PAMUKKALE'DE YAPILAŞMANIN ÖNÜ AÇILDI!

30 yıllık kamuoyu mücadelesi ile yapılaşmadan arındırılan Pamukkale’deki ören yerine dijital deneyim müzesi yapılacak.

  • 04 Mart 2023 - 21:27
  • Son Güncelleme : 04 Mart 2023 - 21:31

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, 1. Derece Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı ilan edilen alanda dijital müzenin yapılmasına izin verdi. Mimarlar Odası ayağa kalktı, ‘izin vermeyeceğiz’ açıklaması yaptı.

BİR GÜN İÇİNDE RAPOR VERİLDİ

Süreç, özel bir firmanın dijital müze için müracaatıyla başladı. Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü konuyu Müze Müdürlüğü'ne havale etti. Müdürlük dosyayı bir raporla birlikte bölge kuruluna gönderdi. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu konuyu hızla gündemine alarak kendi bünyesindeki bir uzmanı rapor hazırlamakla görevlendirdi.

Rapor bir gün sonra tamamlandı ve kurul üç gün içinde toplanıp konuyu karara bağladı. Kurul kararına göre müze projesi daha önce talep edilen ve Hierapolis Müzesi'nin arkasında yer alan 666 parsel yerine yine sit alanı içinde yer alan, antik havuzun yanındaki 6 pafta 983 parselde yapılmasına karar verdi.


“MİMARLAR ODASI İTİRAZ ETTİ”

Denizli Mimarlar Odası müze kararının sit alanı içindeki yapılaşmanın önünü açacağı gerekçesiyle projeye karşı çıktı.

"Devlet teşviki ile Hierapolis Antik Kentinde yapılması planlanan dijital müzeyi Denizli kent merkezine yapabilir hem kentlilerin kullanıma sunabilir hem de kent merkezine daha çok turistin gelmesini sağlayabiliriz. Mimarlar Odası 1980'lerden beri Pamukkale'deki doğal ve kültürel tahribat ile mücadele etmeye devam etmektedir. Odamız, koruma alanı içindeki herhangi bir bölgenin yapılaşmaya açılmasına izin vermeyecektir." dendi


TEŞVİK DE ALMIŞ

Başvuruyu yapan şirketin Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya'nın sahibi olduğu şirkete bağlı olduğu öne sürüldü. Şirketin 2022 yılı teşvik belgesi kayıtlarına göre geçen yıl Eylül ayında gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası içeren bir projeye teşvik aldığı öğrenildi. Resmi Gazete'de de yer alan teşvik tutarının 273 milyon lira olduğu kaydedildi.

Kaynak: Sözcü

Fotoğraf: Mustafa Sönmez