EBEVEYNLERE TATİL SONRASI OKULA UYUMDA YARDIMCI OLACAK ÖNERİLER

Merkezefendi Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görevli Çocuk Gelişim Danışmanı Şeyma Akgün Nur, uzun bir aradan sonra okulların kademeli olarak açılmasıyla birlikte ebeveynlere çocuklarının okula uyumunda yardımcı olabilecek önerilerde bulundu.

  • 15 Şubat 2021 - 14:36
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Uzun bir aradan sonra okulların kademeli olarak açılacak olması bazı çocuklarda heyecan duygusunu ortaya çıkarırken bazılarında kaygıya neden olabiliyor. Çocuk Gelişim Danışmanı Şeyma Akgün Nur da bu süreçte ebeveynlere önerilerde bulundu. Akgün; “Okulların açılmasıyla ilgili bilgileri edinen ebeveynler çocuklara süreci açık ve yaşına uygun şekilde anlatmalıdır. Örneğin; Okullar açılıyor belirli olan günlerde(çocuğun gideceği günler gün olarak söylenmeli) okula gideceksin belirlenen saat kadar(okulun ders programına göre) derse gireceksin şeklinde çocuğa somut bir şekilde belirtilmeli ve fiziksel ve ruhsal olarak birkaç gün öncesinden hazırlık yapılmalıdır. Bu süreçte uyku saatleri değişiklik gösteren çocuklar için birkaç gün öncesinden okul düzenine uygun bir şekilde uyku saatleri düzenlenmeye başlamalıdır” dedi.

Yüz yüze eğitime geçilmesiyle birlikte çocukların sorumluluklarının da artış göstereceğini belirten Akgün; “Çantasını hazırlama, beslenme düzenine uyum sağlama, dersleri takip etme, grup çalışmalarında görevlerini yerine getirebilme gibi, bu sorumlulukları her çocuk aynı hızla yüklenemeyebilir veya değişimler çocuk için zorlayıcı olabilir. Böyle durumlarda; tatil sürecinden okul dönemine geçişte sorumlulukların kademeli olarak artırılması çocuklar için daha sağlıklı olacaktır. Dersler başlamadan önce okul araç gereçlerini çocukla birlikte almanın ve hazırlamanın motivasyonunu arttırabileceğini belirtmek isterim “Sevdiği kahramanların olduğu ders araç ve gereçleriyle veya evdeki malzemelerinizden yapabileceğiniz kalemlik gibi materyallerle, birlikte renkli kalemler çocuğun keyif alacağı bir hazırlıkla okulu beklemesini sağlayabilirsiniz" dedi.

Çocuğu fizyolojik ve psikolojik olarak okula hazırladıktan sonra ilk haftalarda görülme ihtimali fazla olan, kaygı ve adapte olamama durumunun normal olduğunu anlatan Şeyma Akgün; “Bu süreçte çocuğun duygularını anlatmasına izin vererek birlikte bulacağınız çözüm yollarıyla durumun üstesinden gelebilirsiniz, uzun süreli yaşanan kaygı durumlarında ise uzmandan destek alınmalıdır” dedi.