ACIPAYAM'A YARDIM İÇİN GİDEN 3 MİLYON 800 BİN TL İLE NE YAPILDI

Cumhuriyet Halk Partisi Denizli Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Acıpayam'da yaşanan depremin ardından depremzedeleri meclis gündemine taşıdı.

  • 31 Ekim 2019 - 01:28
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Ülkemizin deprem gerçeği olan deprem ile Denizli'nin bu yıl içinde 2 defa karşı karşıya geldiğini belirten CHP'li Karaca, 2 Mart tarihinde İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu'nun deprem bölgesi Acıpayam'ı ziyaret ederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajlarını ilettiğini, depremzedelere kış gelmeden yardımların ulaşması gerektiğini dile getirdiğini hatırlattı. Daha sonra ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un ziyarette bulunduğunu ve depremzedelere psikolojik destek verileceğini kaydettiğini fakat 31 Mart seçimlerine 10 gün kala kullanılan bu ifadelerin gerçeğe dönüşmediğini söyledi.

Acıpayam'da meydana gelen depremin ardından elde ettikleri verilerle 3 Milyon 800 Bin TL depremzedelere yardım ulaştırıldığını fakat hala 270 ailenin konteynerlerde yaşadığını söyleyen Karaca; "1246 hasarlı binadan 496 tanesinin yıkımı gerçekleşti. Diğer binalar hala aynı halde duruyor. Kış geldi fakat Acıpayamlı depremzedeler geçici veya kalıcı konutlara yerleştirilmedi. Aynı zamanda tabanı ve tavanı delik konteynerlerde kalan depremzedelerimiz konteynerlere elektrik alabilmek için abonelik almışlar" dedi.

80 TL ELEKTRİK YARDIMI

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca konuşmasının devamında ise konteynerlerde soba ile ısınmanın mümkün olmadığını ve sadece elektrikle ısınılabildiğini kaydederek; "Bu kadar mücadelenin üstüne depremzedelerimize sadece 80 TL elektrik yardımı verildiğini öğrenmiş bulunmaktayız. Ne psikolojik destek gördü depremzedelerimiz nede başka bir yardım alabildi. Yaşanan depremin ardından 7 ay geçti ama hala tablo değişmedi" dedi.

BOZKURT'U ÖRNEK GÖSTERDİ

Bozkurt ilçesinde meydana gelen 6 şiddetindeki yıkıcı depremin ardından yapılan çalışmaları örnek gösteren CHP'li Karaca; "Bozkurt'ta depremin hemen sonrasında meclis toplantısı gerçekleştirildi ve depremzedelerin evlerini kendileri yapmaları durumunda onlardan harç alınmayacağını su basmanını yapacağını ve çimento yardımında bulunacakları kararını almışlardır. Ve bu yardımlar yapılmıştır.

Muhtarların yaptığı çalışma doğrultusunda 15 ailenin maddi durumlarının yetersizliği nedeniyle ev yapamayacaklarının bilgisine ulaşan Bozkurt belediyesi 15 gün içerisinde bu ailelere anahtar teslim ev verecektir. Aynı zamanda Bozkurt belediyesi depremde psikolojik hasar alan vatandaşlara psikolojik destek sağlanması amacıyla bilim insanlarıyla bir araya gelmektedir. Üniversiteyi kazanan depremzede gençlere ise burs yardımı yapan belediyemiz aynı zamanda Bozkurtlu depremzede öğrencilere kışlık bot ve mont yardımı sağlamıştır. 2.5 ayda Bozkurt belediyesine sadece 500 Bin TL yardım gönderilmiş ve hiç bir depremzede mağdur edilmemiştir. Fakat Acıpayam ilçemizde 7 ay geçmesine rağmen hala konteynerde yaşayan, kış soğuğunu hisseden ailelerimiz bulunmaktadır" dedi.

3 MİLYON 800 BİN TL NE OLDU?

Karaca sözlerine araştırma önerisi sunmakla devam etti. Acıpayam'da deprem krizinin yönetilemediğini ve Bozkurt'ta nasıl yönetildiğini gördük. Acıpayam'da insanlarımızın nasıl olumsuzluklarla mağdur edildiğini gözler önüne serelim diyen Karaca; "Sosyal devlet olarak vatandaşlarımızın sosyal ve ekonomik durumlarında dezavantajlı bir duruma düşmeleri durumunda vatandaşlarımıza her türlü desteğin verilmesi anayasal bir sorumluluktur. Acıpayam'da sosyal devlet sorumluluğu yerine getirilmemiştir. Acıpayam'da 3 Milyon 800 Bin TL'nin ne olduğunu sorduğumuzda Acıpayam belediyesi harfiyata harcadım demekte, Denizli Büyükşehir Belediyesi ise Harfiyatı ben yaptım demekte yani sizin anlayacağınız iki Ak Partili belediye kendi aralarında anlaşarak bu paranın nereye gittiğini açıklayamamaktadır" dedi.