ZEYTİNLİ BAHÇEDE HALK KAZANDI!

Denizli’de 6 yıl önce Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ile akaryakıt istasyonuna çevirmek istenen zeytinli bahçede son karar verildi. Mahalle halkının karşı çıktığı benzin istasyonu kararı mahkemeye taşınmıştı. İdari ve bölge mahkemelerinin vatandaştan yana kararlarını Danıştay bugün itibari ile onadı. Zeytinli bahçe ranta kurban gitmedi.

  • 31 Mayıs 2022 - 19:47
  • Son Güncelleme : 25 Ekim 2022 - 13:16

Denizli’nin 6 yıldır kanayan yarası zeytinli bahçe davasında kazanan halk oldu. Servergazi Mahallesi’ndeki halkın karşı çıktığı benzin istasyonu kararı mahkemeye taşınmıştı. İdari ve bölge mahkemelerinin vatandaştan yana kararlarını Danıştay bugün itibari ile onadı. Karar ile birlikte zeytinli bahçede benzin istasyonu kurulamayacak. Durumu mahkemeye taşıyan ve yıllardır takipçisi olan İnanç Özden ve 6 yıl önce konuyu ilk gündeme getiren isimlerden Denizli Milletvekili Teoman Sancar, zeytinli bahçede açıklamalarda bulundu.

SANCAR:”KAZANAN HALK, YEŞİL ALAN VE YEŞİL SEVDALILARI OLDU”

6 yıl önce konuyu ilk gündeme getiren isimlerden Milletvekili Teoman Sancar;”Bundan 6 yıl önce Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan rant kararı ile akaryakıt istasyonuna çevrilmek istenen zeytinli bahçenin mücadelesi bugün son buldu. Kazanan halk, yeşil alan, yeşil sevdalıları olmuştur. Bundan 6 yıl önce il başkanlığım döneminde konuyla ilgili basın açıklamaları yaparak konunun vehametini ve yanlışlığını anlatmıştık. Değerli İnanç Özden çok kararlı bir mücadele sürdürdü ve mücadele son buldu. Denizli’mize ve Servergazi’mize hayırlı olsun. Burası yeşil alan olarak, zeytinli bahçe olarak kalacak. Bu saatten sonra Sayın Zolan’ın bir özür olarak bu yeşil alanı revizyon etmesini, bu parkı mahalleliye hediye etmesini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?

Denizli’nin Merkezefendi İlçesi Servergazi Mahallesi’nde ‘Zeytinli Bahçe’ olarak bilinen yeşil alanı Denizli Büyükşehir Belediyesi 2016 yılında imar değişikliği ile akaryakıt istasyonuna çevirmek istedi ve bölgedeki ağaçları kesmeye başladı. Yeşil alanın akaryakıt istasyonuna çevrilmesine vatandaşlar tepki göstererek, akaryakıt istasyonu yapılması planlanan yeşil alana kazma ve küreklerle gidip kesilen ağaçların yenine yeni fidanlar dikti. İmar konusunda bölgedeki yeşilliği korumak isteyen İnanç Özden isimli mahalle sakini, konuyu yargıya taşıyarak; Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne dava açtı.

Toplanan bin 700 imza ile Denizli İdare Mahkemesi’nden yürütmenin durdurulması kararının alınmasını sağladı. Karar üzerine bölgeden bilirkişi raporu istendi. Bölgeye Yalova Üniversitesi’nden bilirkişi ekibi gönderildi. Bilirkişi tarafından yapılan incelemede bölgenin imara açılarak akaryakıt istasyonu yapılmasının mümkün olmadığına ilişkin karar verildi. Karar üzerine Büyükşehir Belediyesi konuyu İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı. İzmir Bölge İdare Mahkemesi’nde önceki gün görülen davaya İnanç Özden ve mahalleliyi temsilen Avukat Hasan Tolga Özalp katıldı. Üst mahkemece yapılan değerlendirme sonucu Zeytinli Bahçe ile ilgili İdare Mahkemesi’nde bilirkişi raporu doğrultusunda karar verildi. Kararda Özden ve mahalleli haklı bulundu.

Bugün ise Danıştay dava ile ilgili son kararını verdi. Danıştay, Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararırını onadı. Zeytinli bahçe davasında halk kazandı.