AVDAN PLATFORMU, MADEN ŞİRKETİNİN DANIŞTAY KARARINA UYMAMASINI PROTESTO ETTİ

Avdan Platformu'ndan maden şirketiyle ilgili Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı uygulansın çağrısı.

  • 29 Eylül 2023 - 15:09
  • Son Güncelleme : 29 Eylül 2023 - 15:13

Avdan Platformu, Denizli'de Candoğan Parkında basın açıklaması yaparak Tavas ilçesi Avdan mahallesindeki tarım arazileri üzerinde maden faaliyeti yürüten Avdan Madencilik ve Enerji şirketi'nin yürütmeyi durdurma kararına rağmen faaliyetini sürdürdürdüğünü belirterek Danıştay kararının uygulanması çağrısı yaptı. Denizli Diş Hekimleri Odası, Denizli Tabip Odası, Denizli Barosu, TMMOB Denizli İKK'ya bağlı odalar, Kale, Tavas ve Merkezefendi Ziraat Odaları, Avdan Muhtarlığı, DOÇEV ve Büyük Menderes İnisiyatifi'nin bileşenleri arasında yer alan Avdan Platformu Cumhurbaşkanlığının 13 Ocak 2022 tarihli acele kamulaştırma kararına karşı köylülerle birlikte açtığı davayı kazandı. Danıştay'ın, yürütmeyi durdurma kararına rağmen şirketin faaliyetlerini sürdürmesi üzerine Avdan Platformu Tavas Kaymakamlığına dilekçe sundu. Son olarak Avdan Platformu çağrısı ile Candoğan Parkında basın açıklaması yapılarak gereğinin yapılması istendi. Basın açıklamasına TBMM Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, sendika ve siyasi parti temsilcileri de destek verdi. Basın açıklamasını Avdan Platformu Sözcüsü Mimar Mehmet Öztürk okudu.

Acele kamulaştırma kararına ilişkin MAPEG ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesine karşı açtıkları davayı hatırlatan Öztürk, basın açıklamasında şunları dile getirdi:

“Denizli İli, Tavas İlçesi, Avdan Mahallesinde Avdan köylülerine ait taşınmazlar maden üretimi amacıyla, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 13.01.2022 tarih ve 5103 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile kamulaştırılmış ve bu karar 14.01.2022 tarih ve 31719 sayılı Resmî Gazetede yayımlanmıştır.

İlgili Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne ilişkin olarak, kararın davaya konu taşınmazlar yönünden iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle, Cumhurbaşkanlığı ile Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne (MAPEG) karşı davalar açılmış olup, Danıştay 6. Dairesinin 2022/3218 E. Sayılı dosyasında 15/03/2022 tarihli ara kararı ile ilgili idari işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiş, açılan davalarda ara kararlar ile ilgili idari işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiş ve bu kararlar Cumhurbaşkanlığı’na, MAPEG’e ve müdahil şirket Avdan Madencilik Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ’ye tebliğ edilmiştir.

Ancak karar halen uygulanmamakta, davalı şirket köylülere ait taşınmazlarda hukuksuz bir şekilde çalışmalarına devam etmektedir. Şirket, tarafına tebliğ edilen yürütmenin durdurulması kararlarını açıkça yok saymakta olup, söz konusu taşınmazlara geri dönüşü olmayacak zarar vermekte ve fütursuzca tahrip etmektedir. Yürütmenin durdurulması kararlarının uygulanması için gerekli adımların atılmadığı sürece, şirket bu hukuksuzluğa her gün göz göre göre devam edecektir.

Danıştayın yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararının uygulanmadığı her saniye hukuk garabeti yaşanmakta, tüm Avdan köyü sakinlerinin mülkiyet hakkına tecavüz edilmekte; ilgili madencilik şirketi tarafından zeytinlikler kesilerek doğa katliamı yapılmakta ve bölgemizin, dolayısıyla ülkemizin güzide tarım arazileri ile su kaynakları madencilik faaliyeti adı altında kirletilerek geri dönülemez şekilde yok edilmektedir.

Danıştay’ın işbu kararının uygulanmaması:

Öncelikle Anayasa’nın 138. maddesinde açıkça belirtilen “Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.” hükmüne,

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun (İYUK) “Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez.” hükmünü haiz 28. maddesine,

Yine Anayasa’nın, devletin üç sacayağından olan yargı etkisine ilişkin olan 9. maddesine, temel hak ve hürriyetlere yönelik genel sınırlama sebeplerini düzenleyen 13. maddesine, mülkiyet hakkının sınırlanmasına ilişkin olan 35. maddesine ve kamulaştırmada kamu yararının gerekliliğine ilişkin 46. maddesine ve ilgili kanunlara açıkça aykırıdır.

Buna istinaden; Avdan Köyünün acele kamulaştırılmasına ilişkin davada Danıştay tarafından verilen ve uygulanması elzem olan Yürütmeyi Durdurma kararlarının vakit kaybedilmeden uygulanması için, gerekli işlemler yapılmalı ve Danıştay kararının uygulanması sağlanmalıdır, kamuoyunun ve ilgililerin bilgisine sunarız