HAYRİ ÜN'ÜN KALEMİNDEN - HAMAS BAŞARILI OLUP KAHRAMAN OLABİLİR Mİ?

Hayri Ün'ün Kaleminden - Hamas Başarılı Olup Kahraman Olabilir Mi?

  • 30 Ekim 2023 - 23:46
  • Son Güncelleme : 31 Ekim 2023 - 16:04

Hamas kazanıp Kahraman olabilir mi? Bu konuda da çok farklı düşünceler var. Peşinen İsrail’in çok güçlü olduğunu ve kesinlikle kazanacağına inananlar var. Hatta yorumlarını bu kabule göre yapıp pozisyon alanlar var. 

Hamas kuvvetleri bir gün sabah saatlerinde İsrail sınırında birkaç noktadan içeriye girdi ve kilometrelerce ilerlemeyi başardı. İlk gün sivillerin de katıldığı bir müzik festivalinde -basına servis edilen bilgilere göre- savunmasız onlarca kişiyi öldürdü. Bir karakolu teslim aldı. Geri çekilirken yanında yine onlarca esiri götürdü. Bu olaylar sonrasında İsrail tüm gücü ile saldırdı. Çocuk, kadın, sivil ayırt etmeden, hastane, cami, kilise demeden attığı füzelerle insanları öldürdü. Amerika da daha ilk saatlerden itibaren İsrail’e desteğini açıkladı. Uçak gemisini İsrail yakınlarına gönderdi. İsrail’e Milyarlarca dolar yardım yapacağını ve bu yardımları artıracağını, bunun yanında silah, asker ve mühimmat desteği vereceğini açıkladı.

İsrail ve Amerika’nın bu tepkileri bana ilginç geldi. Acaba bu kadar tepki, orantısız güç “küçük ve zayıf bir terör örgütü” için mi gösterildi?  

Hamas'ın küçük bir terör örgütü olup olmadığını ben bilemiyorum. Hamas’ın elinde ne kadar düzenli ve güçlü bir ordu var bilemiyorum. Hamas’ın elinde ne kadar ve ne tipte silahlar var bilemiyorum. Hamas olası bir savaşta ne kadar dayanabilir bilemiyorum. Her şeyden önemlisi 5 milyon Filistin halkını ve Gazze’de bulunan 2 milyon halkı arkasına almış mıdır? Bilemiyorum. Hamas’ı destekleyen başka ülkeler var mıdır? Bilemiyorum. 

Ancak “dünyanın en büyük istihbarat örgütleri bizde” diyen İsrail ve Amerika’nın yukarıdaki soruların cevaplarını bildiğini varsayıyorum. 

Eğer Hamas “küçük bir terör örgütü” ise Amerika’nın savaşa dahil olmasına hiç gerek olmazdı. İsrail istihbarat örgütleri ile Hamas’ın militanlarını ve yerlerini biliyor olurdu. Onları bir bir yakalar ve etkisiz hale getirirdi. Elindeki sosyal medya gücüyle de özellikle sivillerin de katıldığı bir müzik festivalinde öldürülen ve servis edilen esirlerin görüntüleri üzerinden Hamas militanlarını suçlu ilan ederdi. İsrail’i de suçlayan olmazdı. Ancak böyle yapmadılar. Şuursuzca orantısız güç kullanarak saldırdılar. 

Çoban köpeği olanlar bilir. Biz de köpeklerin “diş atması (göstermesi)” sözü vardır. Eğer bir çoban köpeği bir başka köpek, kurt yada tehlikeyle karşılaştığında kendine güveniyorsa vücudunu ve kuyruğunu dik tutar, dişini göstermez. Normalde bir köpek bir noktadan yakalar ve karşısındaki pes eden kadar orayı tutar.  Eğer bir köpek dişini gösteriyorsa karşısındakinin gücünü kabul etmiş ve ondan korkmuştur. Karşısındakine “Bana saldırma, yoksa ısırırım” der. Bu şekilde dişini gösteren köpek aslında faullü dövüşür ve karşısındakinin yakaladığı yerinden seri şekilde dişlerini açıp kapatarak birkaç yerde dikiş bile zor tutan yaralar açar. Hatta bu durum bizim atasözlerimize de “Isıracak köpek dişini göstermez” olarak girmiştir. 

İsrail ve Amerika fazlasıyla dişlerini göstermişlerdir. Hatta İsrail şuursuzca saldırıp neresi olduğuna bakmadan yakaladığı yerden ısırmaya başlamıştır. Daha önceki yıllarda bir Yahudi milletvekili Filistinliler için “Sina çölüne gitsinler, onlara orada çadır kurarız” demiş. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da "İşimiz bittiğinde Hamas diye bir şey olmayacak." demiş.  

Gerçekte Hamas’ın ne kadar gücü olduğunu bilemiyoruz. Ancak İsrail özellikle kara harekâtına başladığında karşısında organize ve güçlü bir Hamas bulursa işler değişebilir. Gazze’de en az 16 yıldır süren bir ablukanın var olduğu düşünülürse, en az 16 yıldan beri hazırlanılmış, organize edilmiş kuvvetlerle ile karşılaşılabilir. Bu durumda İsrail çok büyük kayıplar verebilir. Başarısız geçen her günde dünya hatta İsrail ve Amerika halkı kayıpları sorgulamaya başlar. İsrail ve Amerika’nın işi giderek zorlaşır. Hamas’ın başarılı olma ihtimali görüldükçe dünyadan Filistin’e destek de bugünden daha fazla olur ve giderek artar. Geçmişteki Vietnam ve Afganistan örnekleri düşünüldüğünde bu hiç de olmayacak bir şey değildir. İsrail ve Amerika bu defa Gazze bataklığında boğulabilirler. İsrail, 2014 yılında tünel savaşları yapsın diye 90 kişilik bir ekip kuruyor ve 90 kişi gidip geri dönemiyor.

Günün sonunda hep beraber göreceğiz.

Machavelli’ye ait bir sözle bitireyim. Ben bu sözde yapılacağı söylenen eylemi doğru bulmasam da savaş ve benzeri durumlardaki bir gerçekliği anlatıyor. 

"Bir kişiye vereceğiniz zarar öyle büyük olmalı ki intikam almasından korkmanıza gerek olmasın." 

Dostlukla

30 Ekim 2023

hayri.un@gmail.com

Yorumlar (1)

  1. Mehmet kobaş
    • 31 Ekim 2023 - 20:19

    İsrail'in Hamas'ın yapacağı/yaptığı harekatta haberi olamayacağına ihtimal vermiyorum. İsrail'in yanında hele sahibi Amerika'nın yaptıklarına bakıldığında planın çok büyük olduğunu hissediyorum; ki ülkemiz de bu senaryonun bir parçası sanki!?