OKULLARIMIZ DEPREME HAZIR MI?

Eğitim Sen Denizli Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri yaptıkları basın açıklamasıyla önemli bir soruyu kamuoyuyla paylaştılar. Açıklamayı yapan şube başkanı Hüseyin Özdemir, “Okullar depreme ne kadar hazır?” sorusunu hatırlattı.

  • 10 Mart 2023 - 09:17
  • Son Güncelleme : 10 Mart 2023 - 09:20

Eğitim Sen Denizli Şubesi Başkanı Hüseyin Özdemir, son yaşanan depremlerin ardından okul binalarının depreme dayanıklılığı konusundaki kaygılarını dile getirdiği bir basın açıklaması yaptı. Özdemir, İstanbul ve İzmir'de yaşanan okul tahliyelerinin endişelerini daha da artırdığını belirterek ülkemizde binlerce okulun deprem riski altında olduğuna dikkat çekti.

Deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrası için eylem planları oluşturulması gerektiğini savunan Özdemir, ilimizdeki tüm kamu ve özel okulların zemin etütleri, depreme dayanıklılık testleri ve risk analizlerinin bağımsız kuruluşlar tarafından şeffaf bir şekilde yapılması ve kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini söyledi.

Ayrıca, okullarda yapılan rutin deprem tatbikatlarının dışında daha nitelikli bir hazırlık sürecini önceleyen bir eğitim modülü hazırlanması, riskli binaların derhal yıkılması ve yeniden yapılacak okulların mimari projelerinin ilgili meslek odalarının görüşleri alınarak oluşturulması gerektiğini belirten Özdemir, okulların elektrik şebekesi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarıyla desteklenmesi, bahçelerinin toplanma alanı, geçici yaşam ve lojistik noktaları olarak kullanılabilecek olanaklara sahip olması gerektiğini vurguladı.

Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden bu konulara yönelik bir çalışmanın olup olmadığının varsa hangi aşamada olduğunun ve Denizli'deki okul binalarının bina performans analiz raporlarının deprem dayanıklılık testi sonuçlarının kendilerine yazılı olarak bildirilmesini talep ettiklerini söyleyen Özdemir, rant, talan politikaları ve tedbirsizliğe daha fazla can vermek istemediklerini belirterek güvenli okullar, güvenli binalar, güvenli bir Denizli istediklerini sözlerine ekledi.