DENİZLİ MİLLETVEKİLİ ÜN, TOKİ MAĞDURLARINI MECLİSTE GÜNDEME GETİRDİ

Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, müjde ile açıklanan 100 Bin Sosyal Konut Projesinde, Denizli’de 4 yıla rağmen konutları teslim edilmeyen Yeniköy ve Kocadere hak sahiplerinin mağduriyetleri hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına TBMM’de soru önergesinde bulundu.

  • 24 Ekim 2023 - 20:36
  • Son Güncelleme : 24 Ekim 2023 - 20:37

Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yeni bir soru önergesinde bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından müjde ile açıklanan “100 Bin Sosyal Konut Projesi” Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile kamuoyuna duyurulmuştu. Denizli’nin Pamukkale ilçesinde Yeniköy’de 1000 ve Kocadere Mahallesinde ise 444 hak sahibinin 4 yıla rağmen konutları teslim edilmediği ortaya çıktı. Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün,  mağdur olan hak sahipleri ile görüşme gerçekleştirdi. Bunun üzerine yaptığı çalışmalar kapsamında bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde cevaplanması için sorularını yöneltti. 

“100 bin konut projesindeki durumun ne olduğunu sorduk”

Mağdurlarla görüşen Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, “2019 Yılında 100 bin konut projesi bizzat Sayın Cumhurbaşkanı’mız tarafından açıklanmıştı. Geçtiğimiz yıl 2022 yılının Aralık ayında biz Gelecek Partisi olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na TOKİ’ye illerimizde 2019 yılında duyusu yapılan 100 bin konut projesindeki durumun ne olduğunu sorduk. Çünkü 250 bin yeni konut müjdesi verilmişti. Ancak bizim merak ettiğimiz daha önce vaat edilen TOKİ konutları yapılmış mıydı? Onun takipçisi olmak durumundaydık.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yazdığımız yazımızda Denizli’de yapılacak olan 2 bin 500 civarındaki konutun bir takım ilçelerinde Acıpayam, Bozkurt, Çivril, Baklan, Bekilli ve Güney’de buralarda olan konutların ihalesinin yapıldığını bizlere resmi yazıyla bildirmişlerdi. Bizde aslında bu memnuniyetle bu ilçelerde ki takip ettiğimiz kadarıyla konutların teslim aşamasına geldiğini memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak bugün artık 4 yıl geçti üzerinden. 4 yılın ardından 100 bin konut içerisinden Denizli’nin payına düşen 2 bin 500 konutun 1500’ü sadece Pamukkale ilçesinde Yeniköy ve Kocadere projelerindeydi. Mağdurların temsilcileri ile birlikte görüştük.” diye konuştu.  

“BARINMA SORUNUNUN CAN YAKICI BİR BOYUT KAZANDI”

Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, “Aşağıdaki sorularımın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından Anayasanın 98 ve TBMM İçtüzüğü'nin 96 ve 99'uncu Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırmasını arz ederim. 12.12.2019 tarihinde bizzat Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından müjde ile açıklanan ‘100 Bin Sosyal Konut Projesi’ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile kamuoyuna duyurulmuştur. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 16.12.2019-15.01.2020 tarihleri arasında başvuruları kabul etmiş, proje kapsamında, Denizli İli, Pamukkale İlçesi, Yeniköy etabına 1000, Kocadere etabına 444 konut inşaa edeceğini açıklayarak 15.06.2020 tarihinde çekilen kura ile hak sahiplerini belirlemiştir. Üç yılın sonunda (2022 Aralık) TOKİ yaptığı bir basın açıklaması ile Yeniköy Projesi'nin Kocadere Projesi'ne dahil olduğunu duyurmuştur. O günden bugüne gelindiğinde bahse konu mevkide de herhangi bir inşaat faaliyetinin olmadığı hak sahiplerinin süreçleri takip edecek sağlıklı bir mekanizmaya sahip olmadığı görülmüştür. Barınma sorununun can yakıcı bir boyut kazandığı şu dönemde aradan geçen 4 yıla rağmen konutları teslim edilmeyen hak sahiplerinin mağduriyetlerinin giderilmesi adına bazı soruların cevaplanması ihtiyacı doğmaktadır.” dedi.

1-Yeniköy Projesi'nin tamamen iptal edildiği ve her iki projenin konut sayılan eksiltilmeden Kocadere Projesi ile devam ettirileceği bilgisi, aydınlatıcı bir açıklama ile kamuoyu ile paylaşılabilir mi?

2- Birinci sorumuzun teyit edildiğini öngörerek Kocadere Projesi şu an hangi aşamadadır?

3- Kocadere mahallesinde TOKİ’ye ait herhangi bir inşaat faaliyeti olmadığı gözlenmiş olmakla birlikte bakanlığımızın planlamasında konutların ne zaman teslim edileceği yer almaktadır?

4-2019 yılında başvurdukları şartlarda konut yapım süreci ilerlemiş olsaydı, 845 lira taksitle ödeme yapacak olan hak sahipleri vaktinde başlamayan inşaat nedeniyle, kendilerinden kaynaklanmayan bu gecikmeden dolayı yükseltilen KDV oranı, vazgeçilen sabit fiyat düzenlemesine yönelik uygulamaya konulan yeni yasalara mı tabi olacaklar?

5- Hak sahibi kişilerin yaşadığı mağduriyeti gidermek adına nasıl bir planlama yapılmaktadır?