ÖĞRENCİLERDEN DENİZLİ'DE BARINAMIYORUZ EYLEMİ

Denizli'de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü önünde eylem yapan TİP'li öğrenciler barınma sorununa dikkat çekerek, çözüm için taleplerini sıraladı.

  • 28 Eylül 2023 - 23:50
  • Son Güncelleme : 28 Eylül 2023 - 23:54

Denizli'de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü önünde eylem yapan TİP'li öğrenciler barınma sorununa dikkat çekerek, çözüm için taleplerini sıraladı. Basın açıklamasını okuyan Batuhan Beli, barınma sorununa çözüm istedi. Açıklamada "Saraya değil, öğrenciye bütçe", "Müşteri değil öğrenciyiz" sloganları atıldı.

Milyonlarca öğrencinin barınma kriziyle yüzleştiğini dile getiren Beli, “Endeksa’nın analiz verilerine göre Ağustos 2019’da Türkiye genelinde ortalama kira fiyatı metrekare başına 14 TL iken, 2023 yılının Ağustos ayında 125 TL olmuş, yani 4 yılda kira fiyatları yüzde 793 oranında artmıştır. Piyasacı politikalardan kaynaklanan bu kriz, yurttaşların anayasal hakkı olan konut hakkına erişimini engellemektedir” dedi.  

“KYK YURTLARININ SAYISI VE KAPASİTESİ ARTTIRILMALI”

Bursların yetersizliğine değinen Beli, KYK yurtlarının da yetersiz ve niteliksiz olduğunu söyledi. “Bir çözümsüzlük sarmalına sıkıştırılan barınma krizi aslında çözümsüz değildir. Krizin çözümü, bilime dayanan, akılcı ve kamucu politikalardır. Barınma hakkı aynı eğitim hakkı gibi bir temel haktır. Herhangi bir geliri ve güvencesi olmayan öğrencilerin eğitim almalarının mümkün kılınabilmesi için gerekli desteği almaları şarttır” diyen Beli, taleplerini şöyle sıraladı:

KYK yurtlarının sayısı ve kapasitesi arttırılmalı ve nitelikleri insanca yaşam standartlarına yükseltilmelidir.

Cemaat ve tarikat yapılarına bağlı yurtların tamamı kamulaştırılmalı ve boş kamu binaları yurt olarak hizmete açılmalıdır.

KYK bursları bir öğrencinin hayatını idame etmesini mümkün kılacak şekilde arttırılmalı ve burs alan öğrenci sayısı arttırılmalı.

Öğrenci evlerine kira ve fatura destekleri yapılmalı.