GREVDEKİ İŞÇİLER, GREV KIRICILIĞI VE FİŞLEME GİRİŞİMLERİNE TEPKİ GÖSTERDİ

9 Mayıs'ta greve çıkan Yonga Mobilya işçileri, fabrika yönetiminin fişleme girişimlerine karşı basın açıklaması yaptı.

  • 07 Haziran 2023 - 01:16
  • Son Güncelleme : 07 Haziran 2023 - 01:18

Denizli'de faaliyet gösteren Yonga Mobilya işçileri toplu iş sözleşmesinde yaşanan anlaşmazlık sonucu 9 Mayıs'ta greve çıktı. İşçiler brüt asgari ücrete yüzde 30 zam isterken, şirket yönetimi yüzde 18'in üzerine çıkmadı.

Ağaç-İş Sendikasının örgütlü olduğu fabrikada grevin 29’uncu gününde eylem ve basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya Belediye-İş Sendikası Denizli Şube Başkanı Uğur Cihan, Tüm Bel-Sen Denizli Şube Başkanı Serkan Deniz Özkan ve Tüm Emekliler Sendikası temsilcileri de katıldı. Basın açıklamasını Ağaç-İş Sendikası Genel Sekreteri Ergin Çoban yaptı. Açıklamanın ardından sendika, grevdeki işçilere erzak dağıtımı yaptı.

Yüzde 30 talebinin kabul edilmemesine anlam veremediklerini ifade eden Çoban, “Yonga Mobilya borsada işlem gören bir şirket. Bu grevden sadece işçi değil, iş yeri değil hisse sahipleri de etkilenmektedir. Bu anlamda iş yerinin niyetinin ne olduğunu anlayabilmiş değiliz” dedi.

“İŞÇİLERİ SENDİKASIZ BIRAKMAK İÇİN GREVİ KIRMAYA ÇALIŞIYORLAR”

29 gündür grevde olduklarını hatırlatan Çoban, grev kırıcılığına tepki gösterdi. Çoban, “İşveren grevi kırmak için masada vermediği ücretin çok üstünde, yüzde 50+30 gibi bir ücreti 185 arkadaşı grevdeyken sendikadan istifa ederek içeri girip çalışan şahıslara uyguluyor ve onlara 'siz de grevdeki arkadaşlarınıza söyleyin onlar da sendikadan istifa etsin, içeri girsin onlara da bu zammı uygulayacağız' dedirtiyorlar. Grevi kırmak ve Yonga Mobilya'yı sendikasız bırakmak için ucuz numaralara başvuruyorlar” diye konuştu.

“Davanızdan, mücadelemizden vazgeçip içeri girecek olursanız bu zammı bir kere alırsınız. Sendikasız kaldığınızda sendikal hiçbir hakkınız kalmaz, kuru bir ücrete talim eder, kaderiniz işverenin iki dudağı arasında olur” diyen Çoban, mücadelede kararlı olma çağrısı yaptı.

FİŞLEME GİRİŞİMLERİNE TEPKİ

Fabrika yönetiminin fişleme girişimlerine tepki gösteren Çoban, Denizli Sanayi Odası ziyaretine de değindi. Çoban fişleme girişimlerine ilişkin şunları söyledi; “Sayın yöneticiler; sizlerden ricam insanları kameralardan takip edip fişlemeyi bırakın, ziyaretinize gelen Denizli Sanayi Odası yöneticilerine greve çıkan işçilerin isimlerini verip, bu isimlerin başka iş yerlerine girmelerini engellemeyi, insanların ekmeğiyle oynamayı bırakın. Şahsi duygu ve egolarınızla hareket etmeyin. Bu şekilde kimseyi korkutamaz ve yıldıramazsınız.”

Denizli'deki tüm işçilere de çağrıda bulunan Çoban, “Hangi iş kolunda olursa olsun sendikalara üye olun, örgütlenin, birlik olun, hakkınızı sendikalarla birlikte arayın” dedi.