GÖRME ENGELLİLERE AKILLI BASTON

Merkezefendi Belediyesi, ‘Sosyal Belediyecilik’ anlayışı ile hizmetlerine devam ediyor. Bu kapsamda 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler ve Güvenlik Günü’nde, 40 görme engelli bireye akıllı baston hediye edildi.

  • 15 Ekim 2020 - 14:42
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Merkezefendi Kültür Merkezi Petek Salon’da gerçekleştirilen programa Merkezefendi Kaymakamı Dr.Adem Uslu, Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi Merkezefendi İlçe Başkanı Ali Osman Horzum, Merkezefendi Belediyesi Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Özdilek Koçoğlu, WeWalk akıllı baston teknoloji şirketinin kurucu ortağı Kürşat Ceylan, Altı Nokta Körler Derneği Denizli Şube Başkanı Av.Reşat Göcen ve görme engelli vatandaşlar katıldı. Türk mühendisler tarafından geliştirilen dünyanın en akıllı bastonu WeWalk’da, göğüs ve baş hizasında önüne çıkabilecek tabela, direk, ağaç dalı gibi engelleri kolaylıkla algılama ve uyarma, Bluetooth ile cep telefonundaki WeWalk uygulamasına bağlanarak diğer mobil uygulamalara entegre olabilme, navigasyon ve erişilebilir toplu taşıma özelliği bulunuyor.

“ENGELLİ HEMŞERİLERİMİZİN HER ZAMAN YANINDAYIZ” 

Engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmak adına çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, “Bu akıllı bastonlar hayatınızı çok daha kolaylaştıracak. Sizin düşmenize, yaralanmanıza, çarpmanıza engel olarak sizlere konfor sağlayacak. En önemlisi de sizlerin özgür ve bağımsız şekilde hareket etmenizi kolaylaştıracak. Sizin yaşamınızı kolaylaştırmak adına bizler de elimizden gelen desteği sağlıyor, yerel yönetimlere düşen görev ve sorumlulukları biliyoruz. Bu anlamda elimizden gelen desteği yapmaya devam edeceğiz. Bizler göreve geldiğimiz tarihten itibaren engeli ne olursa olsun Merkezefendi’de yaşayan bütün engelli hemşerilerimizin yanında olmaya gayret gösterdik. Yeni yaptığımız ya da revize ettiğimiz yollarımızı, kaldırımlarımızı özellikle sizin kullanabilmeniz için gereken özeni gösterdiğimizi belirtmek istiyorum” dedi.

“AKILLI BASTONLA ENGELLERİ BİRLİKTE AŞIYORUZ” 

Sık sık sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle bir araya geldiklerini söyleyen Başkan Doğan, sorumluluklarının farkında olduklarını belirtti. Doğan, “Gümüşçay Mahallemizde bir Engelsiz Yaşam Merkezimiz var. Bu merkezimizi bu dönemde biraz daha geliştirdik. 7 aydan sonra Engelsiz Yasam Merkezimiz eğitim ve öğretime başladı. Buralarda çocuklarımızın, gençlerimizin engeline göre kurslarımızın dağılımını yaptık. Öğretmenlerimizin sayısını arttırdık. Daha çok hemşerimize ulaşmak istiyoruz. Yine 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde engelli çocuklarımızın daha rahat kullanabileceği Engelsiz Parkı yaptık. Bizler sorumluluklarımızı biliyoruz. Sık sık sivil toplum kuruluşlarıyla, engelli derneklerimizle bir araya geliyoruz. Bugün bu etkinliğimiz umarım bir farkındalık, toplumsal bir duyarlılık olur. Diğer kamu kurumlarına, diğer belediyelere bir nebze örnek olabilirsek bizim için ne mutlu. Daha da önemlisi bu bastonu kullanan bir tane görme engelli arkadaşımızın hayatını kolaylaştırabiliyorsak bu zaten paha biçilemez bir mutluluk. Katılımlarınız için hepinize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM” 

Merkezefendi Kaymakamı Dr.Adem Uslu, akıllı baston ile engelli bireylerin hayatının kolaylaşacağını söyledi. Kaymakam Uslu, “Böyle güzel bir günde, engelli kardeşlerimizin hayatını son derece kolaylaştıracak bir programda sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. Teknolojinin geliştiği, dijitalleşmenin son derece arttığı bir çağda, bireyselleşme sıkıntısıyla karşı karşıyayız. Görme engelli kardeşlerimizin hayatını kolaylaştıracak, başkalarının desteği olmadan bağımsız hareket edebilme özelliğini geliştirebilecek adımlar atmamız gerekiyor. Bu anlamda bugün burada dağıtımı gerçekleştirilen bu akıllı baston ile görme engelli vatandaşlarımız bağımsız hareket edebilecek, hayatları kolaylaşacak. Bu hizmette emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“MERKEZEFENDİ BELEDİYESİ BİR ÖRNEK OLDU” 

WeWalk akıllı baston teknoloji şirketinin kurucu ortağı Kürşat Ceylan, Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan’a teşekkür etti. Ceylan, “Dünyada bizimle birlikte olup bizim hayatımızı kolaylaştıracak olan değişimlere öncülük etmek isteyen belediyeler oluyor. Bunlardan birisi Brooklyn Belediyesi diğeri de Merkezefendi Belediyesi oldu. Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan’a çok teşekkür ediyorum. Umarım bu bir başlangıç olur. Merkezefendi Belediyesi bir örnek olur ve daha büyük projelere imza atarız” diye konuştu.

“GÖRME ENGELLİ OLMAK BİR EKSİKLİK DEĞİLDİR” 

Akıllı yöntemlerle daha fazla buluşmayı ve engellerin aşıldığı bir dünya dileyen Altı Nokta Körler Derneği Denizli Şube Başkanı Av.Reşat Göcen ise, “Bugün bizim için çok önemli bir gün. Beyaz Baston, biz görme engellilerin bağımsızlığının ve özgürlüğünün yegane sembolüdür. Görme engelli olmak bir eksiklik değildir. Bizlerin hayatını kolaylaştırmamak, bir eksikliktir. Birçok özelliği bulunan akıllı baston ile bizleri buluşturan Merkezefendi Belediye Başkanı şeniz Doğan’a ve destekçilere teşekkür ediyorum. Hepimizin, teknolojinin sağladığı akıllı yöntemlerle daha fazla buluştuğu ve engelleri aştığımız güzel bir dünya diliyorum” dedi.