RTÜK PARALARI KİME AKTARIYOR?

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesini TBMM Başkanlığı’na teslim etti. Devletin kör kuruşuna sahip çıkacaklarını söyleyen Öztürk, kayıp paraların peşine düştü.

  • 10 Ekim 2020 - 04:45
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk Cumhurbaşkanı Yardımcısının ve Sağlık Bakanının yanıtlaması istemiyle 2 ayrı yazılı soru önergesini TBMM Başkanlığı’na teslim etti.

DENİZLİ MİLLETVEKİLİ ÖZTÜRK : RTÜK BU PARALARI KİMLERE AKTARIYOR ?

İlk yazılı soru önergesinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’a 2019 Yılı Sayıştay Düzenlilik ve Denetim Raporunda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na ilişkin incelemelerde ortaya çıkan 4.005.030 TL görev zararını , Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yapılan 700.000 TL Tutarındaki Transferleri  ve ihale yapılmadan doğrudan alım yöntemiyle temin edilen mal ve hizmetlerin %10’luk limiti aşma sebebini sordu .

Öztürk’ün RTÜK konusundaki yazılı soru önergesi şu şekilde : Öztürk’ün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlamasını istediği önergede şu ifadeler yer aldı:

2019 Yılı Sayıştay Düzenlilik ve Denetim Raporunda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na ilişkin incelemelerde aşağıdaki bulguya yer verilmiştir:

“Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) 2019 yılı hesap ve işlemlerinin incelenmesi sonucunda; RTÜK tarafından gerçekleştirilen mal ve hizmet alımlarının önemli bir bölümünün doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirildiği ve doğrudan temin sınırı için öngörülen %10 limitinin aşıldığı görülmüştür.”

Yine bahsi geçen Raporun 2019 yılı Faaliyet Sonuçları Tablosunda; Görev Zararları: 4.005.030 TL Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yapılan Transferler: 700.000 TL olarak tespit edilmiştir.

Ayrıca Raporun “İzleme” başlıklı ek tablosunda; “15.01.2012 Tarihinden Sonra Göreve Başlayan Üst Kurul Üyelerine Yapılan Aylık Ücret ve Harcırah Ödemelerinde 375 Sayılı KHK Hükümlerine Uyulmaması” ibareli tespitin 2018 ve 2019 yılında da RTÜK idaresi tarafından yerine getirilmediği belirtilmiştir.

Bu doğrultuda;

1- RTÜK tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarının önemli bir bölümünün;

- İhale yapılmadan doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirilmesinin gerekçesi nedir?

- Hangi hizmet ve mal alımında doğrudan alım yöntemine başvurulmuştur?

- Doğrudan alım yöntemiyle mal ve hizmet alınan firmalar ne şekilde tespit edilmiştir?

- Hangi firmalardan doğrudan alım yöntemiyle mal ve hizmet alımı yapılmıştır?

2- RTÜK tarafından, “Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yapılan Transferler” kapsamında yapılan 700.000 TL’lik bağış ve/veya yardımlar;

- Hangi kuruluş ya da kuruluşlara yapılmıştır?

- Bu kapsamda transfer yapılacak kuruluş ya da kuruluşlar ne şekilde tespit edilmiştir?

- Bu transferler kapsamında hangi kuruluşa, ne kadar ödeme yapılmıştır?

3- Sayıştay Raporunda yer alan tespitler kapsamında RTÜK’ün 4.005.030 TL’lik görev zararı hangi gider kalemlerinden oluşmaktadır?

4- 2012 yılından sonra göreve başlayan Üst Kurul Üyelerine yapılan aylık ücret ve harcırah ödemeleri toplam tutarı ne kadardır?

- Hangi Üst Kurul Üyesine, ne kadar harcırah ödenmiştir?

- 2018 ve 2019 yıllarında, RTÜK Üyelerine, 375 Sayısı KHK Hükümlerine uyulmadan yapılan fazla ödeme tutarı ne kadardır?

- Hangi gerekçeyle Üst Kurul üyelerinin ücret ve harcırahlarına fazladan ödeme yapılmıştır?