2. EL PİYASASI İÇİN YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR

Denizli Otonomi Yönetim Kurulu Başkanı Berzan Taşer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan ve resmi gazetede yayınlanan yeni yönetmelik ile ilgili bildilendirmede bulundu. Başkan Taşer; "Yeni yönetmeliğe göre kullanılmış otomobil alım satımı yapan kişiler 31 Ağustos tarihine kadar yetki belgesi almak zorunda. Ayrıca yönetmeliğe göre yetki belgesi olmayan kişiler bir yıl içinde en fazla 3 defa 2. el araç alım satımı yapabilecek" dedi.

  • 19 Ağustos 2020 - 07:03
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Mesleğin uzun zamandır beklediği ve Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) 'nun uzun zamandır uğraş gösterdiği yönetmeliğin geçtiğimiz günlerde yürürlüğe girerek resmi gazetede yayınlandığını dile getiren Otonomi Denizli Başkanı Berzan Taşer; "Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: 'İkinci el taşıt ticareti yapan ve yetki belgesini almayan işletmelerin 31 Ağustos'a kadar yetki belgesini alması gerekiyor' diyerek beklediğimiz süreç için start verdi. Bizler uzun zamandır federasyonumuz ile birlikte ciddi bir mücadele veriyor ve ikinci el piyasasında ki artışla birlikte oluşan mağduriyetlerin giderilmesi açısından gerekli tüm iletişimleri kuruyorduk. Beklenti içerisinde olduğumuz talepler hem mesleğimizin kalitesini arttıracak hemde vatandaşların mağduriyetini minimum seviyeye çekecektir" dedi.

YETKİ BELGESİ YOKSA 3 ARAÇ SATABİLECEK

Yönetmelik ile ikinci el araç ticaretine getirilen bir başka yeniliğe daha değinen Taşer; "İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti, yetki belgesine sahip işletmeler tarafından yapılır. Bir takvim yılı içinde doğrudan veya aracılık yapılmak suretiyle gerçekleştirilen üçten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı, aksi Bakanlıkça tespit edilmedikçe ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul edilir maddesi bizim en önemli talebimizdi" dedi. Buna göre, yetki belgesi olmayanlar bir yıl içinde en fazla 3 adet ikinci el araç satışı yapabilecek. Böylelikle Resmi Gazete'de yayınlanan yeni yönetmelikte yer alan, "Bakanlık, yetki belgesi verilmesi için mesleki eğitim şartı getirmeye ve bu eğitime ilişkin usul ve esaslar ile bu şarttan muafiyet sağlayan eğitim alanlarını ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerini alarak belirlemeye yetkilidir. Mesleki eğitim, Bakanlık veya Bakanlıkça uygun görülen kurum ve kuruluşlar tarafından verilir" maddesi ise, yetki belgesi almak için eğitim alma şartının getirileceğini işaret ediyor.

İKİNCİ EL ARABA SATIŞI KALDIRIMA PARK ETME CEZASI

Artık ikinci el arabalarının satışını ve kiralama işlemini yapanlar, yol ve kaldırıma araçlarını park edemeyeceğini de dile getiren Başkan Taşer;. "Resmi Gazete'de yayınlanan ve yürürlüğe giren yönetmeliğe, ikinci el arabasını teşhir etmek için yol kenarına ya da kaldırıma park eden ikinci el satışı ve kiralama işi yapan kişilere ceza verilecek" dedi.

Yeni düzenlemeyle vatandaşların tepki gösterdiği yollarda ve kaldırımlardaki çirkin görüntü tarihe karışacağını sözlerine ekleyen Taşer; "Kaldırıma ve yola park edilen ikinci el arabaların satışlarını yapan kişilerin denetimlerini Ticaret Bakanlığı ve yerel yönetimler de çalışan zabıta ekipleri yapacak. Yönetmeliğe uymayan kaldırıma ya da yol kenarına park etmenin cezasının 2 bin TL'den başlayacağını bildirelim. Yönetmelikle birlikte sokaktaki vatandaşları rahatsız eden yol ve kaldırım işgalinin de önüne geçilmiş olacak" dedi.