EMEP; PANDEMİ PATRONLARA YARADI, İŞÇİ VE ESNAF KAN AĞLADI!

Emek Partisi Denizli İl Örgütü pandeminin yıldönümünde yaptığı açıklamada, patronların karını artırdığını işçi ve esnafların kan ağladığını ifade etti. Emek Partisi Denizli İl Başkanı Mehmet Kırgız ihracat ve iş cinayeti rakamlarına değinerek çarkları tersine çevirmenin işçilerin örgütlü mücadelesine bağlı olduğunu belirtti.

  • 11 Mart 2021 - 15:23
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Emek Partisi Denizli İl Örgütü adına açıklama yapan EMEP İl Başkanı Mehmet Kırgız şu ifadeleri kullandı;

"Resmi açıklamalara göre ilk vakanın açıklandığı tarih kabul edilen 11 Mart’ın yıldönümünde geçtiğimiz yıla dönüp baktığımızda dağıtılamayan maskeler, İBAN’larda toplanan paralar ve adil dağıtılamayan bin liralar tartışmalarının yanı sıra 2020; patronların zenginleştiği, işçilerin ve esnafın kan ağladığı bir yıl olarak tarihe geçti.

Seyahatler durdu, 65 yaş üstü ve 20 yaş altı eve kapandı, kafeler kapandı, okullar kapandı, nikahlar kongreler hayat durdu, hayat durdu fakat bir tek üretim durmadı, fabrikalar 21 gün bile kapanmadı! Oysa vakalar en çok işçiler arasında yaygındı. Hizmet, sağlık, gıda, kargo sektöründe işçiler canı pahasına çalıştı. Patronlar eve kapandı, işçiler çalıştı. Patronlar kazandı, işçiler yoksullaştı! 2020 Aralık ihracat rakamı 2019 ihracat rakamının yüzde 16 üzerinde gerçekleşti. Denizli Aralık karşılaştırmasında yüzde 31.8 artış sağlayarak ilk 10 ilde yer aldı. Gerçek enflasyon yüzde 50’nin üzerindeyken asgari ücret yüzde 21 zammı zor gördü.

2020 yılı ihracat rakamı 2019 yılına göre dolar bazında yüzde 5.8 azalsa da TL bazında yüzde 16.4 artış gösterdi. Dolar kuru da yine işçileri ezdi patronları zenginleştirdi. Yandaş sermaye grubu 5’li çetenin yüz milyonlarca dolar vergi borcu silindi. 5’li çete sermayesini kat be kat artırırken KOÇ Holding de 2020 yılında 96.8 milyar TL kar etti. Kan ağlayan esnafa bin lira çok görüldü, krediler bile suyunu çekti. İşten atmalar yasaklandı dense de ücretsiz izin yaygınlaştı, işçiler günlük 39 liraya mahkum edildi. Madde 25/2, (Kod 29)  ile işten atmalar patronlar için keyfi işten atmanın yasası haline geldi. Mobbing, şiddet ve taciz davalarında ispat yükümlülüğü arayan devlet kod 29’da herhangi bir ispat yükümlülüğüne gerek duymadı. Ülkenin üretenleri, emekçileri patronların insafına terk edildi. Patronlar zenginleşti, işçiler ezildi.

2020 yılında en az 2427 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Bu iş cinayetlerinin yüzde 14’ü sağlık iş kolunda gerçekleşti. İş cinayetlerinin yüzde 31’i covid-19 nedeniyle gerçekleşti. İSİG’in ulaşabildiği verilere göre 101 mülteci iş cinayetinde hayatını kaybetti. Denizli’de kayıtlara geçtiği kadarıyla 61 iş cinayeti yaşandı. Koronavirüs nedeniyle 7’si sağlık çalışanı en az 20 kişi çalışırken öldü. Tekstil sektöründe Covid-19 vakaları yüzde 50’leri geçti.

Patronlar lehine dönen çarkın tersine dönmesi için işçilerin kendi talepleri etrafında birleşmesi, örgütlü mücadeleyi büyütmesinden başka bir alternatifi yok. Dünya tarihi sınıf mücadeleleri tarihidir. 8 Mart’ın 8 Mart oluşunda, 1 Mayıs’ın 1 Mayıs oluşundaki tarihsel anlam, işçi sınıfının tarihsel rolünde yatıyor. Çarkları lehimize çevirmek, insanca koşullarda yaşamak ve çalışabilmek için işyerlerimizde mahallelerimizde sınıfsal taleplerimiz etrafında birleşelim, örgütlü mücadeleye güç verelim!"

Kırgız açıklamasında son olarak taleplerini şöyle sıraladı;

-Ücretler gerçek enflasyon oranının artırılarak insanca yaşanacak düzeye çekilsin!

-Kod 29 kaldırılsın!

-Ücretsiz izin dayatmasına son verilsin!

-Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılsın ve işyerlerinde baskılara son verilsin!

-Aşıda patent kaldırılsın, herkes güvenilir aşıya ulaşabilsin!

-Asgari ücrette işçiden alınan gelir vergisi ve tüm dolaylı vergiler kaldırılsın, servet vergisi getirilsin!

-Esnek ve güvencesiz çalışma son bulsun!