EĞİTİM-İŞ'TEN 5 EKİM MESAJI

Eğitim İş Denizli Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü hakkında yazılı bir açıklamada bulundu.

  • 05 Ekim 2019 - 12:10
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Eğitim-İş Denizli Şubesi Başkanı Namık Kemal Aydoğan, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü nedeniyle yaptığı açıklama da,öğretmenlerin yaşadığı sorunlara değinerek bir an önce çözümün getirilmesini istedi.

Aydoğan açıklamasında, ‘‘Öğretmenlerin toplumsal statüleri, ekonomik, sosyal ve özlük hakları, AKP iktidarı döneminde ciddi şekilde gerilemiştir. Eğitim sisteminde yaşanan köklü değişiklikler, 4+4+4 gerici eğitim yasasıyla Öğretim Birliği’ne vurulan darbe, okul dönüşümleri, siyasi kadrolaşma, yandaş yönetici atama gayreti, eğitimin dini referanslara göre şekillendirilmek istenmesi, okullarda yaşanan şiddetin artması, ihraçlar ve açığa almalar, sürgünler, sözleşmeli ve güvencesiz istihdam uygulamalarıyla öğretmenlerin yaşadığı sorunlar daha da derinleştirmiştir.’’ dedi.

Bugün, öğretmenin mesleki ve demokratik haklarını savunacağı örgütlenme hakkının engellenmekte olduğunu söyleyen Aydoğan, ‘‘Öğretmenler sendikalı olduğu ve sendikalarının aldığı eylem kararlarına katılarak demokratik haklarını kullandığı için cezalandırılmak, sindirilmek istenmektedir.Tek rakamlı yüzdelik artışların öğretmenlerin statüsünün yükseltilmesine olanak tanıması mümkün değildir. Öğretmenlik mesleğinin niteliği gereği de “ne kadar maaş o kadar iş” mantığının güdülmesini doğru bulmadığımız gibi, öğretmenlik mesleğini hem ekonomik ve hem de statü olarak yükseltecek düzenlemeler,tüm paydaşların ortak aklı ile bir an önce gerçekleştirilmelidir. Ülke genelinde nitelikli-deneyimli öğretmen istihdamını sağlayacak bir ücretlendirme politikası diğer kamu yönetimi rejiminden ayrıştırılarak değerlendirilmelidir.’’ şeklinde konuştu.

Aydoğan açıklamasını şöyle sürdürdü:

Öğretmenlerin sosyo-ekonomik statülerini yükseltecek önlemler alınmasını,

Eğitim çalışanları arasında ayrımcılık yaratacak uygulamalara son verilmesini,

Gerici, ırkçı ve bölücü kadrolaşmanın önlenmesini, eğitim yöneticiliği için nesnel ölçütlerin geçerli kılınmasını,

İş güvencesinden yoksun sözleşmeli ve ücretli öğretmen uygulamasına son verilmesini,

Eğitim kurumlarımızın personel ihtiyacının, hükümetin ekonomi ve eğitimde din eksenli politikaları ile değil, gerçekçi bir biçimde belirlenmesini, yeterli sayıda öğretmen ve yardımcı personel istihdam edilmesini,

Ülkemizin koşulları göz önünde bulundurularak, yeni bir öğretmen yetiştirme sistemi geliştirilmesini,

Öğretmenlere ve eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin önüne geçecek önlemler alınmasını,

Eğitim çalışanları ve tüm kamu çalışanlarının örgütlenme haklarının önündeki bütün engellerin kaldırılıp, grevli toplu sözleşme hakkının tanınmasını istiyor;

Yaşadığımız bütün sorunlara rağmen bütün öğretmenlerimizin, eğitim ve bilim emekçilerinin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü kutluyoruz.