CHP’Lİ ARPACI, DENİZLİ’DEKİ OKULLARIN DEPREME DAYANIKLILIĞINI SORDU

CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, öğrenciler, öğretmenler ve veliler yeni eğitim öğretim durumuna hazırlanırken Denizli’deki okulların durumunu Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e sordu.

  • 28 Ağustos 2023 - 19:06
  • Son Güncelleme : 28 Ağustos 2023 - 19:09

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, öğrenciler, öğretmenler ve veliler yeni eğitim öğretim dönemine hazırlanırken Denizli’deki okulların durumu ile ilgili Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.

DENİZLİ BİRİNCİ DERECE DEPREM BÖLGESİ

Denizli’nin birinci derece deprem bölgesi olduğunu hatırlatan CHP’li Arpacı, “Geçmiş yıllarda çok sayıda depremin meydana geldiği Denizli’de son 3 yılda merkez üssü Acıpayam olan 5.5 ve merkez üssü Bozkurt olan 6 büyüklüğünde 2 deprem meydana gelmiştir. 2 depremde de can kaybı yaşanmazken, çok sayıda bina yıkılmış ya da büyük hasar görmüştür” dedi.

ÖĞRENCİLER, EĞİTİM EMEKÇİLERİ VE VELİLERİN AKILLARINDA SORU İŞARETİ VAR

Arpacı, önergesinde şu ifadeleri kullandı:

“TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası’nın Danışma Kurulu tarafından 2021 yılında hazırlanan ‘Fay üzerinde Yaşayan Kentlerimiz ve Denizli’nin Depremselliği Raporu’nda Denizli merkezde bulunan 40’ı aşkın diri fay hattının 6.5’ten büyük deprem üretebileceği, önlem alınmaması durumunda ise zayıf mühendislik ile fay hattı üzerine yapılaşma riskleri nedeniyle büyük can ve mal kaybına yol açabileceği haritalar ve teknik verilerle net bir şekilde ortaya koyulmuştur. Bu çerçevede, geleceğimiz olan çocuklarımız ve öğretmenlerimiz 2023 – 2024 yılı eğitim öğretim dönemine hazırlanırken, okulların depreme dayanıklılığı öğrencilerin, eğitim emekçilerinin ve velilerin akıllarında soru işareti oluşturmaktadır. Bu soru işaretlerinin giderilmesi adına aşağıda yazılı yer alan sorularımın tarafınızdan yanıtlanmasını saygıyla dilerim.”

CHP’li Arpacı’nın, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

Denizli’de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi okulların sayısı nedir? Bu okulların kaçı okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim kademesinde yer almaktadır? Bu okullarda okuyan öğrenci sayısı nedir? Okul sayısının kademelere ve ilçelere göre dağılımı nedir?

Denizli’de deprem dayanıklılık testine tabi tutulan okul sayısı nedir? Bu okulların okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim kademesine göre dağılımı nedir?

Denizli’de deprem dayanıklılık testine tabi tutulan okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim kademesinde okuyan öğrenci sayısı nedir? Bu sayının kademeler bazında ilçelere göre dağılımı nedir?

Denizli’de depreme karşı dayanıksız ve riskli olduğu tespit edilen okul sayısı nedir? Bu okulların kaçı okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim kademesinde yer almaktadır?

Denizli’de depreme karşı dayanıksız ve riskli olduğu tespit edilen okullarda eğitim gören öğrenci sayısı nedir? Bu öğrencilerin okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim kademesine ve ilçelere göre dağılımı nedir?

Denizli’de depreme karşı dayanıksız ve riskli olduğu tespit edilen okullardan kaçı yıkılmıştır? Yıkılan okulların okul öncesi, ilkokul, ortaokul, ortaöğretim kademesine ve ilçelere göre dağılımı nedir?

Denizli’de depreme karşı dayanıksız ve riskli olduğu tespit edilen okullardan kaçı güçlendirilmiştir? Güçlendirilen okulların okul öncesi, ilkokul, ortaokul, ortaöğretim kademesine ve ilçelere göre dağılımı nedir?

Güçlendirilen okullarda okuyan öğrenci sayısı nedir? Bu sayının okul öncesi, ilkokul, ortaokul, ortaöğretim kademesine ve ilçelere göre dağılımı nedir?

Denizli İli sınırları içerisinde Bakanlığınıza bağlı ve yukarıda ayrıntılı sormuş olduğum kamu/özel eğitim öğretim kurumlarında “Deprem Dayanıklılık Testi” yapılmamışsa nedeni nedir?