MALİYETLERİMİZ ARTARKEN İŞLETMELERİMİZ FİNANSMANA ULAŞAMIYOR

DEGİAD Başkanı Hakan Urhan: Reel Sektörün Finansmana Erişim Sorunu İstikrarlı Üretim ve İstihdamı Tehdit Ediyor

  • 04 Ağustos 2023 - 21:44
  • Son Güncelleme : 07 Ağustos 2023 - 10:48

Denizli Genç İşadamları Derneği (DEGİAD) Başkanı Hakan Urhan tarafından yapılan açıklamada, uluslararası ticaret ve tedarik zincirlerinin pandemi süreci nedeniyle hala pandemi öncesi düzeylere dönemediği vurgusu yapıldı.

Ayrıca, küresel sıkıntıların yanı sıra Türkiye ekonomisinin yüksek enflasyon, faiz ve kur üçgeninde sıkıştığı gerçeğiyle de karşı karşıya olunduğu belirtildi.

Bu yılın ilk yarısında gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin ardından finansmana erişimin en önemli konulardan biri haline geldiği ifade edilen açıklamada, DEGİAD olarak piyasalarda güven ve öngörülebilirliğin önemine dikkat çekildiği ve bunun öneminin günümüzde de devam ettiği belirtildi.

Özellikle seçim belirsizliğinin sona erdiği bu dönemde, reel sektörün en önemli sorunlarından birinin finansmana erişim olduğuna dikkat çekildi.

Hakan Urhan, şu açıklamalarda bulundu: "Maliyetlerimiz artarken işletmelerimiz finansmana ulaşamıyor. Kamu bankaları kredi verme konusunda güçlükler yaşıyor, özel bankalar ise neredeyse tamamen kredi kanallarını kapattı."

Ülke ekonomisinin büyüme ve kalkınmasının temelinde reel sektörün olduğuna vurgu yapılan açıklamada, reel sektörün kriz dönemlerinde her zaman yükü sırtladığına işaret edildi.

Ancak günümüzde Türk sanayicisinin sermaye sıkıntısı yaşadığı ve üretimin azaldığına dikkat çekildi. Bu sıkıntının devam etmesi durumunda, sanayide düşük üretim ve düşük ihracatın önemli bir risk haline geleceği uyarısında bulunuldu. Bu olumsuz gidişatın kısa vadede işletmelerde küçülmeler, işten çıkarmalar, konkordato ve iflasların artmasına yol açabileceği kaygısı dile getirildi.

DEGİAD Başkanı, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Özetle ve ivedilikle; hammadde tedariğinde büyük oranda dışa bağımlı olan, kâr marjı hızla eriyen ancak üretimi ve istihdamı devam ettirmek isteyen reel sektörümüzün sermaye ihtiyacını karşılayabilmesi ve üretime devam edebilmesi için acilen kredi desteğine ihtiyacı bulunmaktadır. Aksi takdirde, bu yılın son çeyreğinde reel sektörümüzde ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalacağımız gerçeğini önemle vurgulamak isteriz."