PAMUKKALE YERLİ TURİSTE KALDI

Kontrollü normalleşme sürecindeki Denizli’de bazı kısıtlamaların kaldırılması Pamukkale’deki ziyaretçi sayısını ikiye katladı. Pandemi öncesi ziyaret sayılarına yaklaşan Beyaz Cennet’te yerli turist turizmcinin umudu oldu.

  • 12 Mart 2021 - 07:59
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

DENTUROD Başkanı Gazi Murat Şen, “Yabancı eksiğini yerli turist giderdik ama aşılamada ve hasta sayılarında rakip turizm ülkelerinin gerisinde kalmamalıyız. Aksi halde gelecekte zor günler bizi bekler” uyarısı yaptı. Yeni normalde Pamukkale’ye girişlerde HES kodu uygulaması başladı. Yeni tip corona virüsü risk değerlendirme haritasına göre sarı bölgede yer alan ve orta riskli kabul edilen Denizli’de İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi aldığı kararlarla bazı sınırlamaları kaldırdı. Kentte yaş gruplarında sokağa çıkma yasağı ve toplu taşıma araçlarının kullanımı serbest bırakılırken hafta sonları da herkes için uygulanan sokağa çıkma engeli kaldırıldı. Bu durum uzun zamandır yeterli ziyaretçi alamayan UNESCO’nun Dünya Mirası listesindeki Pamukkale’de hemen hissedildi.

GÜNLÜK ZİYARETÇİ SAYISI 2’YE KATLADI

Kısıtlamalar süresince ağırlıklı olarak turlarla gelen yabancı turistler tarafından ziyaret edilen Pamukkale’de günlük ziyaretçi sayıları ortalama 600’e kadar düşmüştü. Sınırlamaların kaldırılmasından sonra ‘Beyaz Cennet’e yerli turist akını oldu. Sadece hafta sonunda değil hafta içinde de ziyaretçi sayıları ikiye katladı. Ortalama ziyaret sayısı 1200’ü buldu. Türkiye’nin en rağbet gören ören yerlerinden biri olan ve pandemiden önce Ocak, Şubat ve Mart aylarında ortalama günlük 1500 kişi ağırlayan Pamukkale eski rakamlara yaklaşmış oldu. Pamukkale 2019 yılı Ağustos ayında bir günde 17 bin turist ağırlayarak rekor kırmıştı.

HES KODU UYGULAMASINA GEÇİLDİ

Pamukkale’de kontrollü normalleşme kapsamında kapılarda HES kodu kontrolü yapılmaya başlandı. Kuzey Kapısı, Güney Kapısı ve Güney Yaya Kapısı’nda bulunan görevliler beyaz travertenleri ziyaret etmek isteyen herkesin risk durumunu inceledi. Tur şirketleri ile gelen ve aşı pasaportu olan turistler uygulama dışında tutulurken, yabancı olmalarına rağmen uzun zamandır Türkiye’de yaşayan ziyaretçiler de HES kodu ibra etmek zorunda kaldı.

BU YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNE ÇIKTI

Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen Ocak ayından bu yana en yüksek günlük ziyaretçi sayısına ulaştıklarını söyledi. Şen, “Pandemide evde kalan insanların dolaşımın rahat olduğu kentleri tercih etmesi, termal alanların, sauna ve masaj gibi hizmetlerin akşam 19:00’a kadar açık olması ziyaretçi sayısının artmasında etken oldu. Bu sayılara sadece yerli ağırlıklı misafirlerimiz ile ulaştık. Endonezya hariç uzak doğudan gelen ziyaretçimiz yok. Onların da ilave olması ile iyi bir yere geleceğiz” diye konuştu.

“YETERİNCE HIZLI AŞILAMA YAPMAZSAK REKABET GÜCÜMÜZÜ KAYBEDERİZ”

Hem aşılamada hem de corona ile mücadelede daha süratli adımlar beklediklerini söyleyen Şen; “Burada asıl turizmcilerin takip ettiği konu tüm dünyada hızlı bir şekilde aşılamanın sağlanması. Ülkemizde de aşılama hızının artarak sürmesini bekliyoruz. Aşılamayı gerektiği kadar hızlı şekilde yapamazsak ve özellikle rakip ülkelerde aşılama oranları yüksek hasta sayıları az gerçekleşirse uluslararası rekabet gücümüz de o kadar azalır. Aksi halde gelecekte zor günler bizi bekler” ifadelerini kullandı.