BAŞKAN ATLI: SREBRENİTSA KATLİAMI İNSANLIK SUÇUDUR

Babadağ Belediye Başkanı Ali Atlı, 1991-1995 yıları arasında meydana gelen Yogoslavya iç savaşı sırasında Sırpların Srebrenitsa kentine saldırarak 8 bin 372 Bosnalı Müslümanı katlettikleri Srebrenitsa Katliamı’nın 28. Yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

  • 11 Temmuz 2023 - 16:10
  • Son Güncelleme : 11 Temmuz 2023 - 16:12

Avrupa’nın ortasında ve dünyanın gözü önünde 1991-1995 yıları arasında meydana gelen Yogoslavya iç savaşı sırasında Sırpların Srebrenitsa kentine saldırarak 8372 Bosnalı Müslümanı katlettikleri Srebrenitsa Katliamı’nı kınadıklarını belirten Başkan Atlı, “Avrupa’da II. Dünya Savaşı’ndan sonra en büyük katliam olan Srebrenitsa Soykırımı’nı unutmadık, unutturmayacağız” dedi.

Başkan Atlı, “Soykırımın Her Türlüsüne Karşıyız”

Bosna Hersek Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ilan etmesiyle 1992’den 1995 yılına kadar süren Bosna Savaşı’nda Boşnakların Aliya İzzetbegoviç önderliğinde ülkelerinin bütünlüğünü korumaya çalıştıklarını belirten Başkan Atlı, “Savaşta çok sayıda Boşnak katledildi ve evlerinden sürüldüler. Ancak Sırplar en büyük kıyımı Birleşmiş Milletler kuvvetlerinin korumasında olan Srebrenitsa’da gerçekleştirdiler. Bosna halkının bu hâli karşısında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 16 Nisan 1993’te Saraybosna, Tuzla, Bihaç, Srebrenitsa, Jepa ve Gorajde ile birlikte 6 bölgeyi “güvenli bölge” ilan etmiş fakat katliamın önüne geçememiştir. İçecek su bulmakta bile zorlanan binlerce Boşnaklı kaderine terk edilmiş ve Avrupa sadece izlemekle yetinmiştir. Savunmasız onlarca insan intikam ateşiyle yanıp tutuşan Sırpların eline terk edildi. Aradan geçen 28 yıla rağmen acısı hala çok taze olan ve büyük bir insanlık suçu olarak nitelendirilen Srebrenitsa Katliamı’nda hayatını kaybedenleri saygı ve rahmetle anıyoruz. Bizler soykırımın her türlüsüne karşıyız” şeklinde konuştu.