MAHSULLERİ SUSUZLUKTAN KURUYAN ÇİFTÇİLER TEPKİLİ

Denizli’nin Baklan Ovasında mısır ve ayçekirdeği ağırlıklı olmak üzere sulak tarım yapan çiftçiler, sulama paralarını peşin ödemelerine rağmen tarlalarına su verilmediği için buyük sıkıntı yaşıyorlar.

  • 05 Ağustos 2020 - 16:08
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Telefon görüşmeleri başta olmak üzere yaptıkları pekçok girişimden sonuç alamayan çiftçiler, son çare olarak eylem yasağına rağmen Baklan İlçesi’nin Hadım Mahallesi’nde bulunan Sulama Birliği Binasının önüne giderek durumu protesto ettiler. Sulama Birliği Başkanının kendilerine mart ayında yağmur olmasa da suyunuz verilecek şeklinde söz verdiğini iddia eden köylüler, Birlik Başkanıyla konuşmak istemediler. Yetkililer Başkanın yerinde olmadığını söylerken, bina önünde barikat oluşturan jandarmalar, çiftçilere eylem yasağının bulunduğunu söylediler. Bunun sonucunda gerginlikleri daha da artan çiftçiler, kendilerinin büyük bir zararla karşı karşıya olduklarını, mahsullerinin tarlada kuruduğunu söyleyerek yetkililere seslerini ne olursa olsun duyurmak istediklerini belirttiler. Çiftçilerin eylemine destek olmak için gelen Chp Denizli Milletvekili Teoman Sancar ise, çiftçilerden su parası alınmasına rağmen susuz bırakılan köylülerin zararının karşılanması için bir an önce rapor tutulması gerektiğini söyledi. Çiftçi temsilcileriyle beraber DSİ Bölge Müdürünü arayan Milletvekili Sancar, 6 Ağustosta Çivril’de Devlet Su İşleri yetkililerinin yapacakları toplantıya katılılarak konunun takipçisi olacağını dile getirdi.

20 SENEDİR VAHŞİ SULAMA YAPILIYOR, IŞIKLI GÖLÜ TEHDİT ALTINDA

1995 yılında kurulan Hadim merkezli Baklan Sol Sahil Sulama birliğinin kuruluşundan dört yıl sonra Baklan Ovasında Sulama işlemleri başladı. Çivril’ın Işıklı Gölünden basılan suyun kullanıldığı sistem ise vahşi sulama sistemiyle gerçekleştiriliyor. Ortalama yirmi yıldır gerçekleştirilen vahşi sulama ile Işıklı Gölündeki su ise hatırı sayılır seviyede azaldı. Çevrecilerin bu sistemden vazgeçilip kapalı sistemle damlama sulama düzenine geçilmesi gerektiği yönündeki uyarıları ise yeterince karşılık bulamadı ve vahşi sulama günümüzde de devam ediyor.

PARA VERİLDİ AMA SU YOK

Işıklı Gölündeki suyun azalmasıyla beraber Baklan Ovasında özellikle bu yıl susuzluk baş gösterdi. Köylüler ise kendilerinden sulama parası alınmasına rağmen ancak bir defalık su alabildiklerini söyleyerek duruma tepki gösterdiler. Durumu protesto eden çiftçiler, Sulama Birliği Başkanlığının Çivril’de bulunan Işıklı Gölünden çekilen suyu, siyasi kaygılarla Çivril Havzasına öncelikli olarak verdiğini, kendilerininse susuz bırakıldığını iddia ettiler. Denizli’nin Çal İlçesine bağlı İsabey, Denizler, Aşağıseyit, Yukarıseyit ve Mahmutgazi Mahallelerinin susuz bırakıldığını söyleyen köylüler, şimdi ürünlerinin tarlalarda kuruduğunu ve başka mahallelere verilen suyun kendilerine verilmediğini savundular.

Sulama Birliği Başkanına ulaşamayan Çiftçilere Birlik yetkilileri tarafından Gölde su yok. Yapacak bir şey yok. Olmayan suyu nasıl verelim” denilmesi üzerine çiftçiler, “Madem su yok, neden paramızı aldınız.” Diyerek tepki gösterdiler. Sulama Birliği yetkillerinin başkanın bulunmadığı yönündeki açıklamaları ve Jandarma Komutanının Denizli Valiliğince eylem yasağı bulunduğu yönündeki söylemlerinin ardından kalabalıkta bulunan bir çiftçi: “Biz bu su için bedel ödedik. Çoluk çocuğumuzun yemediği parayı getirip size verdik. Hakkımızı almaya geldik.” diyerek tepkisini ifade etti.

MAHSULLER KURUYOR VE MİLYONLARCA LİRALIK ZARAR VAR

Burada yaşadığı mağduriyetle ilgili açıklamalarda bulunan Denizler Mahallesinden Çiftçi Yasin Dağıstan, toplamda 300 dekarlık mısır ekimi yaptığını, bu ekim için dekar başına bin lira civarında bir masrafının olduğunu ve 300 bin civarındaki masrafının bu kuraklıkta neredeyse yarı yarıya zararla kendisine büyük bir sıkıntıya soktuğunu vurguladı. Tahminlerine göre ancak 150 bin liralık bir mahsul alabileceğini ifade eden Dağıstanlı, yaptığı 300 bin liralık masrafı nasıl karşılayacağını düşündüğünü ifade etti. Suyu saati 72 liradan peşin parayla yatırdığını ve toplamda 21bin 600 liralık su parasını ödediğini söyleyen Yasin Dağıstanlı, bu paraya karşılık kendisine ancak bir defa su verildiğini söyledi.

Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan bir diğer çiftçi ise “73 dekar yerim var. 11 bin lira su parası verdim. İlk sulama yapıldı. İkinci üçüncü su verilmedi. Ürünlerim kurudu. Su verilmeyeceğini bilsem ürün ekmezdim. Mısır ektik, tohum, gübre masrafı var. Nereden baksan en az 65 bin liralık zararım var” dedi. Bir diğer mağdur çiftçi ise 15 bin lira su parası ödediğini sadece ilk sulamanın yapıldığını ikinci, üçüncü sulama parasının içeride kaldığını ifade etti. Ürünün çoktan kuruduğunu belirten çiftçi: “Artık su verseler de ben o tarladan ürün alamam benim zararımı karşılasınlar” diye konuştu.