LEBLEBİ ÇORBASININ MUCİDİ BASINLA BULUŞTU

Denizli’de MasterChef Türkiye’de yayınlandıktan sonra bir anda ünlenen Leblebi Çorbasını ilk yapan kişi olan Sıdıka Esen, eşsiz tarifi ve fikrin çıkış noktasını paylaştı. Esen, ilk kez Temmuz ayında yapılan çorbayı yapmadan önce birçok üründe deneme yaptıklarını açıkladı.

  • 08 Aralık 2022 - 10:00
  • Son Güncelleme : 08 Aralık 2022 - 10:06

TV8’de yayınlanan MasterChef Türkiye’nin Denizli’de çekilen bölümünde yapılan leblebi çorbasına merak sürerken, çorbanın mucidi olan Sıdıka Esen, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Denizli Gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen toplantıda leblebi çorbasını basın mensuplarına ikram eden Esen, beğeni toplayan lezzetin püf noktaları ve serüvenini anlattı.

İLK KEZ TEMMUZ AYINDA YAPILDI

Birçok tarihi yerleri ve lezzetli yemekleriyle tanınan Denizli’de son günlerde leblebi çorbası konuşulmaya başlandı. Herkesin merak ettiği leblebi çorbasının yayılmasının ardından çorbayı ilk kez yapan ev hanımı Sıdıka Esen, çorbanın yapılma fikri ve püf noktalarından bahsetti. Çorbayı yapmadan önce birçok üründe deneme yaptıklarını aktaran Esen, “İlk çorba geçtiğimiz Temmuz ayında yapıldı. Kendi mekanımız var orada denemesini yaptık. İlk kurabiyesi, tatlısı, helvası ve dondurma tatlısını yaptık. Bunları yaptıktan sonra leblebiyle en son çorbasını denedik. Önümüzdeki zaman diliminde ise hazır çorbasını deneyeceğiz. Yapılışı tereyağlı ve un çorbası gibi yapılıyor. Leblebi ununu tereyağıyla kavuruyorsunuz. Suyunu ilave etmemin ardından kreması ile sütünü koyuyoruz. Ardından karabiber ile tuzunu ilave edip, tereyağlı biberle sosunu yaptıktan sonra da servis yapıyoruz. Her mutfakta kolay bir şekilde yapılabilir” dedi.

“O KADAR BEĞENDİK Kİ ÇORBA BİR ANDA DİĞER ÜRÜNLERİN ÖNÜNE GEÇTİ”

Kızılhisar Yerel Eylem Grubu Derneği Başkanı İlker Özmen de “Leblebiden ürün denemelerine 2021 yılının ikinci yarısında başladık. Bu süreçte leblebili kurabiyeden leblebili keke, leblebili ekmekten leblebili revaniye kadar çeşitli ürünler denedik. Leblebili dondurma bile denedik ve bir gün Sıdıka Hanım ‘leblebi çorbası’ denemesi yaptı. O kadar beğendik ki çorba bir anda diğer ürünlerin önüne geçti” dedi. Öte yandan; çorbanın Serinhisar ilçesinde 9 Aralık 2022 tarihinde bölge halkına ikram edileceği belirtildi.

SERİNHİSAR LEBLEBİ ÇORBASI NASIL YAPILIR?

MALZEMELER

Çorba:

2 yemek kaşığı tereyağı (50 gr.)

1 su bardağı Serinhisar Leblebisi unu (75 gr.)

1 lt su

1 bardak süt kreması ya da 1 bardak yağlı süt

Tuz, karabiber

1 diş sarımsak (İsteğe bağlı) 

Sos:

1 yemek kaşığı tereyağı (25 gr.)

Toz biber, pul biber

YAPILIŞI

Yağı eritiyoruz, 

Leblebi ununu ekleyip kavuruyoruz,

Suyu ekliyoruz,

Süt kremasını (ya da yağlı sütü) ekliyoruz

Topaklanmaması için sürekli karıştırıyoruz.

Tuz, karabiber, sarımsak ekliyoruz,

Karıştırmaya devam ediyoruz,

Kaynamaya başlayınca kısık ateşte 7-8 dakika pişiriyoruz.

Sosu için de küçük bir tencereye tereyağı eritip, üzerine baharatlarımızı ekliyoruz. 

Hafif kavurduktan sonra çorbamızın üstünde gezdiriyoruz.

Not:

İsteğe bağlı olarak et/tavuk suyu kullanabilirsiniz.