine getirmek durumundadır” dedi. Şahin Tin; “Fahiş fiyat artışının ve stokçuluğun önüne geçmeye kararlıyız. Milletimizin samimi duygularını kimsenin suiistimal etmesine fırsat vermeyeceğiz. Fiyat istikrarını sağlamak mecburiyetindeyiz. Fahiş fiyat artışı yapanlara uygulanan 100 Bin Liralık cezayı 1 Milyon Liraya kadar artırıyoruz. Stokçuluk cezasını 1 Milyon Liradan 12 Milyon Liraya kadar yükseltiyoruz. 1 yıl içerisinde 3 defa stokçuluk cezası uygulananlara ise 6 güne kadar kapatma cezası getiriyoruz. Ürün gizleyenlere ağır cezalar getiriyoruz. Gizlenen her ürün için 2.200 Liradan az olmamak üzere mal ve hizmet bedelinin yüzde 10’u kadar ceza uygulanmasını sağlıyoruz. Art niyetli hareket eden, piyasada fiyat dalgalanmalarına ve aykırılıklara sebep olan firmalara karşı kayıtsız kalmıyoruz” dedi.

“GÜÇLÜ TİCARİ YAPIMIZI KORUYACAĞIZ”

“Büyüme odaklı ilerleyişimizin en temel gücü, aldığımız tedbirler ve uyguladığımız politikalardır” diyen konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: “Güçlü ticari yapımızı koruyacağız. Düzenlemeyle, rekabetin etkin bir şekilde gerçekleşmesi adına savunma hakkına engel olmadan rekabet hukukuna ilişkin süreçleri etkili ve hızlı müdahale yöntemleri ile neticeye kavuşturmayı hedefliyoruz. Kooperatiflerimizin, faaliyetlerini daha sağlıklı yürütebilmesi ve üyelerinin imkân ve fırsatlardan daha etkin faydalanabilmesi için özellikle 2021 yılında gerçekleştirdiğimiz düzenlemeye uyum sağlamak için Kooperatiflerimizin ana sözleşmelerini değiştirmelerine fırsat sunuyor, iki yıl daha ilave süre veriyoruz. Yine tasarıyla ürün ihtisas borsasında işlem yapacak aracılara ilişkin takas süreçlerinde riskin azaltılması ile yatırımcı güveninin pekiştirilmesi için teminat ve garanti fonu mekanizmalarının oluşturulmasına imkân sunuyoruz. Lisanslı depoculukta oluşan fiil ve hallerde aykırılıkların önüne geçmek için idari para cezalarını günümüz şartlarına göre güncelliyor, 1 yıl içinde tekrarı halinde ise bir önceki cezanın iki katı ceza verilmesini sağlıyoruz. Yine pazaryerlerindeki stantların sadece pazarcı esnafımıza kiralanmasını sağlıyoruz. Sahte pazarcıların önüne geçiyor, pazarcı esnafımızın hakkını koruyoruz.”