EĞİTİM İŞ'TEN SOSYAL MEDYA DAYATMASINA SERT TEPKİ

Geçtiğimiz günlerde Whatsapp kişisel verileri üçüncü kişilerle paylaşması Türkiye’nin gündemine oturdu. Birçok kullanıcı Whatsapp kullanıcılığı sonlandırırken alternatif mesajlaşma uygulamaları da gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Milli Eğitim Bakanlığı’na BiP uygulamasının kullanılmasını tavsiye ederken, Eğitim İş Denizli Şubesi okul yöneticilerinin öğretmen ve personellere BiP uygulmasının kullanılmasını dayattığını belirtti.

  • 12 Şubat 2021 - 01:01
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Milyonlarca kullancısı olan Whatsapp geçtiğimiz günlerde kişisel verilerin paylaşılması konusunda gündeme gelmişti. Kullanıcıların kişisel verilerinin üçüncü kişilerle paylaşılmasının tartışılmasıyla birçok kullanıcı Whatsapp kullanmayı bıraktı. Alternatif mesajlaşma uygulamalarının ne olduğu gündemdeki yerini korurken Cumhurbaşkanı Erdoğan Milli Eğitim Bakanlığı’na yerli uygulama olan BiP’in kullanılmasını tavsiye eden bir genelge yayınladı.

Eğitim İş Denizli Şubesi ise bugün yazılı açıklama yaparak Cumhurbaşkanı tavsiyesinin yöneticiler tarafından dayatıldığını söyledi.

“TELEFON KİŞİSEL EDİNİLMİŞ BİR MALDIR”

Eğitim İş Denizli Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan yazılı açıklamasında yayınlanan genelgenin tavsiye olduğunu ve bir dayatma yapılmaması gerektiğini belirterek “Öğretmenlerin mobil cihazları kendi kişisel iletişim cihazlarıdır. Devreye burada şu yasal madde girmektedir, 4721 sayılı Kanunun 220. maddesi “kişisel malları” düzenler. Buna göre telefon edinilmiş bir kişisel maldır. Bu sebeple herhangi bir uygulamanın kullanılmasının yasaklanması ve başka bir uygulama kullandırmayı zorunlu kılmak özel iletişim cihazları tabanında düşündüğümüzde mümkün görünmemektedir” dedi.

“İŞGÜZAR YÖNETİCİLER DAYATIYOR”

Yapılan açıklamada “İlgili yazıda zorunluluk olmamasına karşın, işgüzar yöneticiler bu konuda öğretmen ve personele dayatma yapmakta, hukuksuz bir şekilde yönlendirme yapmaktadır. Kaldı ki resmi kurumlarda iletişim amaçlı olarak kullanılan WhatsApp dahil diğer uygulamalar da resmi değildir. WhatsApp’a gelen tepkilerin nedeni kişisel verilerin paylaşılmasıydı. Buradan yerli ve milli yönü tartışılır olan bir başka uygulama adı verilerek dayatılmaya çalışılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

BİP’İN KAYDETTİĞİ VERİLERİ HATIRLATTI

Açıklamada BiP güvenlik sözleşmesinde kaydedilen verilerin kimlik ve iletişim bilgileri, kullanım bilgileri, kişiselleştirme bilgileri ve anketler, konum bilgileri, cihaz bilgileri, yedekleme bilgileri, adres defteri bilgileri olduğunu belirten açıklamada verilerin; Kullanıcılar, Yasal yükümlülükler doğrultusunda adli makamlar, düzenleyici kurumlar ve diğer taraflar ile paylaşabileceği de söylendi.

“DAHA DAR KAPSAMLI BİR YERLİ UYGULAMA VARSA ÖNERİLEBİLİR”

Yapılan açıklamada Aydoğan kişilerin; kişisel edinilmiş malları olan telefonlarından bir sözleşmeyi kabul etme veya etmeme özgürlüğü hakkı olduğunu hatırlatarak “Milli Eğitim Bakanlığı, personellerine kamusal hizmet kullanımı için telefon ve telefon hattı verdiğinde, o hat üzerinden sorun çözülecektir. Ya da yukarıdaki kişisel verilerin paylaşımı konusunda daha dar kapsamlı bir yerli uygulama “varsa” önerilebilir. Eğitim emekçileri kendilerine ulaştırılması istenen yazıyı okullarında doğrudan imzalayabilirler. İşleri ile ilgili görevlendirme, görev paylaşımı ve ders programı için aranabilirler. Salgın koşulları gözetilerek öğretmenler kendilerine tebliğ edilen belgeleri okulda imzalarken bu imza için de öğretmene gün ve saat verilemez bu da mobbinge girer. Bu imza çağrısı terbiye etme yolu olarak kullanılamaz.

Bunu dışında iletişim amaçlı bir sosyal ağ seçimi o kurumdaki personelin hep birlikte demokratik olarak değerlendirip seçmesiyle olmalıdır” dedi.

Aydoğan açıklamasının sonunda bu konunun devam etmesi durumunda eğitim emekçisi üyelerinin hukuken yanında olacağını belirtti.