DENİZLİ PAMUĞU NEREDE?

İplik fiyatlarının son aylarda dolar bazında yüzde 20’nin üzerinde artması ile pandemi sürecinde tekstil üretiminde ana girdi olan ipliğin bulunmadığı açıklandı.

  • 28 Şubat 2021 - 11:25
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Denizli sanayicisi yaptığı açıklamalarda zaten düşük olan gümrük vergilerinin düşürülmesini istedi. Sol Parti İl Başkanı Orhun Çoban, Denizli Havzasında yetiştirilen kaliteli pamuk nereye gitti diye sorarak, çözümün gümrük vergilerinin düşürülmesi değil yerli üretiminin artması olduğunu söyledi. SOL Parti İl Başkanı Orhun Çoban yaptığı açıklamada, Laodikya’dan bu yana tekstil merkezi olan bölgemizde, 10 yıllardır uygulanan yanlış tarım politikaları çerçevesinde pamuk üretiminin bitirildiğini ve ithal ipliğe bağımlı halde üretim gerçekleştirildiğini söyleyerek; “Sanayicimiz Denizli pamuğundan üretilen iplikten uzaklaşmış, daha ucuz olan ithal ipliğe ve pamuğuna yönelmiştir. Ulusal Pamuk Konseyinin son yayınladığı rapora göre 2020 yılında üretim alanları son 30 yılın en düşük seviyesine inmiştir. Elbette tekstil kenti Denizli de bundan nasbini almıştır. Uygulanan yanlış tarımsal politikalar ile Denizli de 2000 yılları öncesi 168 bin ton pamuk üretilirken, sonraki dönemlerde 55 bin tona kadar gerilemiştir. Ulusal Pamuk Konseyi’nin 2015 de hazırlayıp bakanlığa sunduğu raporda yerli üretiminin artırılması için öneriler sunulmuş ise de bu öneriler göz ardı edilmiştir. Gelinen noktada ham madde bulamayan sanayicilerin önerisi geçici süreyle gümrük vergilerinin kaldırılarak daha kolay ithalat yönünde olmuştur. Buradaki tehlike bu beklentinin sonralarda kalıcı hale gelmesi olacaktır. Buda sadece bölgemizde değil tüm ülkedeki zaten son derece azalmış olan yerli pamuk üretiminin bitirilmesi anlamına gelecektir” dedi

“Denizli’yi bekleyen büyük tehlikenin farkında mıyız?”

Orhun Çoban, pamuk ve iplikte dışa bağımlılıktan kurtulmak gerektiğini belirterek, “İçinde bulunduğumuz günlerde iplik fiyatlarındaki dengesizlik nedeni ile fiyat verilememekte, dolayısı ile yeni siparişler için adım atılamamaktadır. Bu nedenle önümüzdeki aylarda tekstil sektörünü bir kriz beklemektedir. Oysa ki verimli tarım alanlarına sahip bölgemizde tarım politikaları gözden geçirilerek acilen yerli tarıma dönülmesi yönünde adımlar atılarak dışa bağımlılıktan kurtulunabilir.  Bölgemizdeki çiftçiler çeşitli desteklemelerle pamuk üretimine yönlendirilmeli, orta ve uzun vade planlamalarla ithal ham madde girişinin önüne geçilmelidir. Sürdürülebilir ve krizlerden etkilenmeyen bir sanayi ancak bu şekilde güçlenebilir. İthal iplikteki gümrük vergisi arttırılmalı teşvikler yerli üreticiye yönlendirilmelidir. Yerli pamuk kullanan sanayiciye de ayrıca destekleme yapılarak yerli üretim teşvik edilmelidir” diye konuştu.