ASTRONOMİ TUTKUNLARI TOPUKLU YAYLASINDA BİLİM VE GÖZLEM KEYFİ YAŞADI

13-16 Temmuz 2023 tarihleri arasında "Topuklu Yaylası Ethem Hoca ile Uluslararası Gözlem Etkinlikleri” Denizli Beyağaç İlçesi Topuklu Yaylasında gerçekleştirildi.

  • 19 Temmuz 2023 - 20:47
  • Son Güncelleme : 19 Temmuz 2023 - 20:59

Bu sene ikincisi gerçekleştirilen etkinliğe 400'ü çocuk olmak üzere toplamda 1700 gökbilim sevdalısı katıldı. Gökyüzü gözlem etkinliği, Beyağaç Belediyesi, Kalebey Yerel Eylem Grubu Derneği, Beyağaç Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Sanayi ve teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ile Pamukkale Üniversitesinin işbirliğiyle gerçekleştirildi.

Gökyüzü gözlem etkinliğine katılanlar farklı büyüklük ve tipte alana kurulan 6 teleskopla Güneş lekelerini, gezegenleri ve derin uzay cisimlerini inceleme şansı elde ettiler. Astrofotoğrafçılar tarafından etkinlik alanına kurulan yaklaşık 30 teleskopla da gece derin uzay cisimlerinin resimleri çekildi. Ayrıca üç günlük programda astronomi bilimi, ışık kirliliği ve ışık kirliliği ile mücadele, uluslararası karanlık gökyüzü parkları, astro turizm ve astrofotoğrafçılık konularında sunumlar yapıldı. Çocuklara yönelik olarak yaylaya kurulan atölyelerde eğlenceli çalışmalar ve yarışmalar düzenlendi. Gönüllü ekiplerce alana kurulan çadır planetaryumda uzay konulu gösterimler yapıldı.

Topuklu Yaylasının "Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkı" statüsü alabilmesi için iki yıldan bu yana çalışmalar yapan etkinlik düzenleme ekibi etkinliğe "Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkları Komitesinin" bir üyesi olan Micheal RYMER'ı davet ederek alanda inceleme yapmasını sağladı. Rymer etkinliğe katılanlara bir sunum gerçekleştirerek sertifikalandırma süreci devam eden bu bölgenin karanlık gökyüzü parkı olmaya çok yakın olduğunu ve hem ilgili yetkililerin hem de halkın desteğiyle bu statünün çok kısa bir sürede elde edilebileceğini söyledi.

Etkinliğe katılan katılımcılar çoğunlukla şehir merkezlerinde yaşadıklarını bu nedenle gök yüzünü ve samanyolunu ilk defa burada gördüklerini belirtti. Işık kirliliği kavramını burada daha iyi kavradıklarını belirten katılımcılar bu etkinliğin tüm ülke çapında yaygınlaştırılarak hem astronomi bilimi hem astro turizm ve hem de doğanın korunması anlamında farkındalık yarattığını söylediler. Ülkemizde astronominin yaygınlaşması için çok büyük uğraş gösteren AstroBilgi ekibinin bir üyesi olan Prof. Dr. Ethem DERMAN etkinlik boyunca her yaştan katılımcıyla yakından ilgilenerek çeşitli bilim sohbetleri gerçekleştirdi.

Başarıyla gerçekleştirilen bu etkinlik Beyağaç ve Topuklu Yaylası’nın isimlerinin hem ulusal hem de uluslararası düzeyde bilinirliliğinin artmasını sağlayacak ve yöre halkının sosyal, kültürel, ekonomik gelişimini hızlandıracaktır. Bu etkinlikler her geçen yıl kapsamı genişleterek sürdürülecek ve en yakın zamanda Denizli’nin, Beyağaç’ın, Topuklu Yaylasının  “Astro Turizm Destinasyonu” olarak anılmasını, tanınmasını sağlayacaktır.