EMEP’Lİ KARACA DENİZLİ’DE İŞÇİ VE EMEKÇİLERLE BULUŞTU: TALEPLER BİRLEŞMELİ

Denizli’de işçi ve emekçilerle bir araya gelen EMEP Milletvekili Karaca: “İşçilerin talepleri halkın genel talepleriyle birleşmeli.”

  • 16 Mart 2024 - 18:17
  • Son Güncelleme : 16 Mart 2024 - 18:24

Emek Partisi (EMEP) Antep Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Sevda Karaca, Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Özcan Göçer ile Denizli’de iş yeri ziyaretlerinin ardından TMMOB binasında halk buluşmasına katıldı.

PAÜ Hastanesi’nde Sağlık-İş üyesi işçiler ve SES üyesi öğretim görevlileri ile görüşen Karaca, ardından Merkezefendi Fen İşleri şantiyesinde belediye işçileriyle bir araya geldi. Yerel seçimlerin de konuşulduğu görüşmelerde işçilerin insanca yaşanacak ücret ve çalışma koşulları talepleri öne çıktı.

SAĞLIK EMEKÇİLERİ TALEPLERİ İÇİN MÜCADELE KARARLILIĞINDA

PAÜ Hastanesi’nde Sağlık-İş Sendika Temsilciliğini ziyaret eden Karaca, iş yeri temsilcilerinin sorun ve taleplerini dinledi. Ziyarette konuşan Sağlık-İş İş Yeri Baştemsilcisi Alev Erkan, PAÜ Hastanesi’nde çalışan sağlık işçilerinin sorun ve taleplerini aktardı. Çalışma saatleri ve ücretlerde sorunlar yaşadıklarını dile getiren Erkan, “Bize gelince para yok! Bir haftadır başhekimle görüşüyoruz. Ondan üç aydır görüşüyoruz. Bize ‘para yok’ deniyor. Haftalık 40 saat çalışma, doğum sonrası gece çalışmasının 18 aydan 2 yıla çıkarılması, kıyafet yardımının paraya çevrilmesi ve ek zam taleplerimiz var. Bundan sonra arkadaşlarla görüşüp elimizden gelen mücadeleyi vereceğiz” diye konuştu.

TALEP ORTAK: “NİTELİKLİ SAĞLIK İNSANCA YAŞANACAK ÜCRET”

İşçilerin ardından konuşan EMEP Milletvekili Sevda Karaca, “Hangi partiye oy vermiş olursa olsun işçilerin sorunları aynı. Sağlık işçilerinin sorunları ile halkın sorunları arasında benzerlik olmasına rağmen, nasıl sizleri farklı kategorilere bölmüşlerse, birbirlerine düşürmeye çalışıyorlarsa halk nezdinde sağlıkla ilgili yaşanan sorunların kendi sorunları olduğunu bozan bir algı yaptılar. Bize düşen en önemli görevlerden biri sorumluluğu sağlık emekçilerine yıkarak değil de asıl sorumlunun kim olduğunu göstererek bir tartışma zemini kurmak gerekiyor. Halk randevu bulamazken kimse demiyor ki burada randevu eksikliği var, burada alt yapı sorunları var. İlaç sıkıntısı, aşı sıkıntısı, vergi dilimi tartışmaları. Biz seçim süreçlerini ‘Bize oy verin’ meselesinden öte halkın sıkıntılarıyla sağlık emekçilerinin sıkıntısını bir arada tartışabilmenin olanaklarını yaratmak için değerlendirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Karaca, SES Denizli Şube Başkanı Selçuk Göçer ile yaptığı Sağlık-İş ziyaretinin ardından SES üyesi öğretim görevlileriyle görüştü. Tıp fakültesi öğretim görevlileri tıp öğrencilerinin umutsuzluk ve yurt dışı hayallerinin yaygın olduğunu dile getirirken bireysel kurtuluştan ziyade toplumsal kurtuluşun dinamiklerinin yaratılması gerektiğini vurguladı.


“ALTYAPIDAN, PARK BAHÇELERE İŞÇİLERİN YEREL YÖNETİMDE SÖZ HAKKI OLMALI”

Karaca’nın Merkezefendi Belediyesi Fen İşleri Şantiyesi ziyaretinde belediye işçilerinin yerel seçim tedirginliği yaşadığı gözlemlendi. Asgari ücretin biraz üstünde ücretle geçim sorunu yaşayan işçilerden bazıları aynı zamanda “seçim sonrası işten çıkarılır mıyız” tedirginliği yaşadığını dile getirdi. Belediye işçilerini dinleyen Karaca bu tedirginliğe ilişkin şöyle konuştu, “Kim gelecek, gelen bizim koşullarımızı nasıl etkileyecek diye en çok belediye işçileri korkuyor. Seçim sonrası gelenler siyaseten alımlar, siyaseten çıkarımlar yapıyor falan. Halbuki belediye işçilerinin derdi bambaşka bir dert. Burada asgari ücretin biraz üstünde ücret alıyorsunuz. Mesai sorunu, baskılar var. Yerel seçimde biraz da patronunu seçiyor belediye işçisi. Bu şehrin alt yapısından, park bahçesine her şeyin bilgisi belediye işçisinde ama söz hakkı, bütçe, personel giderleri bakımından belediye yönetiminde söz hakkı yok.” Şehirde emeği olan belediye işçilerinin yönetimde de söz sahibi olması gerektiğini vurgulayan Karaca, ortak mücadele çağrısı yaptı.

EMEP Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Özcan Göçer bir işçi olarak belediye başkanlığına aday olduğunu dile getirirken işçi sınıfının sesinin daha gür çıkması için işçilerden destek istedi.


“GENEL SEÇİMDE GÖSTERİLEN HARİTANIN DERİNLİKLERİNDE EMEKÇİLERİN, KADINLARIN MÜCADELESİ VAR”

TMMOB Konferans Salonunda yapılan halk buluşmasına, TMMOB, Eğitim Sen, SES, Tüm Bel-Sen, Altı Nokta Körler Derneği, Pınarkent Anadolu Aleviliği Dayanışma ve Kültür Derneği, Yeşil Sol Parti, TÖP temsilcileri, Türk Metal ve Ağaç-İş üyesi işçilerin yanı sıra birçok emekçi katıldı. İktidarın halkta neye mal olduğunu anlatmanın ötesinde bir mücadeleye ihtiyaç olduğunu anlatarak söze başlayan EMEP Milletvekili Sevda Karaca, bu mücadelenin dayanaklarını konuşmak için Denizli’de olduğunu ifade etti. Sağlık emekçileri ve belediye işçileri ile görüşmelerinden notlar aktaran Karaca, “Hep iktidar politikalarından dem vuruyoruz. Seçimleri dayanak yapmak isteyen iktidarın bu toplumun kadınlarına, bu toplumun işçilerine, kamu emekçilerine tamamına ne yaptığını konuşuyoruz. Tespitlerimizin yerinde olması pek de yeterli olmuyor. Başka bir şeye ihtiyacımız var. O başka bir şeyin dayanak noktası olan seçimleri nasıl konuşmamız gerektiğini sizlerle birlikte konuşmaya geldim” diye konuştu. Genel seçim sonrasına ilişkin de konuşan Karaca, “Hepimize bir harita gösterildi, haritada sarılar vardı, kırmızılar vardı. Ancak haritada bize gösterilmeyen işçilerin, köylülerin mücadeleleri de vardı. Bütünüyle sarı olan şehirlerin içlerine doğru indikçe örneğin organize sanayilerine doğru indikçe aslında başka renkler ortaya çıkıyordu. Şu veya bu partinin kalesi bilinen yerlerdeki değişimler vardı. Biz onları görmedik. Birer seçmen olarak bizden istedikleri birer oy pusulası olarak görevimizi yapmak. Bir sosyalist parti olarak, emekçilerin partisi olarak bu tablolara baktık ve gördüğümüz şey şu; homojen bir harita olarak çıkardıkları o tablo gerçeği göstermiyor. Son on yıldır bu ülkede şunun kalesi bunun kalesi dedikleri memleket köşelerinde eğer bir işçi direnişi olmuşsa, eğer gençlerin irili ufaklı mücadele alanları, kadınların örgütlü güce dönüştürdüğü dernekleri olmuşsa o haritaların derinliklerine girdiğimizde bize gösterdikleri homojenlikte bir şey olmadığını gördük. Oralarda biz bir arayış içerisindeyiz diyen sinyaller vardı” ifadelerini kullandı.