EMEP DEPREM RAPORU AÇIKLADI

EMEP'ten deprem raporu | Depremin ağır bilançosu: Devlet eliyle mülksüzleştirme ve derinleşen sömürü

  • 13 Nisan 2023 - 10:43
  • Son Güncelleme : 13 Nisan 2023 - 10:44

Gazeteciler Hakkı Özdal ve Bahadır Özgür'ün hazırladığı, Emek Partisinin "Mülksüzleştirme, Sermaye Transferi ve Kentlerin Yeniden Talanı” başlıklı deprem raporu kamuoyuna sunuldu.

EMEP Denizli İl Başkanı Mehmet Kırgız, "Bu rapor sadece bugüne ve yarına not düşmek için hazırlanmamıştır. Bu rapor başta İstanbul depremi olmak üzere kapıda olan depremler hakkında önemli uyarılar yapıyor. Bu sene 1 Mayıs, depremin ve yıkımlarının hesabının sorulduğu bir gün olacak" dedi. Kırgız ayrıca, EMEP Göç ve Mülteciler Bürosu'nun hazırladığı Göçmen ve Mülteciler Açısından Deprem Raporu'nu kamuoyu ile paylaştı. 

Raporlara ilişkin Kırgız, şu ifadeleri kullandı: "Bu rapor, Adana ili, Hatay ve ilçeleri, Kahramanmaraş ve ilçeleri, Adıyaman ve ilçeleri ile Gaziantep ve ilçelerinde 16-22 şubat 2023 tarihlerinde yapılmış doğrudan saha gözlemlerine; bölge halkı, bölgede çalışan gönüllüler, gazeteciler, teknik ve idari görevliler ile yapılan görüşmelere dayanarak oluşturulmultur. Ayrıca başta TMMOB'a bağlı mühendis ve mimar odalarınınki olmak üzere, çeşitli kurumların 6 şubat depremleriyle ilgili olarak hazırladıkları, çoğunlukla ön-rapor niteliğindeki 20'yi aşkın yakın rapordan (özellikle teknik konularda) yararlanılmıştır. Bu rapor, yıkım yaşanan bölgelerdeki genel ve özgül ekonomik-politik ilişki ve çatışmalara, sınıf ilişki ve çatışmalarına, bunların deprem öncesinden bağlayarak hâlihazırda ortaya çıkardığı ve çıkarması beklenebilecek sonuçlara odaklanmıştır. Bölgenin üretim ve sermaye yapısı, sınıf profilleri, bunların yaşanan yıkım ve sonrasıyla etkileşimleri ön planda tutulmuştur. Devlet ve kurumların işleyişi, bölgeye depremin ilk anından itibaren nasıl baktıkları ve hangi amaçla ne tür müdahalelerde bulundukları üzerinde durulmuştur."