3 GÜNLÜK ELEKTRİK KESİNTİSİ TBMM GÜNDEMİNDE

CHP MİLLETVEKİLİ GÜLİZAR BİÇER KARACA: SANAYİCİNİN ZARARINI KARŞILAMAK İÇİN EYLEM PLANINIZ VAR MI?

  • 25 Ocak 2022 - 11:13
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, 3 günlük elektrik kesintisi sorununu TBMM gündemine taşıdı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sundu.

Sanayi bölgelerinde 3 günlük kesintinin telafisi zor sonuçlar yaratacağına dikkat çeken Gülizar Biçer Karaca, “İran’dan gelen doğalgazın kesintiye uğraması ile birlikte enerjide bir “B” planı olmayan Türkiye, enerji alanında ciddi sıkıntıya girmiştir.” diyen Gülizar Biçer Karaca, kesintinin üretimi sekteye uğratmasının ve sanayiciyi zarara sokmasının yanısıra, ilerleyen süreçte 3 günlük kaybın/zararın tüketiciye yansıyacağına dikkat çekti.

DEPOLAMA ALANLARI BOŞ MU?

Enerji Bakanı Fatih Dönmez’e “Silivri ve Tuz Gölü gibi Türkiye genelindeki depolama alanlarında Türkiye’nin ihtiyacı kadar depolama yapılmış mıdır? Yapılmadıysa bunun sebebi nedir? Türkiye genelindeki depolama alanlarının toplam yüzde kaçı doludur? Zarara uğraması kaçınılmaz olan sanayiciler açısından yaşanan bu kesintinin zararlarını en aza indirmek için yürütmekte olduğunuz bir çalışma veya uygulamaya geçireceğiniz bir eylem planı var mıdır?” sorularını yönelten Gülizar Biçer Karaca’nın sanayicileri olduğu kadar tüketicileri de yakından ilgilendiren cevap bekleyen soruları:

YANIT BEKLEYEN SORULAR

24.01.2022 tarihi itibarıyla sanayi bölgelerine uygulanan elektrik kesintisinin toplam maliyeti ne olacaktır?

Sanayi bölgelerine uygulanan elektrik kesintisinden toplam kaç sanayici etkilenecektir?

Zarara uğraması kaçınılmaz olan sanayiciler açısından yaşanan bu kesintinin zararlarını en aza indirmek için yürütmekte olduğunuz bir çalışma veya uygulamaya geçireceğiniz bir eylem planı var mıdır?

Sanayi bölgelerine uygulanan kesinti sonucu oluşacak zarar ve kaybın ilerleyen süreçte son tüketiciye yansımaması için önlem alınacak mıdır?

Enerji konusunda dışa bağımlı bir ülke olan Türkiye’nin gelecek dönem/yıllarda da benzer sorunları yaşamaması için gerekli eylem planları belirlenecek midir?

Silivri ve Tuz Gölü gibi Türkiye genelindeki depolama alanlarında Türkiye’nin ihtiyacı kadar depolama yapılmış mıdır? Yapılmadıysa bunun sebebi nedir?

Bu depolama alanlarındaki miktarı dışarıdan enerji ikmalinin olmadığı varsayıldığında Türkiye’nin kaç günlük enerji tüketimini karşılayacak düzeydedir?

24.01.2022 itibarıyla Türkiye genelindeki depolama alanlarının toplam yüzde kaçı doludur?

Enerjide dışa bağımlı olan Türkiye’nin yaşadığı doğalgaz ve elektrik kesintisi ile birlikte yerli ve alternatif enerji kaynaklarına olan zorunlu ihtiyacı ortaya çıkarmıştır. Yerli ve dışarıdan alınan enerjilere alternatif olabilecek enerji kaynaklarına yönelik bir çalışmanız ya da projeniz var mıdır? Var ise bu çalışma ve projelerin detayları nedir?

Güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının önünde bürokratik engellerin kaldırılarak; bu enerjilerin kullanımının teşvik edilmesine yönelik yeni düzenleme yapılacak mıdır?