AKGÜN'DEN BORÇLANMA YETKİSİNE TEPKİ GELDİ

Denizli Büyükşehir Belediye’sinin 550 Milyon TL borçlanma yetkisine tepki gösteren İyi Parti İl Başkanı Hasan Akgün, yazılı bir açıklama yaptı.

  • 19 Eylül 2019 - 22:30
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Denizli İYİ Parti İl Başkanı Hasan Akgün, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin borçlanma yetkisine tepki gösterdi.

Denizli Büyükşehir Belediyesi 13 Eylül 2019 tarihinde 479, 480 ve 481 nolu kararlar ile 500 milyon nakit, 50 milyon YL gayri nakdi olmak üzere toplam 550 milyon TL borçlanma yetkisi aldı. Bunun üzerine İYİ Parti Denizli İl Başkanı Hasan Akgün yazılı bir açıklamayaparak artan borç yükünün takipçisi olacaklarını belirtti.

Bütçe açığının 3 katına çıktığını belirten ve borçlanma tutarlarının harcama kalemlerinin belirtilmediğini ifade eden Akgün açıklama istedi.

İşte İyi Parti İl Başkanı Hasan Akgün’ün Büyükşehir’e yönelttiği yazılı basın açıklaması..

550 MİLYON TL BORÇLANMA YETKİSİ ALINDI

“13 Eylül 2019 tarihinde, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, AKP ve MHP B.B. Meclis üyelerinin oylarıyla, 479, 480 ve 481 nolu kararlar ile 500 Milyon TL nakit, 50 Milyon TL gayri nakdi olmak üzere toplam 550 Milyon TL (faiz hariç, tek seferde ya da peyderpey) borçlanma yetkisi almıştır.

BÜTÇE AÇIĞI 3 KATINA ÇIKTI

2018 Ekim ayında yapılan Sayıştay denetim raporuna göre; 2016 yılında yaklaşık 117Milyon TL, 2017 yılında yaklaşık 186 Milyon TL olan bütçe açığı, 2018 yılında (24 Haziran seçimlerinin yapıldığı yıl) ise D.B.B. kesin hesap kararına göre 479 Milyon TL’dir. 2018 yılında bütçe açığı 3 katına çıkmıştır.

BORÇLANMA TUTARLARI NEREYE HARCANACAK?

Meclis kararında, “cari ve yatırım harcamalarında kullanılmak üzere” denilse de, bu borçlanma tutarının, ne kadarının cari harcamalar ne kadarının yatırım harcamaları olduğuna dair bir açıklama dahi yoktur.
Ayrıca bu borcun 400 Milyon TL’ si için “İller Bankası A.Ş. , “kamu veya özel bankalar” ibaresi kullanılmıştır.

  1. İller Bankası gibi düşük faizli bir seçenek varken, borçlanma yetkisi için neden meclis kararına “kamu bankaları veya özel bankalar” ibaresi eklenmiştir?
  2. Eğer bu borçlanma tutarı gerçekten yatırım harcamalarında kullanılacaksa, ne kadarı, hangi yatırım harcamalarında kullanılacaktır? Ve yine, bu borçlanma tutarının ne kadarı cari harcamalardaki açıkları kapatacaktır?
  3. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum tüm Denizli’nin malumudur. D.B.B, İller Bankası verilerine göre, 505 Milyon TL borç ile Ege Bölgesi’nde birinci, Türkiye’de 7. Sıradadır. %20 su zammının yankıları sürerken ve günden güne belediyelerdeki israfın azaltılması, tasarruf yapılmasının önemi ortaya çıkarken, D.B.B. gelirinin (854 Milyon TL) yaklaşık %65’i kadar borçlanmanın gerekliliği nedir?
  4. Borçlanılacak 550 Milyon TL için ödenecek faiz ne kadardır? Borç, ne kadar sürede ödenecektir? Çocuklarına hatta torunlarına D.B.B. aracılığıyla, ne kadar borç bırakacağını bilmek Denizli Halkı’nın en doğal hakkıdır.
  5. Merhum Kazım Arslan’ın isminin verildiği bir parkla ilgili olarak “gülümseme emojisiyle” TT olmaya çalışan Sayın Osman Zolan’a , #borctabirinci hashtag’i ve “düşünme emojisiyle” tweet atması önerimizdir. Bu konuda TT olacağı kesindir.

Denizli İyi Parti İl Başkanı konunun takipçisi olmaya devam edeceklerini belirtti.