İSABEYLİLER KANALİZASYON SORUNU İÇİN İMZA TOPLADI

Denizli’nin Çal İlçesine bağlı İsabey Mahallesinde bulunan kanalizasyon atıklarının üstü açık olan boş alana akması konusunda şikayet dilekçesi hazırlayan ve toplamda 380 imzaya ulaşan İsabeyliler, dilekçeyi teslim etmek için toplu olarak Çal İlçesinde bulunan DESKİ Biriminin önünde buluştular.

  • 05 Kasım 2020 - 08:00
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Saat 15.00'DA İsabey Mahalle Meydanında buluşarak 9 arabalık bir araç konvoyuyla hareket ederek Çal’ a giden köylüler, burada sosyal mesafe ve maske gibi pandemi tedbirlerine uygun şekilde Denizli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri İdaresi Genel Müdürlüğü önüne geldiler. Dilekçeyi kuruma vermeden önce bina önünde basına fotoğraf veren İsabeyliler adına Muhtar Deniz Arıkan kısa bir açıklama yaptı.

İsabey Mahalle Muhtarı Deniz Arıkan’ın açıklaması:

“Değerli basın mensupları ve mahallemizin sakinleri. Bugün burada 20 yılı aşkın zamandır devam eden kanalizasyon atıkları sorunu için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Mahallemizde Yukarı Erikli Mevkinde bulunan bu atıklar, zaman içinde göllenmeye sebep olmuştur. Bu atıkların arıtılmadan açık alana akıtılması çok acıdır. Öncelikle toplum sağlığı için büyük bir tehdit olmakla birlikte bilindiği üzere mahallemiz tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle tanınmaktadır. Biz mahalle sakinleri olarak öncelikle sağlığımız için ve tarımın da bu kadar önemli olduğu bu alanda, topraklarımızın heba edilmesini istemiyoruz. Bu atıkların temizlenmesini ve bundan da önemli olmak üzere sağlıklı bir yaşam istiyoruz. Teşekkür ederim.”

Burada basına ayrıca açıklamalarda bulunan İsabey Mahallesi sakinlerinden Şefika Sevindik: “Oradan kanalizasyonun temizlenmesini ve oranın temizlenmesini istiyoruz. Ben orada ürün yetiştiremiyorum. Oraya vardığımda yetiştirdiğim ürünü dalından koparıp yemek istiyorum ama yiyemiyorum malesef.” dedi.

İsabey’de, açık kanalizasyon alanının hemen yukarısında evi bulunan Halil İbrahim Özkan ise “O bölgeye yakın evim var. Orada oturuyorum. Kokudan duramıyorum. Sivrisinekten zaten dışarı çıkamıyoruz. Bu durumun önlenmesi lazım ve ne gerekiyorsa yapılması lazım.” şeklinde konuştu.

İsabeyli Mustafa Voyvoda ise “Köyümüz halkı olarak bu kirliliğin buradan kalkmasını istiyoruz. Sivrisinek ve karasinekten geçemiyoruz. Koku berbat.” dedi.

İsabey’den Ertan Sevinç, “Kanalizasyonun arıtılarak daha sağlıklı bir şekilde depolanmasının halk sağlığı açısından önemli olduğunu düşünüyorum ve bir an önce tamamlanmasını istiyorum.” dedi.

Son olarak konuşan Güllüzar Basılı Sevinç ise “Köy halkının sağlığı ve çevre temizliği açısından kanalizasyon için gerekli olan tüm önlemlerin alınmasını istiyoruz” dile konuştu.

Yapılan açıklamaların ardından toplamda 19 kişi olan İsabeyliler, Deski’nin dışında beklerken; İsabeyliler adına Muhtar Deniz Arıkan, kuruma girerek yetkili memura dilekçeyi teslim etti.

Deski’ye verilen dilekçe:

Deski Genel Müdürlüğüne verilmek üzere Çal Deski Şubesine,

İsabey Mahallesi’ndeki kanalizasyon atıkları, Mahallenin Yukarı Erikli olarak bilinen ve Çal Denizli Anayolu üzerinde bulunan Petrol istasyonunun alt kısmında bulunan alana akıtılmaktadır. İsabey Mahallesi henüz kasabayken başlayan bu olumsuz durum yirmi seneyi aşkın süredir devam etmektedir. Yanında verimli tarlaların bulunduğu ve çeşitli zirai ürünlerin yetiştirildiği bu alandaki çukura akıtılan kanalizasyon atıkları yıllardır o derece birikmiştir ki günümüzde büyük bir göllenmeye neden olmuştur.

Günümüzden binlerce yıl önce Denizlimizde yaşayan Laodikya medeniyetinin kapalı kanalizasyon sistemine sahip olduğu gerçeği ortada dururken 21. Yüzyılda Denizli’nin öneli tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle tanınan İsabey Mahallesi’nde kanalizasyonun arıtılmadan, üstelik de açık alana akıtılması çok acıdır. Yanında üzüm bağlarının, ekinlerin, ayçiçeği tarlalarının bulunduğu bu alan hem hastalık saçma riskiyle toplum sağlığını tehdit etmekte, hem de özellikle yaz aylarında dayanılmaz bir kokunun bölgeye yayılmasına sebep olmaktadır.

Daha önce yapılan şikayetlerin sonuçsuz kalması neticesinde biz aşağıda imzası bulunan İsabeyliler, toplu olarak bir dilekçe verme kararı aldık. Talebimiz kanalizasyon atıklarının arıtılmasıdır. Ayrıca bugüne kadar arıtılmadan Yukarı Erikli mevkiindeki çukura boşaltılan pisliğin de boşaltılarak mevcut alanın ıslah edilmesini talep ediyoruz. Bu konunun gereğinin bir an önce yapılmasını arz ederiz.